Home / Teknologi / Google mempunyai sehingga 31 Oktober untuk membalas Android caj antitrust EU

Google mempunyai sehingga 31 Oktober untuk membalas Android caj antitrust EU

Unfair practice?: The Commission claims Google demands mobile phone makers pre-install Google Search and the Google Chrome browser on their smartphones to access other Google apps. —  Reuters

amalan Tidak Adil ?: Suruhanjaya mendakwa Google menuntut pembuat telefon mudah alih pra-memasang Google Search dan pelayar Google Chrome pada telefon pintar mereka untuk mengakses aplikasi Google yang lain. – Reuters

BRUSSELS: Google Alphabet itu diberi tempoh sehingga akhir Oktober, lanjutan keempat, untuk membantah EU caj antitrust bahawa ia menggunakan dominan operasi mudah alih Android yang sistem untuk menyekat pesaing, Suruhanjaya Eropah berkata pada hari Isnin.

Suruhanjaya pada bulan April berkata permintaan teknologi gergasi Amerika Syarikat yang pembuat telefon mudah alih pra-memasang Carian Google dan pelayar Google Chrome pada telefon pintar mereka untuk mengakses aplikasi Google lain membahayakan pengguna dan persaingan.

Pemerhati EU pada mulanya menetapkan tarikh akhir Julai 27 untuk Google untuk menjawab tuduhan itu. Ini telah dilanjutkan sebanyak tiga kali permintaan syarikat itu, dengan tarikh akhir sebelum 20 September ini

The tarikh akhir baru 31 Oktober ini untuk kes Android dan 26 Okt dan Oct13 bagi kes-kes yang berkaitan dengan pengiklanan carian dalam talian dan membeli-belah.

Sekiranya membeli-belah, Google telah dituduh memihak Perkhidmatan membeli-belah ke atas orang-orang pesaing dalam hasil carian internet manakala kes AdSense Pusat mengenai langkah-langkah syarikat itu yang pesaing blok dalam pengiklanan carian dalam talian.

“Dalam setiap kes-kes, Google meminta masa tambahan untuk menyemak dokumen dalam fail kes itu. Sejajar dengan amalan biasa, Suruhanjaya menganalisis sebab-sebab permintaan itu dan diberikan lanjutan membolehkan Google untuk melaksanakan sepenuhnya hak daripada pertahanan, “kata jurucakap Suruhanjaya Ricardo Cardoso dalam e-mel.

EU penguatkuasa antitrust berhasrat untuk memukul syarikat dengan denda penghalang dalam Android dan kes-kes membeli-belah, menurut kertas pertuduhan yang dilihat oleh Reuters.

Google boleh didenda sehingga AS $ 7.4bil (RM30.5bil), atau 10% daripada perolehan global, bagi setiap kes jika didapati bersalah melanggar peraturan EU. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.