Home / Berita / Erdogan melihat ‘udang di sebalik batu’ dalam kes AS terhadap peniaga emas

Erdogan melihat ‘udang di sebalik batu’ dalam kes AS terhadap peniaga emas

ISTANBUL (Reuters) – Presiden Tayyip Erdogan percaya US peguam persekutuan mempunyai motif tersembunyi dalam termasuk sebutan mengenai dia dan isterinya dalam dokumen mahkamah yang berkaitan dengan pendakwaan mereka seorang peniaga emas, media Turki pada hari Ahad memetik beliau sebagai berkata.

Reza Zarrab, dual Turki-Iran negara, ditahan di Miami Mac . Dia didakwa membantu Iran proses berjuta-juta dolar dalam urus niaga yang melanggar sekatan AS terhadap Tehran yang berkuat kuasa pada masa itu.

Ahli perniagaan berusia 33 tahun itu yang tinggal di Turki, masih dalam tahanan di New York. Beliau mengaku tidak bersalah.

Dalam dokumen mahkamah, AS Peguam untuk pejabat Manhattan Preet Bharara itu termasuk sebutan mengenai siasatan 2013 rasuah di Turki yang disasarkan Zarrab, menteri-menteri kabinet dan ahli-ahli keluarga Erdogan yang kemudiannya digugurkan.

penyiar swasta NTV dipetik Erdogan sebagai memberitahu sekumpulan wartawan beliau telah membangkitkan tahanan Zarrab dalam perbincangan dengan Naib Presiden AS Joe Biden di New York minggu lalu.

Erdogan berkata AS pendakwa cuba mengaitkan beliau dengan termasuk dalam surat dakwaan sumbangan Zarrab untuk amal pendidikan dipanggil Togem, menurut NTV dan media Turki lain.

“Mereka tidak mengikuti undang-undang, tetapi selepas rangkaian hubungan. Ia adalah menarik bahawa dakwaan itu merujuk kepada isteri saya menubuhkan Togem dan hubungan saya dengan persatuan itu. Isteri saya dan saya bukanlah orang-pengasas persatuan itu.

“usaha untuk menyebut nama-nama kami di mahkamah membuktikan ada udang di sebalik batu,” katanya.

Erdogan juga menuduh pegawai-pegawai AS yang terlibat dalam kes perjalanan ke Turki sebagai tetamu gerakan agama yang dipimpin oleh ulama Islam Fethullah Gulen.

Turki mengklasifikasikan pergerakan itu, digelar Feto, sebuah pertubuhan pengganas yang ia menyalahkan untuk rampasan kuasa tentera gagal pada bulan Julai.

“AS Jabatan keadilan diwakili oleh orang-orang yang telah dipadukan dan makan bersama-sama dengan Feto. Saya memberitahu Biden ini dan beliau berkata beliau tidak tahu, “kata Erdogan.

Jurucakap Bharara enggan mengulas. Benjamin Brafman, seorang peguam untuk Zarrab enggan mengulas mengenainya.

peguam Zarrab bulan lalu memfailkan usul meminta hakim persekutuan, Richard Berman, menarik diri kerana komen yang dibuat mengenai pendakwaan Zarrab di Turki pada sidang 2014.

Turki mahu Amerika Syarikat untuk menangkap Gulen, yang tinggal di Pennsylvania, dan dia kembali ke Turki. Gulen, yang pernah menjadi sekutu rapat Erdogan, menafikan penglibatan dalam cubaan rampasan kuasa.

Erdogan berkata beliau memberitahu Biden bahawa keadilan dan ekonomi kementerian Turki telah disiasat Zarrab dan ditentukan dia tidak bersalah, kerana mempunyai Iran pihak berkuasa.

beliau menambah bahawa beliau tidak akan kekal “acuh tak acuh” kepada penahanan seorang Turki kebangsaan di Amerika Syarikat.

penangkapan Zarrab, seorang tokoh kerap gambar antara Jetset Turki, dihantar mengejutkan Turki dan bersorak lawan Erdogan yang dilihat kes AS sebagai satu tamparan kepada pemimpin Turki yang berkuasa sejak 2003 sebagai Perdana Menteri dan, sejak 2014, sebagai presiden.

secara berasingan, akhbar pada Ahad melaporkan bahawa isteri Zarrab ini , Turki bintang pop Ebru Gundes, memfailkan tuntutan cerai minggu lalu.

(Laporan Addtional oleh Nate Raymond di New York; Penyuntingan oleh Clelia Oziel)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *