Home / Berita / Eksklusif – US membantu merangkul perjanjian minyak Iraq untuk menjaga pertempuran Mosul di landasan

Eksklusif – US membantu merangkul perjanjian minyak Iraq untuk menjaga pertempuran Mosul di landasan

BAGHDAD / LONDON (Reuters) – – diplomasi Shuttle oleh Amerika Syarikat ‘utusan kepada gabungan Negeri anti-Islam yang diusahakan perjanjian minyak antara Iraq dan rantau Kurdish yang penting kepada pertempuran klimaks dengan jihad, diplomat, pegawai-pegawai dan lelaki minyak katakan.

Perjanjian perkongsian pendapatan minyak dimeterai pada Ogos adalah penting untuk mendapatkan kerajaan pusat dan wilayah untuk menyelaras perancangan untuk push pada kubu Negara Islam Mosul, yang kuasa-kuasa peshmerga Kurdish mengelilingi kepada tiga pihak, dengan seberapa segera kerana ini bulan, kata sumber.

Brett McGurk shuttled dari ibu Kurdistan Iraq Erbil ke Baghdad dan kembali lagi dari separuh pertama bulan April, memuncak dalam mesyuarat Jun 19 di Erbil dengan Kurdistan Kerajaan Wilayah (KRG) pemimpin Massoud Barzani dan Penasihat Iraq Keselamatan Negara Falah Fayad.

Barzani “bertemu McGurk dan berkata, ‘Kita tidak boleh Mosul. Kami memerlukan minyak dan hasil semula,” kata sumber yang tinggi berhampiran dengan orang Kurd. “Jika ia bukan untuk McGurk, perjanjian ini akan tidak pernah berlaku.”

The rantau Kurdish adalah rumah kepada medan minyak utara utama Iraq tetapi bergaduh yang mendapat faedah daripada hasil eksport telah menjadi berpanjangan, kusut dan emosi pertikaian.

Pada awal 2014 Baghdad dikelar dana kepada KRG, yang kemudiannya mula mengeksport minyak secara bebas melalui saluran paip ke pelabuhan Turki Ceyhan.

Dalam Oil Company North negeri yang dikendalikan Mac Iraq (NOC) berhenti mengepam mentah melalui saluran paip dari bidang ia beroperasi di Kirkuk, yang KRG telah dikawal sejak pasukan keselamatan Iraq hancur dua tahun lalu apabila Negara Islam menakluki satu pertiga daripada negara ini.

langkah itu mengurangkan hasil minyak Kurdish oleh sekitar satu perempat, semakin teruk krisis bajet di Erbil dalam keadaan harga minyak yang rendah dan memerangi jihad.

Iraq dan Amerika Syarikat yang diterajui sokongan gabungan tentera ia bergantung kepada kerjasama daripada orang Kurd mengambil kembali Mosul dari jihad ultra-tegas dan melemahkan khalifah mengisytiharkan diri mereka.

Untuk Washington, mengalahkan negara Islam telah menjadi salah satu objektif dasar luar utama di bawah penggal kedua Presiden Barack Obama, yang akan meletakkan jawatan sebagai presiden pada bulan Januari.

Perjanjian untuk memulihkan aliran Kirkuk mentah berkembang pada bulan Ogos, apabila kenyataan umum menunjukkan McGurk melawat Perdana Menteri Haider al-Abadi di Baghdad pada Ogos 11 dan dua hari kemudian bertemu semula dengan Barzani dan Fayad di Erbil.

Menurut sumber di Erbil, yang KRG memberitahu McGurk dan Baghdad mereka telah kehilangan sekitar $ 1 bilion dolar dalam hasil sejak Mac sebagai medan Kirkuk itu reinjecting sekitar 150,000 tong sehari (bpd) kembali di bawah tanah dan bukannya mengeksport dengan pengeluaran Kurdish lain sekitar 450,000 tong sehari kepada pasaran dunia melalui Turki.

supaya menolak semua pihak bagi menyelesaikan satu perjanjian akhir yang diumumkan berikutan mesyuarat Ogos 29 di Baghdad antara Abadi, McGurk dan Barzani.

sengit melobi

Di bawah perjanjian, sehingga 150,000 tong sehari minyak dieksport melalui Ceyhan sebagai split 50/50 antara KRG dan Baghdad.

Ia juga dielakkan bahagian lebih dalam di Kurdistan sendiri. Pihak berkuasa tempatan yang mentadbir Kirkuk dari bandar Sulaimaniyah minta supaya menghantar minyak ke Iran dan bukan Turki, yang kerajaan di Erbil, Baghdad dan Washington ditolak.

kejayaan itu membantu memulakan perbualan yang berasingan mengenai pelupusan kuasa-kuasa untuk menolak di Mosul dan sempadan dalaman dipertikaikan antara pusat Iraq dan rantau Kurdistan, kata seorang diplomat kanan Barat di Baghdad.

“Ambil pasir yang keluar dari gear dan menghidupkan minyak ke minyak ke dalam gear … dan kemudian mereka boleh mempunyai perbualan lain mengenai siapa yang akan di mana” di medan perang, kata diplomat itu, yang enggan dikenali bercakap mengenai perbincangan peribadi .

Sejak perjanjian minyak Kirkuk ditutup, orang Kurd telah berikrar secara peribadi untuk menjaga peshmerga daripada Mosul betul sementara membolehkan rakyat Iraq untuk menggunakan wilayah mereka kini mengawal di sekitar bandar untuk mengadakan tentera untuk serangan, kanan diplomat Barat memberitahu Reuters, membolehkan perancangan perang untuk mempercepatkan.

tentera kini nampaknya sudah bersedia untuk menolak ke Mosul pada akhir bulan Oktober, yang kelihatan mustahil hanya beberapa bulan yang lalu. pemimpin Kurdish Barzani melawat Baghdad minggu lalu buat kali pertama dalam tempoh lebih daripada tiga tahun, tanda memperbaiki hubungan.

Seorang peguam, McGurk telah terlibat dalam beberapa pertikaian thorniest Iraq sejak serangan diketuai Amerika Syarikat menggulingkan Saddam Hussein pada tahun 2003. Sebagai penasihat kepada pihak berkuasa pendudukan, beliau telah membantu merangka sebuah perlembagaan sementara dan menyelia peralihan undang-undang kepada Iraq interim kerajaan.

Beliau menyokong AS tentera “lonjakan” yang sebahagiannya dikreditkan dengan berpunca keganasan mazhab Iraq dari 2006-2007 ketinggian itu. Apabila Negara Islam melanda satu pertiga daripada negara ini pada pertengahan 2014, beliau memainkan peranan utama dalam membawa Perdana Menteri Abadi ke pejabat untuk menangani ancaman.

McGurk, yang tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen, telah memecut di seluruh dunia bagi tahun yang lalu untuk melaksanakan dasar pentadbiran Obama untuk mengalahkan jihad, termasuk memegang bersama-sama seorang Iraq yang sesetengah pemerhati mengatakan lebih dibahagikan berbanding sebelum ini.

Jurucakap kedutaan Amerika Syarikat di Baghdad, ditanya mengenai perjanjian minyak itu, berkata: “. Kami memberi kerajaan Iraq semua kredit pada perjanjian itu”

Ketika ditanya mengenai perkara itu bulan lepas semasa dalam perjalanan ke Baghdad , Timbalan Setiausaha Negara Amerika Syarikat Tony blinKen berkata beliau “gembira dengan usaha yang telah dibuat dalam beberapa minggu kebelakangan ini.” Beliau kemudiannya melawat Erbil.

Jurucakap Abadi berkata Amerika Syarikat dan masyarakat antarabangsa telah memainkan “peranan yang tidak dapat dinafikan” dalam menggalakkan dialog antara Baghdad dan Erbil kepada eksport Kirkuk, yang membina keyakinan dan membantu memajukan isu-isu lain. Jurucakap KRG tidak bertindak balas kepada permintaan untuk komen.

(Penyuntingan oleh William Hardy)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.