Home / Teknologi / Foxconn Sharp membelanjakan AS $ 570mil pengeluaran panel OLED

Foxconn Sharp membelanjakan AS $ 570mil pengeluaran panel OLED

Major investment: Sharp is hoping to team up with its domestic rival Japan Display Inc on OLED displays. — Reuters

pelaburan utama: Sharp berharap untuk bekerjasama dengan saingan domestik Jepun Display Inc pada paparan OLED. – Reuters

TOKYO: Jepun Sharp Corp berkata ia akan membelanjakan US $ 570mil (RM2.36bil) di diod pemancar cahaya (OLED) skrin organik – salah satu pelaburan utama pertama sejak ia diambil alih oleh Taiwan Foxconn walaupun jumlah yang jauh lebih rendah berbanding dengan usaha oleh pesaing Korea Selatan.

Pengilang pengguna dan lain-lain elektronik secara beransur-ansur beralih kepada skrin OLED yang secara umumnya lebih nipis dan lebih fleksibel daripada paparan kristal cecair (LCD) skrin.

Sharp berkata ia akan melabur dalam pengeluaran perintis di kilangnya di Osaka dan di wilayah Mie, barat Jepun, yang dijangka bermula April hingga Jun 2018.

Sharp berharap untuk bekerjasama dengan saingan domestik Jepun Display Inc pada paparan OLED, akhbar harian perniagaan Nikkei melaporkan bulan lalu, memetik Ketua Pegawai Eksekutif baru Tai Jeng-wu.

Foxconn, secara rasmi dikenali sebagai Hon Hai Precision Industry Co Ltd, kawalan bercagar Sharp bulan lepas dalam perjanjian yang memberikan akses kepada teknologi skrin maju firma Jepun dan yang mungkin akan membantu mengukuhkan kuasa harga dengan utama pelanggan Apple Inc.

pesaing Korea Selatan telah bertaruh sepenuhnya kepada teknologi sejak dua tahun lepas. LG Display Co Ltd berkata pada tahun lepas ia akan melabur 10 trilion won (RM38bil)) di sebuah kilang baru untuk membuat panel ultra-nipis. Samsung Display, sebuah unit tidak tersenarai Samsung Electronics Co Ltd itulah pembuat terbesar OLED untuk telefon pintar, pelaburan 4 trilion won (RM15bil) pada 2017 dalam satu barisan pengeluaran OLED.

Firma penyelidikan IHS mengunjurkan bahawa penghantaran panel telefon pintar OLED akan mengatasi LCD pada 2020. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.