Home / Berita / EU tidak mungkin untuk melonggarkan peraturan perjalanan untuk Georgia sebelum undi Oktober

EU tidak mungkin untuk melonggarkan peraturan perjalanan untuk Georgia sebelum undi Oktober

BRUSSELS (Reuters) – Kesatuan Eropah tidak mungkin bersetuju perjalanan tanpa visa kepada Georgia sebelum 8 Okt pilihan raya sebagai kerajaan yang berharap, diplomat berkata pada hari Jumaat, memetik bahagian dalam blok berkenaan dan kebimbangan mengenai imigresen.

Jerman disekat liberalisasi visa untuk negara sebanyak 3.7 juta orang pada bulan Jun, menuntut bahawa EU pertama mengukuhkan sistem untuk menggantung pengecualian visa. Langkah itu telah disokong oleh Perancis dan Itali.

Pengundi-pengundi di negeri-negeri Kesatuan Eropah telah berkembang amat berhati-hati dengan imigresen selepas kira-kira 1.3 juta pendatang mencapai blok pada tahun 2015.

Sementara negeri EU bersetuju Georgia telah memenuhi semua kriteria untuk liberalisasi visa, rundingan antara negara-negara Kesatuan Eropah dan Parlimen Eropah pada mekanisme penggantungan itu mempunyai tanah terhenti.

Penggubal undang-undang menuntut katakan yang lebih besar dalam mencetuskan sebarang brek itu daripada ibu negara sanggup berikan kepada mereka.

“Beberapa negara anggota berkata mereka mahu liberalisasi visa untuk Georgia tetapi sebenarnya bertindak berbeza,” kata seorang diplomat EU.

Satu lagi berkata ia sedang “semakin mustahil” untuk menerima peraturan perjalanan lebih santai untuk Georgia sebelum pengundian parlimen terdapat pada 8 Oktober – pinjaman makanan kepada pembangkang mendakwa bahawa parti Georgian Dream pemerintah telah gagal dalam asingnya matlamat dasar.

bekas negara Soviet di sempadan Rusia terperangkap dalam perebutan geo-politik di antara Kesatuan Eropah dan Rusia. aspirasi Barat Georgia ditentang oleh Moscow, yang melihat negara itu sebagai sebahagian daripada sfera pengaruh.

peraturan perjalanan yang lebih mudah untuk Georgia bertindih dengan rundingan yang sama EU memegang dengan Ukraine dan Turki. Kedua-dua negara-negara yang lebih bermasalah untuk EU, membuat ahli menyatakan berhati-hati dengan bergerak ke hadapan di Tbilisi.

(Penyuntingan oleh Alissa de Carbonnel dan Andrew Roche)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *