Home / Berita / Ghana Mahama menuduh musuh melemahkan keyakinan dalam pengundian

Ghana Mahama menuduh musuh melemahkan keyakinan dalam pengundian

Kumasi, Ghana (Reuters) – Presiden John Mahama menuduh pemimpin pembangkang utama Ghana sengaja melemahkan keyakinan dalam proses pengundian sebelum pilihan raya Rabu dengan gagal untuk mengeluarkan panggilan yang jelas untuk keamanan apa jua keputusan.

negara Afrika Barat berbangga dengan rekod sebagai demokrasi yang stabil dengan peralihan kuasa secara aman, luar biasa di Afrika, dan pemimpin masyarakat sering memanggil untuk undi keganasan bebas.

Tetapi selepas pertempuran mahkamah lama untuk menjelaskan keputusan undi 2012, ketegangan telah resurged menjelang pilihan raya minggu ini, dengan penganalisis memberi ketua pembangkang Nana Akufo-Addo peluang yang baik untuk menewaskan bidaan Mahama untuk penggal kedua dan terakhir.

“Pembangkang mewujudkan situasi dalam minda penyokong mereka untuk tidak menerima keputusan pilihan raya (jika mereka kalah),” kata Mahama dalam satu temu bual lewat pada hari Isnin selepas merasmikan projek lapangan terbang di kedua Ghana bandar Kumasi.

“Pemimpin pembangkang … tidak pernah naik ke atas platform dan memanggil umat-Nya kepada perintah. (Akufo-Addo telah) tidak pernah, pernah berkata,” Saya seorang lelaki keamanan. Saya menyeru pada anda semua. Saya tidak mahu keganasan, “katanya kepada Reuters.

pembangkang New Patriotik Party (NPP) menolak tuduhan Mahama tetapi berkata masalah dengan pengundian awal minggu lalu apabila sesetengah orang tidak dapat mencari mereka nama-nama dalam daftar pemilih mencadangkan pilihan raya mungkin tidak berlaku adil.

“Apa yang kita panggil adalah percuma dan pilihan raya yang adil … Peace dan segala-galanya bergantung kepada keadilan pilihan raya,” kata jurucakap RFN Nana Akomea .

Mahama berkata beliau hanya “optimis” tentang memenangi penggal akhir. “Jika saya kehilangan … Saya akan menyerahkan dan pergi.”

Ghana adalah salah satu daripada negara-negara Afrika yang paling pesat berkembang sehingga mencapai penampan tahun 2014 disebabkan oleh spiking inflasi, defisit bajet tidak disangka-sangka tinggi dan Kejatuhan harga global bagi eksport emas, koko dan minyak.

Mahama berkata kerajaan telah meningkatkan kehidupan rakyat dan membina infrastruktur segar walaupun dalam krisis fiskal, yang ia berkata ia telah sebahagian besarnya diselesaikan dengan bantuan meneruskan bantuan IMF. Pembangkang berkata kerajaan telah salah urus ekonomi dan mensia-siakan pendapatan daripada sumber asli Ghana.

Mahama sempit menewaskan Akufo-Addo pada tahun 2012 dan pembangkang mencabar keputusan itu, yang membawa kepada gelanggang perebutan lapan bulan.

The RFN menang pada tahun 2000 dan 2004 sebelum tewas pada tahun 2008. Memandangkan jarak yang dijangka undi Rabu ini, ramai penyokong RFN ambil perhatian bahawa sejak tahun 2000 tidak ada pihak yang menang tiga penggal berturut-turut di pejabat. Jika corak itu berterusan RFN mungkin akan menang.

penyokong Mahama ini ambil perhatian bahawa Presiden duduk telah kehilangan usaha pemilihan semula sejak tahun 1992. Pendahulunya meninggal dunia di pejabat.

(Penyuntingan oleh Mark Heinrich)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia