Home / Berita / gas pemedih mata polis Bomba, tembakan di udara di Ethiopia bantahan

gas pemedih mata polis Bomba, tembakan di udara di Ethiopia bantahan

Addis Ababa (Reuters) – Lebih daripada 50 orang terbunuh dalam rempuhan di Ethiopia Oromiya kawasan yang telah dicetuskan apabila polis menggunakan gas pemedih mata dan tembakan di udara pada hari Ahad untuk menyuraikan penunjuk perasaan anti-kerajaan pada perayaan keagamaan.

penyiar negeri meletakkan angka kematian di 52, memetik pegawai serantau. Pembangkang juga berkata sekurang-kurangnya 50 orang terbunuh di festival tahunan di mana sesetengah orang telah melaungkan slogan menentang kerajaan dan mengibarkan bendera kumpulan pemberontak itu.

bantahan sporadis telah meletus di Oromiya dalam tempoh dua tahun yang lalu, pada mulanya mencetuskan oleh barisan tanah tetapi semakin beralih lebih meluas terhadap kerajaan. Sejak akhir 2015, skor penunjuk perasaan terbunuh dalam pertempuran dengan polis.

Perkembangan menyerlahkan ketegangan di negara ini di mana kerajaan telah diserahkan kadar pertumbuhan ekonomi yang cemerlang tetapi menghadapi kritikan dari pihak lawan dan hak kumpulan yang ia telah mengurangkan politik kebebasan.

Beribu-ribu orang telah berkumpul untuk Irreecha festival tahunan kesyukuran di bandar Bishoftu, kira-kira 40 km (25 batu) selatan ibu Addis Ababa ini.

orang ramai melaungkan “Kami perlu kebebasan “dan” Kita perlu keadilan “, mencegah tua-tua masyarakat, dianggap dekat dengan kerajaan, dari menyampaikan ucapan mereka.

Sesetengah penunjuk perasaan mengibarkan bendera merah, hijau dan kuning Barisan Pembebasan Oromo, kumpulan pemberontak berjenama organisasi pengganas oleh kerajaan, kata saksi.

Apabila polis melepaskan gas pemedih mata dan meriam ke udara, orang ramai melarikan diri dan mencipta rempuhan, sebahagian daripada mereka menjunam ke dalam parit yang mendalam.

The saksi berkata, mereka melihat orang mengheret keluar sedozen atau lebih mangsa, menunjukkan tanda jelas kehidupan. Setengah dozen orang, juga bergerak-gerak, dilihat sedang diambil oleh trak pick-up ke hospital, kata seorang saksi.

“Hasil daripada huru-hara, nyawa terkorban dan beberapa yang cedera telah dibawa ke hospital, “kata pejabat komunikasi kerajaan dalam satu kenyataan, tanpa memberi angka. “Mereka yang bertanggungjawab akan dihadapkan ke muka pengadilan.”

Merera Gudina, pengerusi pembangkang Oromo Federalist Kongres, memberitahu Reuters sekurang-kurangnya 50 orang telah meninggal dunia, berdasarkan maklumat yang diberikan oleh keluarga mangsa.

beliau berkata kerajaan cuba menggunakan acara itu untuk menunjukkan Oromiya tenang. “Tetapi penduduk masih membantah,” katanya.

Kerajaan menyalahkan kumpulan pemberontak dan pembangkang di luar negara untuk mengadakan huru-bantahan dan memprovokasi keganasan. Ia menolak tuduhan bahawa ia pengapit ke atas kebebasan bersuara atau lawan.

Penunjuk perasaan telah melaungkan slogan menentang Pertubuhan Demokratik Rakyat Oromo, salah satu daripada empat parti serantau yang membentuk Barisan Demokratik Revolusi Rakyat Ethiopian ‘, yang . telah memerintah negara selama suku abad

dalam pilihan raya Parlimen 2015, parti pembangkang gagal memenangi satu kerusi – turun daripada hanya satu di Parlimen sebelum ini. Lawan menuduh kerajaan penipuan undi, pegawai-pegawai kerajaan caj ditolak.

Protes di wilayah Oromiya mulanya dibakar pada tahun 2014 ke atas pelan pembangunan modal yang akan memperluaskan sempadannya, satu langkah yang dilihat sebagai tanah ladang mengancam.

Skor terbunuh sejak lewat 2015 dan tahun ini sebagai protes semakin rancak, walaupun kerajaan ditangguhkan pelan sempadan awal tahun ini.

(Penulisan oleh Edmund Blair; Penyuntingan oleh Andrew Bolton)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.