Home / Berita / Gabon mahkamah berpegang Bongo kemenangan suara, menolak cabaran pembangkang

Gabon mahkamah berpegang Bongo kemenangan suara, menolak cabaran pembangkang

Libreville (Reuters) – Mahkamah Perlembagaan Gabon ditegakkan pada Jumaat kemenangan pilihan raya Presiden Ali Bongo , keluarga yang telah memerintah pengeluar minyak tengah Afrika selama hampir setengah abad, menolak cabaran oleh lawan utama beliau.

keputusan, membaca lewat malam untuk ruang mahkamah hampir kosong, menaikkan prospek berulang keganasan yang tercetus dengan pengumuman awal bulan ini kemenangan sempit Bongo ke atas Jean Ping dalam pungutan suara Ogos 27.

Enam maut dalam rusuhan yang menyebabkan kerosakan besar di ibu negara, Libreville, dan di tempat lain di negara ini daripada 1.8 juta orang.

dalam ucapan serta-merta selepas keputusan mahkamah itu, Bongo diperbaharui panggilan untuk dialog politik terbuka untuk membawa bersama-sama kedua-dua sekutu dan beliau lawan untuk bekerja bersama-sama demi kepentingan negara.

“Apabila kita keluar dari pilihan raya dan keluarga perlu meratapi orang mati, ia bermakna kita telah mengkhianati demokrasi,” katanya di hadapan penyokong yang minit kemudian meletus menjadi nyanyian lagu kebangsaan Gabon.

Terdapat sedikit petunjuk bahawa Ping, yang telah membuat tuntutan beliau memenangi suara, sudah bersedia untuk mengadakan perbincangan dengan kerajaan.

Di kediaman Libreville pemimpin pembangkang – bekas Pengerusi Suruhanjaya Kesatuan Afrika – sekitar sedozen penyokongnya duduk di sebelah kolam renang, menonton dalam diam sebagai hakim membaca keputusan mahkamah itu tinggal di televisyen

“Apabila institusi sesebuah negara berkelakuan seperti ini, ia adalah hanya sedih,” kata seorang penyokong, yang memberikan namanya hanya sebagai Olivier. “Sentiasa ia adalah yang terkuat yang menang. Suara rakyat telah ditolak.”

Kerajaan meningkatkan keselamatan di Libreville pada hari-hari yang membawa kepada keputusan mahkamah itu, mengerahkan polis tambahan dan tentera di jalan-jalan dalam usaha untuk menghadang masalah. Menteri komunikasi memberi amaran Ping pada hari Rabu bahawa dia risiko ditangkap jika keganasan tercetus selepas keputusan

Dalam petisyen itu kepada mahkamah, Ping dakwaan penipuan dalam wilayah Haut-Ogooue, di mana Bongo memenangi 95 peratus pada kehadiran 99.9 peratus.

A Kesatuan Eropah misi pilihan raya pemerhati menyatakan bahawa mereka telah menjumpai anomali dalam keputusan di wilayah itu.

Mahkamah menolak untuk menerima salinan helaian penjumlahan rasmi undi diberikan sebagai keterangan oleh Ping, banyak yang katanya adalah tidak dapat dibaca. Pasukan peguam Ping tidak hadir di mahkamah sebagai keputusan itu diumumkan.

sekutu Bongo ini mengemukakan bukti kepada mahkamah menolak dakwaan Ping dan menentang Ketua Pembangkang itu sendiri telah dirancang penipuan undi.

Mahkamah keputusan dibatalkan daripada 21 pusat mengundi di Libreville lebih penyelewengan. Keputusan itu membantu Bongo meningkatkan margin beliau kemenangan daripada 49.85 peratus daripada pengundi yang membuang undi untuk 50,66 peratus dalam keputusan mahkamah disahkan akhir.

(Pelaporan tambahan oleh Gerauds Wilfrieds Obangome di Libreville dan Joe Bavier di Abidjan; Penulisan oleh Joe Bavier; Penyuntingan oleh Cynthia Osterman dan Leslie Adler)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.