Home / Berita / Ecuador berharap mendengar ‘permulaan akhir’ tanda Assange saga

Ecuador berharap mendengar ‘permulaan akhir’ tanda Assange saga

BANGSA-BANGSA BERSATU (Reuters) – Ecuador berharap soal Oktober pengasas Wikileaks Julian Assange, berkurung di Embassy London di negara ini sejak 2012, akan menandakan “permulaan akhir” kebuntuan undang-undang ke atas kes, kata Menteri luar Ecuador.

Wikileaks pecah ke tempat kejadian dunia pada tahun 2010 apabila ia bekerjasama dengan organisasi media untuk melepaskan Jabatan Negara Amerika Syarikat kabel diplomatik. kebocoran membuka perdebatan global lebih had betul kewartawanan dan negeri ketelusan.

A mahkamah rayuan Sweden minggu lalu mengekalkan waran tangkap terhadap Assange, penjelasan cara untuk dia dipersoalkan di kedutaan London Ecuador pada Oct 17.

“Kami berharap temuduga pada bulan Oktober boleh menamatkan apa yang keadaan yang cukup buruk bagi Encik Assange,” kata Menteri Luar Guillaume Long memberitahu Reuters di luar Perhimpunan Agung Bangsa-Bangsa Bersatu.

“kami berharap ia adalah permulaan akhir nasib Julian Assange. Dia-alukan untuk tinggal dengan kami tetapi kita tahu bahawa bukan penyelesaian kepada masalah ini.”

Assange, 45, dikehendaki di Sweden untuk disoal siasat berhubung dakwaan, yang dia menafikan, bahawa dia telah melakukan rogol pada tahun 2010.

dia dielakkan ekstradisi mungkin ke Sweden dengan mengambil perlindungan di kedutaan Ecuador di London. Dia berkata dia takut ekstradisi lagi ke Amerika Syarikat, di mana siasatan jenayah ke dalam aktiviti-aktiviti Wikileaks adalah berterusan.

“Takut mengenai penganiayaan politik berpunca daripada hakikat bahawa kita tidak menerima jaminan bahawa terdapat tidak akan menjadi ekstradisi ke negara ketiga, “kata Long.

” ancaman penganiayaan politik masih ada dan alasan bagi pemberian Encik Assange suaka beliau masih wujud. Kami tidak mempunyai niat untuk mengambil dari yang suaka sebagai ia berdiri, “katanya.

status quo adalah tidak memuaskan, dari sudut pandangan kesihatan Assange, kata Long.

” Saya telah melawat beliau beberapa kali dan saya melihat kemerosotan, “katanya.

” dia tidak mempunyai akses lebih kepada cahaya. beliau tidak mempunyai akses sekalipun untuk ruang luar. tiada patio dalaman. tidak ada udara segar, “kata Long.

Menteri itu akan tidak mengatakan berapa banyak ia telah menelan belanja Ecuador untuk menjaga Assange.

“Saya tidak mempunyai angka yang tepat, tetapi ia pasti bernilai Ecuador lebih kurang bahawa ia menelan belanja pihak berkuasa British untuk mempunyai kedutaan Ecuador di bawah keadaan serangan selama empat tahun, “kata Long.

Assange tidak dapat meninggalkan kedutaan tanpa ditangkap oleh polis British kerana melanggar syarat ikat jaminnya.

dalam julai Wikileaks mengeluarkan fail dari apa yang ia katakan adalah rakaman audio ditarik dari e-mel daripada Jawatankuasa Nasional Demokrat yang telah diperolehi dengan menggodam pelayan-pelayannya. kebocoran bingung Konvensyen Kebangsaan Demokratik di mana Hillary Clinton telah dinamakan sebagai calon Presiden parti itu, dan mendorong pihak pengerusi Debbie Wasserman Schultz meletak jawatan.

Ditanya apa Assange tidak dengan zamannya, Long berkata, “Anda harus bertanya kepada-Nya, dia seolah-olah menjadi sangat sibuk “

(Laporan oleh Hugh Bronstein; Penyuntingan oleh Meredith Mazzilli)..

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *