Home / Berita / GP Malaysia: Rosberg terpantas dalam amalan berapi

GP Malaysia: Rosberg terpantas dalam amalan berapi

SEPANG: Pendahulu kejuaraan dunia Nico Rosberg melanda tamparan pertama hujung minggu Grand Prix Malaysia dengan yang paling cepat pusingan dalam latihan bebas pada hari Jumaat, hampir setengah kedua lebih cepat daripada Lewis Hamilton.

Tetapi beliau Mercedes rakan sepasukan Hamilton, yang terletak lapan mata di belakang dalam kedudukan, akan telah digalakkan oleh larian beliau kemudian dalam sesi semasa beliau menjadi sedikit lebih cepat daripada Jerman di digunakan tayar lembut, yang paling cepat daripada tiga sebatian didapati.

Pada getah baru, bagaimanapun Rosberg, yang telah menjadi dominan dalam tiga perlumbaan terakhir, adalah tiada tandingan, terik pusingan 5.543km litar Sepang dalam yang terbaik daripada 1min 35.227sec, 0,494 sec hadapan Hamilton.

Kedua-dua pelumba mempunyai sesi bebas daripada kesilapan. Hamilton terpaksa bertahan raksasa brek lokap yang rata-ternampak tayar hadapan kiri beliau pada selekoh sembilan, dan Rosberg slewed keluar ke kerikil sebelum pulih pada selekoh 11.

Sebelum itu, sesi 90 minit itu dihentikan dramatik apabila Kevin Magnussen Renault terbakar di lorong pit.

Magnussen, yang telah kembali dengan asap yang datang dari penutup enjin selepas hanya satu pusingan, terpaksa melompat menyelamatkan diri apabila api meletus di luar garaj Renault.

Pit anak kapal dengan cepat di tempat kejadian dengan alat pemadam, tetapi dengan bahan api yang didapati bocor seluruh bahagian-bahagian enjin panas, api mencetuskan beberapa kali dan sesi adalah bendera merah selepas hanya 11 minit .

Pemandu Denmark tidak mengalami sebarang kecederaan dan sesi pulang dijalankan selepas tundaan 15-saat.

“, kita melihat ke dalam ia sedang kembali kereta di garaj,” tweet pasukan Renault. “Jelas sekali sesuatu yang tidak cukup bekerja di sana.”

Apabila sesi semula Ferrari Kimi Raikkonen dan pemenang tahun lalu, Sebastian Vettel, tempat ketiga dan keempat paling cepat -. walaupun kedua-dua mereka lebih daripada satu di belakang kedua Mercedes

Vettel, yang hanya 0.016sec di belakang rakan sepasukannya, telah melaporkan getaran yang teruk dari brek, dan membiarkan mekanik beliau tahu semua mengenainya menerusi radio pasukan.

“Saya tidak boleh benar-benar melihat banyak, getaran yang agak buruk. Saya tidak tahu bagaimana anda boleh mengimbangi set yang begitu teruk, “katanya mengadu.

Fernando Alonso, dengan pakej enjin Honda dinaik taraf itu bererti dia akan mula dari belakang grid dalam perlumbaan Ahad ini, berjaya melonjakkan McLaren di hadapan Red Bulls mengambil tempat kelima dalam pengaturan masa, hanya 0.179sec belakang Vettel.

Rakan sepasukannya Jenson Button, yang akan menjadi hanya pemandu ketiga dalam sejarah untuk mencapai 300 grand prix hujung minggu ini, tidak begitu gembira kembali di tempat ke-10.

Ditanya mengenai radio pasukan jika beliau perlu lap di akhir sesi beliau menjawab: “. Tidak tahu apa yang saya akan mendapat manfaat daripada ia, jadi tidak ada”

Daniel Ricciardo menewaskan hari jadi kanak-kanak lelaki Max Verstappen sebagai Red Bulls dipenuhi keenam dan tempat-tempat ketujuh dalam timesheets.

Verstappen meniup lilin di unit pasukan hospitaliti untuk meraikan hari jadi ke-19 pada Jumaat, sebelum zipping sehingga pakaian beliau dan mendapat kembali bekerja. – AFP

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia