Home / Berita / Gunakan air kurang, Singapura mengingatkan sebagai Johor takungan mengeringkan

Gunakan air kurang, Singapura mengingatkan sebagai Johor takungan mengeringkan

Johor's Linggiu Reservoir is now just over a fifth full despite recent rains. Singapore draws more than half its water supply from it. - PHOTO: ST FILE

takungan Linggiu Johor kini hanya lebih satu perlima penuh walaupun hujan baru-baru ini. Singapura menarik lebih daripada setengah bekalan air daripadanya. – FOTO: ST FILE

SINGAPURA: Walaupun peranti air yang cekap membantu rakyat Singapura mengurangkan penggunaan air sebanyak hampir 4.5% sepanjang dekad yang lepas, panggilan baru untuk melakukan lebih banyak telah dibuat di tengah-tengah kebimbangan bahawa paras air di takungan Linggiu Johor, bekalan utama di negara ini, yang jatuh.

Singapura juga menolak ke hadapan dengan sasaran 2030 iaitu setiap orang yang menggunakan 140 liter sehari, turun dari 151 liter angka tahun lepas.

Walaupun hujan kebelakangan ini, takungan Linggiu, dari mana Singapura menarik lebih daripada setengah bekalan air, kini hanya lebih satu perlima penuh.

Perdana Menteri Lee Hsien Loong, berucap pada majlis untuk menggalakkan kesedaran alam sekitar Sabtu, menekankan cabaran yang datang dengan perubahan iklim.

“kemarau dan kekurangan bekalan air semakin menjadi-jadi,” katanya.

“takungan Linggiu di Johor, yang membekalkan air ke Singapura, sangat kering. Buat masa ini, (ia adalah) kurang daripada satu perempat penuh, hanya 22%. Dan itu lebih baik sedikit kerana hujan turun minggu lepas. “

Walaupun negara ini sudah bergerak untuk meningkatkan bekalan air dan menjadikan ia lebih dipercayai, dengan membina kilang penyahgaraman misalnya, masih ada peranan untuk semua untuk bermain.

“Kelestarian juga bergantung kepada setiap seorang daripada kita, bagaimana kita hidup kehidupan seharian kita dan bagaimana kita menyesuaikan tabiat kita untuk menjadi lebih hijau,” kata Lee.

Menteri Alam Sekitar dan Sumber Air Masagos Zulkifli menggesa rakyat Singapura untuk menjimatkan air dengan mengambil pancuran pendek dan mencuci kenderaan kurang kerap, misalnya.

Memanggil angka 22% membimbangkan, beliau berkata, air adalah sumber Singapura perlu menyimpan mata rapat pada.

Walaupun usaha-usaha untuk meningkatkan bekalan air tempatan, keadaan di Tambak Johor mempunyai kesan yang penting di sini.

“Apabila terdapat kemarau ke utara … ia memberi kesan kepada bekalan air jumlah kami. Kami mesti … memastikan bekalan air kita adalah cuaca yang berdaya tahan, dan mengambil langkah-langkah untuk memelihara penggunaan air.”

Terdapat telah beberapa kemajuan dalam kedua. Pada tahun 2006, setiap isi rumah menggunakan purata bulanan sebanyak 18,300 liter air.

ini jatuh kepada 17,600 liter tahun lepas, pergi oleh tokoh-tokoh dari PUB agensi air negara. Ini kira-kira kerja-kerja kepada tiap-tiap orang akan menggunakan 158 liter sehari sedekad yang lalu, kepada 151 liter pada tahun lepas.

Terdapat dua sebab untuk ini -. Di mana yang pertama ialah penggunaan peralatan semakin air yang cekap, seperti mesin basuh

Yang kedua adalah bahawa mesej air menyelamatkan telah ditapis melalui kepada orang ramai, kata Profesor Ng Wun Jern, Pengarah Eksekutif Alam Sekitar Nanyang dan Institut Penyelidikan Air di Universiti Teknologi Nanyang.

Tetapi ada satu keperluan untuk meneruskan usaha berterusan dalam pendidikan dan kecekapan air yang semakin meningkat, katanya.

Bulan lepas, pihak berkuasa dipanggil bagi cadangan untuk membangunkan meter pintar yang boleh memberitahu pengguna dalam masa sebenar berhampiran, misalnya melalui aplikasi mudah alih, berapa banyak air dan elektrik yang mereka gunakan.

Sejak Ogos, pengguna telah dapat membandingkan penggunaan air dan tenaga mereka dengan negara jiran dalam blok dan juga dengan purata negara. Ini adalah untuk cuitan pengguna lebih berat untuk mengurangkan penggunaannya. – Berita Harian / Asia News Network

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia