Home / Berita / Eropah yang diterajui Mars lander untuk memulakan keturunan ke planet merah

Eropah yang diterajui Mars lander untuk memulakan keturunan ke planet merah

FRANKFURT (Reuters) – A lander Mars meninggalkan induk pada Ahad selepas tujuh- perjalanan bulan dari Bumi dan menuju ke arah permukaan planet merah untuk menguji teknologi bagi dirancang rover Mars pertama di Eropah, yang akan mencari tanda-tanda yang telah lalu dan kehidupan dunia.

cakera berbentuk 577 kilogram (1,272 lb) Schiaparelli lander dipisahkan dari kapal angkasa Trace Gas Orbiter (TGO) pada 1442 GMT seperti yang diharapkan, memulakan keturunan tiga hari ke permukaan.

Isyarat yang diterima daripada TGO, iaitu untuk orbit Marikh dan menghidu gas di seluruh planet ini , tidak pada mulanya mengandungi data mengenai status kapal pendarat, tetapi Agensi Angkasa Eropah (ESA) kemudian berkata link dengan kraf telah dipulihkan.

“pada sisi (Schiaparelli) Saya akan mengatakan bahawa pemisahan adalah satu kejayaan, “Paolo Ferri, ketua operasi misi di ESA, memberitahu TV Reuters di Pusat operasi Angkasa ESA di Darmstadt, Jerman, selepas ia telah mengesahkan bahawa lander telah berpecah dari TGO.

Schiaparelli, sebahagian daripada program ExoMars Eropah Rusia, mewakili hanya cubaan Eropah kedua mendarat kraf di Marikh, selepas misi yang gagal oleh Beagle Britain 2 pada tahun 2003.

Landing di Marikh, jiran Bumi beberapa 35 juta batu (56 juta km) dari, adalah satu tugas yang terkenal sukar yang telah menghantui kebanyakan usaha Rusia dan diberikan masalah NASA juga.

Tetapi persekitaran yang seolah-olah bermusuhan tidak detracted dari tarikan Marikh, dengan Presiden Amerika Syarikat Barack Obama baru-baru ini menonjolkan janjinya untuk menghantar orang ke planet ini oleh 2030-an.

Elon Musk ini SpaceX sedang membangunkan roket besar-besaran dan kapsul untuk mengangkut sejumlah besar orang dan kargo ke Marikh dengan matlamat utama untuk menjajah planet ini, dengan Musk berkata beliau ingin melancarkan krew pertama seawal 2024.

matlamat utama ExoMars adalah untuk mengetahui sama ada kehidupan pernah wujud di Marikh. Kapal angkasa semasa, TGO yang membawa siasatan atmosfera untuk mengkaji gas surih seperti metana di seluruh planet ini.

Ahli sains percaya bahawa metana, bahan kimia yang di Bumi amat terikat kepada hidup turut berpunca dari mikro-organisma yang sama ada menjadi berjuta-juta pupus tahun yang lalu dan gas kiri dibekukan di bawah permukaan planet, atau kedatangan sebahagian organisma metana pengeluar masih hidup.

Schiaparelli akan mencapai atmosfera Marikh pada hari Rabu, dan akan menggunakan payung terjun dan pendorong untuk memperlahankan keturunan dari kelajuan hampir 21,000 kilometer sejam sebelum mendarat di permukaan planet. Kemasukan, keturunan dan mendarat akan mengambil masa kurang daripada enam minit.

Bahagian kedua misi ExoMars itu, ditangguhkan hingga 2020 dari 2018, akan menyampaikan rover Eropah kepada permukaan Marikh. Ia akan menjadi yang pertama dengan keupayaan untuk kedua-dua bergerak merentasi permukaan planet dan menggerudi ke dalam tanah untuk mengumpul dan menganalisis sampel.

The ExoMars 2016 misi diketuai oleh Agensi Angkasa Eropah (ESA), dengan Rusia Roscosmos membekalkan pelancar dan dua daripada empat instrumen saintifik mengenai pengorbit gas surih. Kontraktor utama adalah Thales Alenia Space, usaha sama antara Thales dan Finmeccanica .

Kos ExoMars misi untuk ESA, termasuk bahagian kedua kerana pada tahun 2020 , dijangka kira-kira 1.3 bilion euro ($ 1,4 bilion). sumbangan Rusia datang di atas itu.

($ 1 = 0,9060 €)

(Laporan oleh Maria Sheahan; Penyuntingan oleh Dominic Evans, Greg Mahlich)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *