Home / Berita / eksekutif EU berkata tidak akan berunding Brexit sebelum pemberitahuan

eksekutif EU berkata tidak akan berunding Brexit sebelum pemberitahuan

BRUSSELS (Reuters) – Suruhanjaya Eropah berkata pada hari Isnin ia akan “bekerja secara membina” dengan Britain pada syarat-syarat keluar negara dari Kesatuan Eropah tetapi hanya sekali London secara rasmi memberitahu EU niat untuk meninggalkan mereka.

Perdana Menteri Britain, Theresa May berkata pada hari Ahad dia akan mencetuskan proses untuk meninggalkan EU melalui pemberitahuan formal pada akhir Mac, menawarkan gambaran pertama jadual waktu untuk perceraian yang akan mentakrifkan semula hubungan Britain dengan rakan dagang terbesar.

“Kami akan bekerjasama secara membina atas dasar pemberitahuan, bukan ucapan dan sehingga surat ini pemberitahuan tiba tidak akan ada rundingan, “kata jurucakap Suruhanjaya Margaritis Schinas pada taklimat akhbar pada Isnin.

” Apabila ia tiba, kita telah bersedia dan bersedia untuk melibatkan diri secara membina dan berkeadaan baik iman, “kata beliau sambil menambah Presiden Suruhanjaya Jean-Claude Juncker akan bertemu Mei di luar acara sidang kemuncak EU akhir bulan ini.

Ditanya jika Suruhanjaya akan terlibat dalam kerja-kerja persediaan menjelang pemberitahuan untuk meratakan rundingan berikutnya yang boleh mengambil masa dua tahun, Schinas berkata:

“Ramai orang mempunyai idea yang berbeza daripada apa yang kerja-kerja persediaan mungkin. Jadi tepat untuk tidak pergi ke wilayah tafsiran ini, saya lebih suka untuk tinggal dengan prinsip bahawa semua orang tahu -. Tiada pemberitahuan, tiada rundingan “

Dia kata May” boleh mengambil berat untuk memberitahu “Juncker apa yang dia maksudkan dengan kerja-kerja persediaan apabila mereka bertemu pada sidang kemuncak Eropah kemudian pada Oktober

(Laporan by Jan Strupczewski; mengedit oleh Philip Blenkinsop).

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.