Home / Teknologi / Google meminta akses ruang udara bagi belon Internet

Google meminta akses ruang udara bagi belon Internet

Soaring to new heights: Alphabet requested the assistance of ICAO member states as they met for its 39th triennial assembly, asking them in particular to “establish bilateral or multilateral letters of agreement with adjacent states and Project Loon to allow Loon balloons to safely transit flight information region boundaries.” — AFP

Melambung tinggi ke tahap yang baru: Alphabet meminta bantuan dari negara-negara anggota ICAO kerana mereka bertemu untuk perhimpunan tiga tahun sekali-39, meminta mereka khususnya untuk “mewujudkan surat dua hala atau pelbagai hala perjanjian dengan negeri-negeri yang berdekatan dan Project Loon untuk membolehkan Loon belon untuk selamat penerbangan transit sempadan rantau maklumat.” – AFP

MONTREAL: Google, yang berharap kepada pancaran Internet ke kawasan terpencil di dunia melalui belon, berjalan di hadapan agensi penerbangan PBB untuk meminta negara anggota untuk biarkan ia berulang alik ruang udara mereka.

Syarikat X Lab, yang diwujudkan untuk meneruskan projek-projek besar-penglihatan, berkata ia berharap untuk mewujudkan rangkaian belon helium terapung dalam stratosfera yang akan memancarkan isyarat 4G yang kuat untuk luar bandar dan sukar untuk akses kawasan-kawasan.

Alphabet, syarikat induk Google, telah bekerjasama dengan Sri Lanka untuk membawa internet ke kawasan pedalaman di sana. Negara Maklumat dan Agensi Teknologi Komunikasi, yang menyelaras ujian dengan Google, menyifatkan pendaratan sebagai dikawal dan dijadualkan.

Loon mempunyai “ketara meningkatkan reka bentuk belon, pembuatan dan pelancaran prosedur,” X Lab kepada Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa PBB (ICAO) Wednesday, menurut dokumen yang dilihat oleh AFP.

“The belon kini teguh, baki Panji baik di luar 100 hari disasarkan, dan dilancarkan melalui adat dibangunkan auto-pelancar, membolehkan pelbagai pelancaran pesat,” X Lab memberitahu jawatankuasa eksekutif organisasi.

Selepas menyusun data angin umum dengan data penerbangan sendiri, Projek Loon dapat memodelkan aliran udara stratosfera, membolehkan belon kepada “perubahan ketinggian untuk ‘menangkap’ angin bergerak pada kelajuan dan arah yang perlu untuk kawasan perkhidmatan yang diberikan, “kata dokumen itu.

Alphabet meminta bantuan dari negara-negara anggota ICAO kerana mereka bertemu untuk pemasangan-39 tiga tahun sekali, meminta mereka khususnya untuk “mewujudkan surat dua hala atau pelbagai hala perjanjian dengan negeri-negeri yang berdekatan dan Project Loon untuk membolehkan belon Loon untuk selamat penerbangan transit sempadan rantau maklumat. “

” Keselamatan dan penyelarasan dengan komuniti penerbangan awam antarabangsa adalah sangat penting untuk Project Loon, “kata seorang jurucakap X Lab kepada AFP.

Loon sedang berusaha untuk memuktamadkan pelan keselamatan dan menubuhkan pusat operasinya.

Pada bulan Julai, rangkaian sosial terkemuka Facebook melancarkan percubaan yang serupa untuk mengemukakan akses Internet ke kawasan pedalaman melalui pesawat solar. – AFP

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia