Home / Berita / Duterte: Senator De Lima pasti akan dipenjara

Duterte: Senator De Lima pasti akan dipenjara

MANILA: Presiden Rodrigo Duterte (gambar) yakin bukti terhadap Senator Leila de Lima adalah mencukupi untuk mendarat pengkritik paling lantang dalam penjara.

Presiden Rodrigo Duterte yang pasti Senator Leila de Lima akan meletakkan di penjara, memetik peranan didakwa utama beliau pada masa itu Setiausaha keadilan dalam membolehkan tuan-tuan dadah disabitkan untuk mewujudkan ibu pejabat pusat narcopolitics dalam Penjara New Bilibid (NBP) .

“Dia akan dipenjara, yang pasti, kerana bukti testimonial,” Duterte berkata pada hari Isnin dalam satu ucapan di Malacañang (pejabat Filipina presiden).

“Dia perlu bimbang, kerana ini adalah tuduhan yang serius. Dia tidak boleh mengambil sikap sambil lewa tentang semua perkara-perkara ini kerana dia telah membuka portal narcopolitics untuk mendapatkan kubu kuat di peringkat kebangsaan, “katanya.

Presiden itu berkata Jabatan Kehakiman (DOJ), selepas tamat penyiasatannya, akan memfailkan tuduhan terhadap De Lima bagi kesalahan mengikut dadah yang tidak dibenarkan bertindak, yang katanya tidak boleh diikat jamin.

Beliau berkata pada hari dia memberitahu De Lima pergi “hang sendiri,” katanya telah mengumpul semua bukti terhadap beliau.

“Saya yakin bukti saya. Anda bermula di Davao, dan anda mahu menjadi terkenal. Lain kali dia dalam penjara, tiada lagi bimbang tentang Jawatankuasa perhubungan dan menjalin hubungan seksual. Dia berada di dalam penjara, saya akan menyambung penjara untuk lelaki dan wanita, jadi dia boleh mempunyai semua pencinta ada dia mahu, “kata Duterte.

Katanya, cita-cita De Lima untuk bertanding jawatan yang lebih tinggi adalah baik, “seksualiti” dia membawa dia ke bawah.

“Apabila video seks beliau keluar, beliau telah selesai. anda akan mengundi untuk dia sekarang? Malah bagi kapten Barangay (kampung)? “Soal beliau.

Jika beliau akan dibenarkan menyoal De Lima di mahkamah terbuka tanpa memegang dihalang, Duterte berkata beliau akan bertanya mengapa dia pergi ke dalam kubol (tempat perlindungan sementara) daripada yang disabitkan jenayah, Jaybee Sebastian, dan berpaling dia ke dalam “aset kerajaan.”

“Adakah itu kerja biasa setiausaha keadilan? Adakah anda tidak percaya kepada NBI (National Bureau of Investigation) atau tentera (untuk anda) untuk mempunyai aset anda sendiri? Adakah itu satu aset seksual atau sumber maklumat, “katanya.

Duterte berkata beliau akan menunjukkan video seks De Lima dan bertanya jika pasangannya adalah orang dalam kubol, merujuk kepada Sebastian, atau yang memandu beliau, merujuk kepada Ronnie Dayan, yang digambarkan sebagai pengawal peribadi bekas dia, pemandu, kekasih dan pedagang berkelana.

Presiden itu berkata beliau hairan mengapa De Lima akan menghabiskan empat jam di dalam kubol Sebastian jika mereka hanya sepatutnya membincangkan keadaan dadah di NBP.

Sampah ‘

Duterte menolak bukti sepatutnya De Lima mengaitkan beliau dengan Davao Death Squad sebagai “sampah” kerana ia datang daripada bekas saingan politik bekas speaker Prospero Nograles dengan siapa beliau telah didamaikan dan berdasarkan keterangan penyerang mengaku Edgar Matobato, yang telah dengan dia seawal 2014 sebagai pemberi maklumat. Ini tidak menyebabkan apa-apa kes yang difailkan terhadap Matobato, katanya.

Setiausaha Kehakiman Vitaliano Aguirre II kepada pemberita pada hari Isnin bahawa DOJ telah menolak tawaran oleh Sebastian untuk memberi keterangan dalam pendengaran kongres tidak pada ubat-ubatan haram tetapi mengenai dakwaan anomali bekalan makanan di penjara itu.

Beliau juga mahu diterima masuk dalam program perlindungan saksi DOJ.

Dalam serbuan Disember 2014 yang diketuai oleh De Lima NBP, Sebastian telah dibenarkan untuk kekal dalam penjara itu, manakala 19 kingpins dadah lain dipindahkan ke pusat tahanan NBI di Manila.

Banduan yang memberi keterangan minggu lalu berkata, langkah itu dibenarkan Sebastian untuk menyatukan kawalan ke atas perdagangan dadah di NBP, tetapi De Lima berkata dia adalah seorang pemberi maklumat kerajaan.

Aguirre berkata beliau mahu Dayan untuk memberi keterangan dalam Dewan Rakyat pendengaran tetapi menegaskan bahawa beliau telah hilang.

DOJ juga mahu memanggil Jonel Sanchez, bekas pembantunya dan pedagang berkelana De Lima, dan bekas Biro koreksi Pengarah Franklin Yesus Bucayu ke pendengaran jawatankuasa Dewan keadilan.

feelers Bucayu telah menghantar menyatakan kesediaan untuk memberi keterangan, berkata Aguirre.

Beliau berkata keterangan Jonathan Caranto, bekas ahli kakitangan De Lima di DOJ, akan digunakan untuk pin bawah De Lima atas tuduhan jenayah dan pentadbiran hendaklah difailkan di Pejabat Ombudsman.

“Kami akan menyampaikan orang yang lebih utama tetapi tidak lagi banduan,” kata Aguirre.

Aquino tidak terlibat

Beliau menolak cadangan De Lima bahawa bekas Presiden Benigno Aquino III telah dikaitkan dengan kegiatan dadah haram.

Beliau berkata senator itu “kehabisan sebab kerana bukti pelekap mengaitkannya dengan sindiket dadah di NBP.”

Beliau mengulangi dakwaan sebelum ini bahawa Majlis Anti Pengubahan Wang Haram telah menyediakan dokumen yang berupa menunjukkan wang dadah termasuk ke dalam akaun bank De Lima. – Philippine Daily Inquirer / Asia News Network

.

Berita berkaitan:

Duterte-De Lima persengketaan berubah menjadi ceramah seks

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.