Home / Teknologi / EU kelihatan untuk menghapuskan halangan negara untuk mengalir data

EU kelihatan untuk menghapuskan halangan negara untuk mengalir data

Hampering innovation: Some European countries restrict where data can be stored. —  AFP

inovasi Menghalang: Beberapa negara Eropah menyekat mana data boleh disimpan. – AFP

BRATISLAVA: Suruhanjaya Eropah mahu mengurangkan sekatan negara di mana beberapa jenis data komersial dan kesihatan boleh disimpan, naib -president Andrus Ansip, semalam.

Ansip bertanggungjawab dalam mewujudkan pasaran tunggal digital di Kesatuan Eropah untuk meningkatkan pertumbuhan dalam blok 28 negara.

“Halangan seperti penyetempatan data bukan sahaja menghalang skala ekonomi. Penyetempatan Data juga memegang kembali pasaran tunggal digital. Tidak baik untuk Eropah, perniagaan atau bagi teknologi,” kata bekas Perdana Menteri Estonia pada persidangan.

“Oleh itu, pada akhir tahun ini, kami akan membentangkan inisiatif untuk menangani sekatan yang tidak perlu di mana data terletak.”

Beberapa negara Eropah menyekat mana data seperti data syarikat, data cukai, data buku-penyimpanan , data kewangan dan kesihatan boleh disimpan atas alasan keselamatan dan privasi.

pemindahan data Commercial ke Amerika Syarikat telah datang di bawah penelitian tertentu berikutan pendedahan program pengawasan besar-besaran AS, sambil mencetuskan gesaan supaya data Eropah ‘yang akan disimpan di Eropah.

Tetapi Ansip mahu menangani sekatan penyimpanan data dalam Eropah juga, berkata ia hamper inovasi teknologi.

Beliau berkata sebahagian besar sekatan ke atas mana data perlu disimpan tiada kaitan melindungi ancaman privasi atau keselamatan.

“kaedah-kaedah penyetempatan data paksa tidak akan membawa kepada perlindungan yang lebih baik, tetapi untuk pemecahan,” katanya.

Denmark baru-baru ini mengubah undang-undang ke atas data simpan kira-kira, Ansip berkata, membolehkan syarikat-syarikat untuk menyimpan data mereka di mana sahaja selagi pihak berkuasa Denmark mempunyai akses penuh. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.