Home / Berita / Filipina ‘ikon tinju Pacquiao menggunakan dadah sebagai remaja tetapi punggung Duterte

Filipina ‘ikon tinju Pacquiao menggunakan dadah sebagai remaja tetapi punggung Duterte

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

MANILA (Reuters) – Filipina ikon tinju Emmanuel “Manny” Pacquiao berkata dia mengambil semua jenis ubat-ubatan sebagai seorang remaja tetapi menyokong penuh Presiden Rodrigo Duterte, yang anti-dadah ganas kempen telah membawa kepada pembunuhan lebih daripada 3,000 orang, kebanyakannya pengguna dan pengedar, dalam tiga bulan.

Pacquiao, kini seorang senator dan sekutu rapat presiden, juga berkata Duterte telah diutuskan oleh Allah untuk mendisiplinkan rakyat Filipina dan pemerintahan-Nya mesti dihormati.

“Presiden, dia tidak tahu pengalaman saya dengan dadah,” kata Pacquiao, 37, sambil menambah beliau yakin ia tidak akan merosakkan hubungan rapat mereka.

“dia sentiasa memberi peluang untuk orang-orang yang mahu berubah,” kata peninju yang kini menjadi Ahli parlimen dalam satu temu bual di pejabat Senat beliau.

“Saya cuba ubat … pelbagai jenis ubat-ubatan, semua jenis ubat-ubatan,” katanya, yang memakai baju tradisional putih Filipino barong dan seluar.

Pacquiao berkata fasa ini berlangsung selama tahun “sebelum saya menjadi juara”.

Duterte, yang mengambil alih jawatan pada 30 Jun, telah membuat perang pada dadah bahagian tengah sebagai presiden, berkata narkotik memusnahkan negara daripada 100 juta orang. Seramai 3,171 orang telah terbunuh sejak itu, termasuk pengguna dan pengedar, hampir dua pertiga oleh penyerang yang tidak dikenali dan yang lain dalam operasi polis yang sah, menurut polis.

Persahabatan antara peninju yang dikenali sebagai “The Destroyer “dan Presiden yang dikenali sebagai” The Punisher “tarikh kembali sekurang-kurangnya 15 tahun sebagai Pacquiao memberitahu, untuk cincin tinju di Davao, di mana Duterte membantu menganjurkan satu pergaduhan beliau.

“Dia banyak membantu saya. Dia membantu saya dengan promosi apabila saya mula dalam tinju. Satu pergaduhan saya diadakan di Davao, beliau ditaja,” kata Pacquiao, yang kidal yang telah menjadi lapan bahagian juara dunia. “Ia adalah persaudaraan,” kata Pacquiao.

Penjaga Ikhwan bermula sebagai sebuah kumpulan tentera yang kemudiannya dibubarkan.

Pacquiao dilahirkan di bandar Kibawe di rantau Mindanao di selatan Filipina, kira-kira 80 km (50 batu) dari bandar Davao, di mana Duterte adalah Datuk bandar dan ahli kongres sejak tahun 1988.

penumpang gelap DIBUAT BAIK

keluarga Pacquiao adalah kotoran-miskin, dan, menurut autobiografi beliau, keluarga tinggal di sebuah pondok jerami. bapa dituai kelapa dan ibunya dijual kacang tanah.

Pacquiao melakukan pelbagai kerja untuk terus hidup dan mencuri naik di perahu ke Manila sebagai seorang remaja, di mana dia mula tinju kompetitif.

Menurut Forbes, dia telah memperoleh $ 500 juta (£ 384.800.000) dari dompet, bayar setiap pandangan dan sokongan setakat ini dalam kerjayanya.

Pacquiao boleh tidak ingat pertemuan pertamanya dengan Duterte tetapi berkata ia adalah apabila dia adalah 22 atau 23. Sejak itu, Pacquiao berkata, mereka sering bertemu untuk makan dan bahawa dia adalah seorang godfather kepada cucu Duterte ini.

Malah kini, Pacquiao berkata, Duterte sering panggilan selepas perjuangan untuk mengucapkan tahniah kepada beliau.

Pacquiao panggilan presiden dengan nama samaran beliau, Digong, mainan kata pada nama pertamanya, Rodrigo.

“Dia seorang yang sangat baik, seorang lelaki yang baik,” kata Pacquiao, sambil menambah bahawa presiden itu sama sekali bukan persepsi popular bahawa dia bermulut kotor dan agresif. “Dia adalah seorang yang menghormati, seseorang peramah, seorang yang peramah.”

Pacquiao berkata menyalahkan pembunuhan pada presiden adalah tidak adil kerana ia adalah tuan-tuan dadah dan pengedar dadah yang telah membunuh seorang lain.

“Allah meletakkan dia di sana sebab, untuk tujuan – untuk mendisiplinkan rakyat,” kata beliau sambil menambah bahawa rakyat perlu menghormati kuasa dan “yang diurapi”.

Pacquiao disokong Jejomar Binay, saingan daripada Duterte, dalam kempen presiden, tetapi beralih kesetiaan kepada Duterte kemudian. Sekarang dia adalah salah satu sekutu paling rapat presiden, dan salah satu tindakan pertama di Senat adalah untuk memfailkan rang undang-undang untuk mengembalikan semula hukuman mati untuk berkaitan dengan dadah dan serius jenayah, salah satu rancangan utama Duterte ini.

Terakhir minggu, Pacquiao membantu garisan tepi antara pengkritik yang lantang Duterte ini, rakan-rakan Senator Leila De Lima, dengan membawa usul untuk menggulingkan beliau sebagai pengerusi jawatankuasa berprofil tinggi meneliti kaitan presiden untuk Vigilante skuad pembunuh di Davao semasa beliau menjadi Datuk Bandar.

Beliau berkata bagaimanapun siasatan akan berterusan.

Untuk Pacquiao, Duterte melakukan sesuatu yang salah.

“Dalam pentadbiran lalu, orang ramai tidak menghormati undang-undang, pemimpin, pihak berkuasa, “katanya. “Apa Duterte cuba lakukan adalah membiarkan orang-orang tahu – dan memasukkannya ke dalam hati dan fikiran mereka -. Bahawa anda perlu menghormati undang-undang negara”

Pacquiao kemudian meninggalkan untuk sesi latihan. Sering digambarkan sebagai yang terbaik peninju paun untuk paun di dunia, dia telah keluar dari persaraan untuk mencabar juara welterweight Pertubuhan Tinju Dunia Jessie Vargas pada bulan November.

(Cerita ini telah difailkan semula untuk correctthe ejaan dalam tajuk )

(laporan tambahan oleh Manuel Mogato; Penyuntingan oleh Raju Gopalakrishnan)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *