Home / Sukan / Frost menetapkan sasaran yang tinggi untuk dua pemain dalam 10 teratas selepas Chong Wei era

Frost menetapkan sasaran yang tinggi untuk dua pemain dalam 10 teratas selepas Chong Wei era

Frost (right) plans to transfer Tat Meng (centre) from coaching the women's singles to the men's singles department.

Frost (kanan) merancang untuk memindahkan Tat Meng (tengah) daripada latihan perseorangan wanita untuk perseorangan lelaki.

KUALA LUMPUR: Morten Frost bertujuan untuk mempunyai perseorangan dua lelaki pemain dalam dunia 10 teratas selepas persaraan Lee Chong Wei

.

Untuk mencapai sasaran itu, Persatuan Badminton Malaysia (BAM) Pengarah Kejurulatihan merancang untuk memindahkan Wong Tat Meng kepada perseorangan lelaki. Tat Meng, bekas antarabangsa, kini melatih pasukan perseorangan wanita.

Tat Meng akan menyertai Indonesia Indra Wijaya untuk mengendalikan perseorangan lelaki back-up pemain manakala Hendrawan dan Tey Seu Bock akan terus bertanggungjawab bagi pemain terkemuka seperti No. 1 dunia Chong Wei, pemenang pingat perak Sukan Olimpik tiga kali, dan Iskandar Zulkarnain Zainuddin.

“Ini adalah salah satu perubahan yang saya membuat dalam melatih set-up. Saya percaya Tat Meng dan Indra boleh mengubah sesetengah pemain back-up ke dalam pemukul dunia. Harapan kami adalah untuk mempunyai dua pemain di bahagian 10 di dunia selepas Chong Wei memanggil ia berhenti, “kata Frost.

“Tetapi Tat Meng akan hanya membuat langkah sekali saya telah dimuktamadkan penggantian untuk pasukan perseorangan wanita,” kata pemain Denmark itu.

Frost mengakui bahawa ia akan menjadi satu cabaran untuk mencari pengganti Chong Wei.

“Chong Wei telah menyatakan beliau mungkin wujud satu atau dua tahun lagi tetapi bekerja untuk mencari penggantinya telah dimasukkan ke dalam tempat. Ia akan menjadi mustahil untuk mencari seseorang seperti beliau, “kata Frost.

Selain Chong Wei dan pemain nombor satu dunia 28 Iskandar, pemain perseorangan lelaki lain dalam pasukan kebangsaan adalah Goh Soon Huat, Soong Joo Ven, Soo Tech Zhi, Cheam June Wei, R. Satheishtharan, Chong Yee Han, Lim Chi Wing, Yeoh Seng Zoe, Chin Wai Kin, Lee Zii Jia, Tan Jia Wei dan Muhd ​​Syafiq Jamaluddin.

Soon Huat berada di kedudukan ke-48, diikuti oleh Joo Ven (ke-83) dan Teck Zhi (ke-88). Yang lain tidak walaupun di atas 100.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.