Home / Berita / Giant jejak dinosaur dijumpai di dalam Mongolia

Giant jejak dinosaur dijumpai di dalam Mongolia

How’s that for size?: Professor Shinobu Ishigaki lying next to a dinosaur footprint in Gobi Desert.— AFP/ Okayama University of Science

Bagaimana bahawa untuk saiz ?: Profesor Shinobu Ishigaki berbaring bersebelahan dengan jejak dinosaur di Gobi Desert. – AFP / Okayama Universiti Sains

Tokyo: Salah satu kesan tapak kaki dinosaur terbesar yang pernah direkodkan telah digali di Gurun Gobi, penyelidik berkata, menawarkan petunjuk baru tentang makhluk gergasi yang berkeliaran di berjuta-juta bumi tahun yang lalu.

A bersama ekspedisi Mongolia-Jepun mendapati cetak gergasi, yang mengukur 106cm panjang dan 77cm lebar.

Salah satu daripada beberapa kesan tapak kaki yang ditemui di Mongolia padang pasir yang luas, fosil yang besar adalah ditemui bulan lalu di lapisan geologi dibentuk antara 70 juta dan 90 juta tahun yang lalu, kata penyelidik.

Ia secara semulajadi membuang, kerana pasir mengalir ke kemek yang telah ditinggalkan oleh makhluk memijak tanah sekali berlumpur.

jejak itu dipercayai telah dipunyai oleh Titanosaur, dinosaur yang berleher panjang, dan boleh menjadi lebih daripada 30m panjang dan 20m tinggi, menurut penyelidik.

“Ini adalah sangat jarang berlaku penemuan kerana ia adalah satu jejak fosil dipelihara yang lebih dari satu meter panjang dengan cetakan kuku, “kata kenyataan yang dikeluarkan oleh Okayama University of Science.

universiti Jepun telah terlibat dalam kajian ini dengan Mongolia Akademi Science.- AFP.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.