Home / Berita / Ecuador parti pemerintah memilih Correa sekutu sebagai calon presiden

Ecuador parti pemerintah memilih Correa sekutu sebagai calon presiden

QUITO (Reuters) – parti pemerintah Ecuador ditoreh bekas naib presiden dan sekutu berhaluan kiri Presiden Rafael Correa sebagai calon presiden pada hari Sabtu dalam pilihan raya yang akan diadakan pada bulan Februari.

Lenin Moreno, 63, merupakan naib presiden Correa dari 2007 hingga 2013 dan kini merupakan duta khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai kecacatan dan kemudahan.

Moreno akan berkempen dengan Naib Presiden semasa Jorge Glas sebagai pasangannya berjalan.

“Kami percaya yang terbaik Ecuador untuk membimbing peringkat seterusnya proses politik ini adalah manusia yang hebat ini menjadi Lenin Moreno,” kata Correa semasa acara yang disiarkan oleh media kerajaan.

jangka

Correa berakhir Mei 2017 selepas sedekad tadbir urus yang paling popular yang telah memberikan negara yang kaya dengan minyak sentuhan sosialis. Moreno mungkin akan bersaing dengan beberapa calon pembangkang, kerana blok dibahagikan dan lemah.

Moreno, yang lumpuh dan menggunakan kerusi roda, berjanji akan meneruskan dasar Correa dan berkata beliau akan bekerja keras untuk nilai-nilai dan hak kumpulan yang mudah terdedah seperti orang kurang upaya dan warga tua.

(Laporan oleh Alexandria Valencia; Penulisan oleh Girish Gupta; Penyuntingan oleh Tom Brown)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.