Home / Berita / Gabon nama kerajaan baru selepas memenangi pilihan raya dipertikaikan

Gabon nama kerajaan baru selepas memenangi pilihan raya dipertikaikan

Libreville (Reuters) – Perdana Menteri Gabon pada hari Ahad dinamakan kerajaan baru berikutan pilihan raya yang dipertikaikan , tetapi ia tidak mengandungi wakil-wakil ketua pembangkang Jean Ping, yang mengatakan undi itu telah rigged.

Menurut kenyataan kerajaan, pemimpin pembangkang hanya dinamakan dalam kabinet Perdana Menteri Emmanuel Issozet Ngondet sebanyak 40 orang adalah Bruno Ben Moubamba , yang datang di tempat ketiga dalam pilihan raya Ogos 27.

Moubamba dipilih sebagai timbalan perdana menteri dan menteri untuk perbandaran dan habitat sosial.

Presiden Ali Bongo diisytiharkan pemenang pilihan raya dengan kurang daripada 6,000 undi. Perancis dipanggil pengiraan semula, dan Kesatuan Eropah berkata ia mendapati anomali di wilayah kubu kuat Bongo terhadap Haut-Ogooue, di mana beliau memenangi 95 peratus pada 99.9 peratus keluar mengundi.

Bongo menjadi pemimpin pada tahun 2009 atas kematian bapanya, yang memerintah selama 42 tahun. Kemenangan itu memberikan Bongo tujuh tahun lagi di pejabat.

Ping berkata minggu lepas beliau tidak mengiktiraf kesahihan Bongo dan menggesa untuk mengadakan perbincangan atas terma sendiri untuk membentuk sebuah republik baru, spurning tawaran dialog oleh presiden.

Kebanyakan ahli-ahli baru kerajaan datang dari parti pemerintah, walaupun kenyataan sebelumnya oleh kerajaan bahawa ia memohon pembukaan politik dengan pembangkang. Kabinet termasuk 12 wanita.

(Laporan oleh Geraud Wilfried Obangome; Penyuntingan oleh Matthew Mpoke Bigg dan Lisa Von Ahn)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *