Home / Berita / Filipina memberitahu dunia tidak campur tangan dalam Duterte dadah perang

Filipina memberitahu dunia tidak campur tangan dalam Duterte dadah perang

BANGSA-BANGSA BERSATU (Reuters) – Menteri Luar Filipina Perfecto Yasay kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Sabtu beliau Presiden baru negara itu, Rodrigo Duterte, mempunyai mandat “pernah berlaku sebelum” dan dunia tidak perlu campur tangan dalam tindakan keras mengenai jenayah.

Menangani Perhimpunan Agung PBB tahunan, Yasay berkata kerajaan Duterte adalah “berazam untuk membebaskan Filipina daripada amalan tidak berkembang rasuah dan lain-lain, termasuk pembuatan, pengedaran dan penggunaan dadah haram.

“tindakan kita, bagaimanapun, telah meraih kedua-dua tajuk utama negara dan perhatian antarabangsa untuk semua sebab-sebab yang salah,” katanya.

“kami menggesa semua orang untuk membolehkan kita untuk menangani cabaran-cabaran domestik dalam usaha untuk mencapai matlamat negara tanpa gangguan yang tidak wajar.”

Duterte memenangi kemenangan pada pilihan raya pada 9 Mei selepas bersumpah untuk menghapuskan dadah dan jenayah. Polis berkata minggu ini bahawa dalam tempoh 11 minggu yang lalu, hampir 3,000 orang telah terbunuh dalam perang Duterte di dadah, seorang tokoh diubah daripada 3800 mereka dinamakan minggu lepas.

Pembunuhan telah menarik kritikan antarabangsa yang meluas, termasuk dari Bangsa-Bangsa Bersatu, lukisan balas marah dari Duterte.

pada hari Khamis, Filipina pemimpin penghinaan dilemparkan Setiausaha Agung PBB Ban Ki-moon dan Kesatuan Eropah, kemudian menjemput mereka untuk datang untuk menyiasat tindakan keras beliau. {NL3N1BY29S]

Yasay berkata Duterte telah memenangi “mandat pilihan raya pernah berlaku sebelum ini dan membanggakan” dan kini menikmati penarafan kelulusan 92 peratus. Oleh itu, beliau terpaksa menunaikan panggilan “suci” untuk perubahan.

“Bagi beliau, kepercayaan ini adalah suci,” kata Yasay. “Ia tidak boleh dilanggar, di bawah apa keadaan perlu ia dikompromi.”

alasan Duterte ini organisasi berprofil tinggi dan penghinaan terhadap sesiapa dari Presiden Amerika Syarikat Barack Obama kepada paus telah geli hati ramai rakyat Filipina, tetapi bimbang kerajaan asing – bukan-kurangnya di Amerika Syarikat, yang melihat Manila sebagai rakan kongsi penting di Asia dalam menghadapi China yang semakin meningkat

Sesetengah penganalisis meramalkan Duterte akan berusaha untuk mempelbagaikan hubungan luar di luar Washington, termasuk dengan mencari hubungan yang lebih baik dengan. musuh maritim erstwhile China.

Yasay berkata nilai-nilai teras yang termaktub dalam perlembagaan Filipina termasuk mandat “untuk meneruskan dasar luar yang bebas, untuk menggalakkan kepentingan negara.”

Pada masa yang sama, beliau berkata Manila akan kekal “rakan kongsi yang bertanggungjawab terhadap masyarakat antarabangsa, ‘komited kepada kedaulatan undang-undang – termasuk keputusan mahkamah antarabangsa tahun ini memihak kepada Filipina dan terhadap China lebih bersaing tuntutan di Laut China Selatan

di sebalik kritikan Duterte ini badan dunia itu, Yasay berkata PBB telah menunjukkan “daya tahan berterusan dan relevan” dan ditambah dalam jelas merujuk kepada perikatan AS:.

“kebimbangan domestik kita memaksa kita untuk bekerjasama dengan negara-negara sependapat dalam bidang keselamatan maritim, memerangi keganasan, tindak balas bencana, dan jenayah merentas sempadan.”

(Penyuntingan oleh Matthew Lewis)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.