Home / Berita / Filipina melaporkan pertama Zika kes kehamilan

Filipina melaporkan pertama Zika kes kehamilan

Zika-infected pregnant women can give birth to babies with microcephaly, a deformation marked by abnormally small brains and heads.

Zika dijangkiti wanita mengandung boleh melahirkan bayi dengan microcephaly, ubah bentuk yang ditandai dengan otak yang luar biasa kecil dan kepala.

Manila (AFP) -. The Filipina pada hari Isnin melaporkan kes dikenali pertama seorang wanita hamil yang dijangkiti dengan virus Zika yang mengancam bayi dalam kandungan, kerana pihak berkuasa memberi amaran kepada orang ramai untuk mengelakkan nyamuk

Setiausaha Kesihatan Paulyn Ubial berkata 12 kes Zika telah dikesan di seluruh Filipina bulan ini, termasuk seorang wanita berusia 22 tahun dari pulau tengah Cebu yang 19 minggu mengandung anak pertama.

“ultrasound awal tidak mengesan sebarang keabnormalan janin. Beliau akan dipantau secara berkala dalam tempoh keseluruhan kehamilan,” kata jabatan kesihatan tersebut.

wanita hamil

Zika dijangkiti boleh melahirkan bayi dengan microcephaly, kecacatan ditanda oleh otak yang luar biasa kecil dan kepala.

Daripada 12 kes Zika negara, lapan adalah perempuan dan antara umur 9-55, kata jabatan itu.

Tiada seorang pun daripada mereka yang dijangkiti telah mengembara sebulan sebelum ujian positif dan kerana semua telah pulih, katanya.

Pasukan khas telah dihantar ke semua kawasan yang terlibat untuk menyiasat di mana jangkitan datang dan mengesyorkan langkah-langkah untuk menangani virus, yang boleh merebak melalui gigitan nyamuk atau melalui hubungan seksual.

Ubial menggesa orang ramai untuk memusnahkan tempat-tempat pembiakan nyamuk, gunakan penghalau serangga dan memakai kondom ketika melakukan hubungan seks.

Saintis memberi amaran bulan ini bahawa dunia perlu bersedia untuk “wabak global” daripada microcephaly kerana Zika kerana tiada ubat atau vaksin untuk penyakit ini.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia