Home / Berita / Filipina bertujuan Duterte melawat ke Jepun, China akhir Oktober – sumber Kementerian Luar

Filipina bertujuan Duterte melawat ke Jepun, China akhir Oktober – sumber Kementerian Luar

MANILA (Reuters) – Para diplomat di Filipina sedang berbincang dengan rakan-rakan di Jepun dan China untuk mengatur lawatan untuk Presiden kontroversi mereka Rodrigo Duterte pada akhir bulan depan, pegawai-pegawai di Manila semalam.

Tarikh masih sedang diusahakan untuk perjalanan yang dicadangkan oleh pemimpin lantang, beberapa pegawai berkata, baki tanpa nama kerana mereka tidak dibenarkan bercakap kepada media.

rancangan Seorang pegawai Kementerian Luar Jepun mengesahkan sedang dibuat. Tidak ada jawapan segera dari China.

hubungan Filipina dengan Jepun adalah panas tetapi mereka yang China telah lama membeku lebih wrangles wilayah di Laut China Selatan.

Duterte telah berulang kali berkata konflik adalah sia-sia dan dia mahu untuk mendapatkan bersama-sama dan menjalankan perniagaan dengan Beijing.

Sesetengah penganalisis percaya kekangan lisan uncharacteristic Duterte terhadap China, berbeza dengan teguran menyengat beliau Amerika Syarikat, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Kesatuan Eropah, menunjukkan dia lindung nilai dalam mengejar matlamatnya untuk dasar luar yang bebas dan mengurangkan pergantungan kepada bekas pemerintah kolonial Washington.

China dan Filipina cuba untuk mencari jalan untuk memecahkan ais selepas keputusan dengan gelanggang timbang tara di The Hague pada Julai tidak sah tuntutan China ke sebahagian besar Laut China Selatan dan memberi Manila tanah tinggi undang-undang dalam pertikaian itu

dalam ucapan pada Khamis Duterte berkata beliau akan pergi ke China tahun ini dan, tanpa menerangkan lebih lanjut, memberitahu ahli perniagaan Cina.: “anda akan melihat saya sering”.

beliau mengulangi beliau tidak akan menyimpang dari keputusan mahkamah itu tetapi akan mendapatkan jalan keluar dari kebuntuan empat tahun di Beting Scarborough dan pengawal pantai China untuk membiarkan ikan Filipino terdapat tanpa halangan. Panel timbangtara memutuskan bahawa tidak ada satu negara secara sah boleh mengawal beting itu.

Satu sumber di pejabat Duterte berkata ia adalah mungkin bekas Presiden Fidel Ramos, utusan China yang baru, boleh melawat seawal minggu depan untuk meletakkan asas bagi rundingan.

Hubungan dengan Jepun adalah jauh kurang rumit dan Tokyo telah bersetuju untuk menyediakan 10 buah kapal pengawal pantai ke Manila untuk menyokong usaha-usaha keselamatan maritim.

Jepun, pelabur utama di seluruh Asia Tenggara, telah menyediakan latihan pengawal pantai dan kapal-kapal juga ke Vietnam, sebuah lagi negara bertentangan dengan China lebih ketegasan maritimnya.

dilihat Oktober yang dicadangkan akan menjadi antara Duterte pertama sebagai presiden pada apa yang telah menjadi berwarna-warni, pada masa-masa dramatik tiga bulan pertama pejabat.

Beliau telah menghadiri sidang kemuncak pemimpin-pemimpin Asia di Laos awal bulan ini dan telah ke Indonesia. Beliau dijadual melawat Vietnam minggu depan.

(Pelaporan tambahan oleh Linda Sieg di Tokyo dan Michael Martina di Beijing; Laporan oleh Manuel Mogato; Penulisan oleh Martin Petty)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.