Home / Berita / gergasi ekonomi digital China untuk berkumpul di KL

gergasi ekonomi digital China untuk berkumpul di KL

Rapt attention: Ong (left) and his delegation listening to a presentation by Tencent at its Online Media Group office in Beijing. Also present is Associated Chinese Chambers of Commerce and Industry president Datuk Ter Leong Yap (second from left).

perhatian Rapt: Ong (kiri) dan delegasi mendengar pembentangan oleh Tencent di pejabat Online Media Group dalam Beijing. Turut hadir Gabungan Dewan Perniagaan dan Presiden Industri Datuk Ter Leong Yap (dua dari kiri).

BEIJING: Malaysia-China Ekonomi Digital Forum akan diadakan di Kuala Lumpur pada 26 Oktober untuk membentuk kerjasama dalam industri ekonomi digital antara kedua-dua negara, kata Tan Sri Ong Ka Ting

pengerusi Majlis Perniagaan Malaysia-China (MCBC), yang berada di ibu negara China untuk mesyuarat, berkata peserta utama China seperti Huawei, Tencent dan Alibaba akan memberikan satu gambaran yang menarik ekonomi digital di China .

“cerita-cerita kejayaan daripada gergasi-gergasi yang berkaitan ekonomi digital adalah suara yang paling berwibawa dari China kepada dunia.

“Malaysia mempunyai banyak untuk belajar daripada mereka, dan kami juga ingin mereka akan menjadi rakan kongsi strategik kami dalam kemajuan ekonomi digital,” kata Ong, yang juga Perdana Menteri Duta Khas ke China, di setengah hari acara anjuran bersama MCBC dan Huawei.

Huawei ialah syarikat penyedia penyelesaian ICT Cina dengan 15 tahun bertapak di Malaysia. Its hab Asia Pacific terletak di Kuala Lumpur.

pemain Malaysia, termasuk Malaysia Ekonomi Digital Corporation (MDEC), juga akan berucap pada forum itu.

Ong mengetuai delegasi ke pameran Huawei berpusat di Beijing pada Selasa.

Naib Presiden Huawei Malaysia Foo Fang Yong berkata setiap industri akan melalui transformasi sebagai pasaran menjadi semakin diberi kuasa oleh ekonomi digital.

Enterprises yang gagal untuk mengiktiraf gelombang ekonomi digital risiko makhluk dihapuskan, katanya.

Sesetengah 140 kedai-kedai jabatan, 260 pasar raya dan kedai-kedai pakaian 9500 ditutup antara 2012 dan 2015 di China, tetapi platform membeli-belah dalam talian Alibaba mencatatkan transaksi bernilai 91.2 bilion yuan (RM56.3bil) tahun lepas dalam satu hari 11 Nov penjualan.

Huawei taklimat delegasi mengenai penggunaan ICT untuk menawarkan penyelesaian bandar selamat rumah pintar dan, menunjukkan bahawa negara digital pintar bukan lagi satu impian yang jauh.

Sebelum itu, rombongan turut melawat Tencent Media Online Kumpulan, yang diketuai oleh SY Lau, seorang warganegara Malaysia.

“Globalisasi bukan sahaja pergerakan kira-kira bebas barangan dan perkhidmatan, tetapi juga aliran bebas idea-idea,” kata Lau.

Tencent, yang memiliki QQ perkhidmatan Rasul segera dan media sosial app WeChat, adalah syarikat Internet yang keempat terbesar di dunia selepas Amazon, Google dan Facebook.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia