Home / Teknologi / EU langkah cukai ke atas Apple tidak anti-AS berat sebelah: Vestager

EU langkah cukai ke atas Apple tidak anti-AS berat sebelah: Vestager

See, I'm an Apple fan too: Vestager using an Apple iPhone to take a picture of the room from the podium as her news conference begins in Washington, DC, where she discussed the Apple tax case and accusations that she has targeted US companies. — EPA

Lihat, saya seorang peminat Apple juga: Vestager menggunakan iPhone Apple untuk mengambil gambar dari bilik dari podium sebagai sidang akhbar beliau bermula di Washington, DC, di mana beliau membincangkan kes dan tuduhan bahawa dia telah mensasarkan syarikat-syarikat AS cukai Apple. – EPA

WASHINGTON: Pertandingan berkuasa Eropah Pesuruhjaya Margrethe Vestager berkata perintah EU untuk Apple untuk membayar AS $ 15bil (RM62.13bil) dalam cukai tidak mewakili apa-apa berat sebelah terhadap syarikat-syarikat AS.

Bercakap jam selepas Kesatuan Eropah melancarkan siasatan mendalam ke dalam tawaran cukai kekasih yang dikatakan antara kumpulan gas Perancis Engie dan Luxembourg, Vestager berkata kes baru adalah bukti bahawa EU akan selepas semua pengelak cukai.

“Jika anda melihat amalan kita, maka anda tidak boleh mencari tindakan berat sebelah. Anda tidak dapat mencari statistik untuk menyokong apa-apa jenis berat sebelah, “katanya di Washington.

Suruhanjaya Eropah, cabang eksekutif EU, bulan lalu mengarahkan Apple membayar balik rekod € 13bil (RM60.17bil) dalam cukai tidak dibayar di Ireland.

Yang datang selepas syarikat-syarikat AS, termasuk Starbucks, Amazon dan Google induk Alphabet, telah datang di bawah kuar ke atas cukai keuntungan rendah mereka membayar di Eropah kerana tawaran cukai kekasih didakwa dengan kerajaan tertentu.

Apabila pemerintah Apple yang telah diumumkan akhir bulan lalu, Setiausaha Perbendaharaan AS Jacob Lew mengkritiknya sebagai tidak adil menyasarkan syarikat AS.

Vestager, bercakap pada sidang media menjelang pertemuan dengan Lew, berkata daripada kira-kira 150 keputusan cukai yang telah dibuat oleh Suruhanjaya Eropah sejak tahun 2000, hanya 2% melibatkan syarikat-syarikat AS.

Beliau juga berkata hit cukai ke atas Apple bukan satu tindakan balas terhadap pengenaan pengawal selia AS ‘denda berbilion dolar di bank-bank Eropah untuk melanggar sekatan AS ke atas negara-negara lain dan kerana terlibat dalam krisis US subprima bon gadai janji besar-besaran .

Minggu lepas Jabatan Kehakiman AS mencadangkan denda rekod US $ 14bil (RM57.98bil) terhadap Deutsche Bank untuk jualannya bon gadai janji berisiko tinggi sebelum krisis kewangan 2008.

“Saya benar-benar yakin bahawa keputusan mengenai Deutsche Bank dibina di atas fakta kes dan undang-undang Amerika,” kata Vestager.

pejabat Lew, dalam satu kenyataan lewat semalam selepas pertemuannya dengan Vestager, berkata semasa perbincangan mereka dia “mengulangi kebimbangan beliau bahawa Suruhanjaya Eropah secara retroaktif memohon yang baru teori bantuan kerajaan menyapu yang bertentangan dengan mantap prinsip undang-undang, panggilan ke dalam soalan peraturan cukai negara-negara individu dan mengancam untuk menjejaskan iklim perniagaan keseluruhan di Eropah. “- AFP

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia