Home / Berita / Duterte secara peribadi meminta maaf kepada Yahudi di Filipina untuk kenyataan ‘Hitler’

Duterte secara peribadi meminta maaf kepada Yahudi di Filipina untuk kenyataan ‘Hitler’

Filipino President Rodrigo Duterte (L) shake hands with Israeli Ambassador Effie Ben Matityau (R) as he meets members of the Jewish Association of the Philippines at the Beit Yaacov Synagogue in Makati city, south of Manila, Philippines, 4 October 2016. - EPA

Presiden Filipina Rodrigo Duterte (L) berjabat tangan dengan Israel Duta Effie Ben Matityau (R) sebagai dia bertemu ahli-ahli Persatuan Yahudi daripada Filipina di Synagogue Beit Yaacov di bandar Makati, selatan Manila, Filipina, 4 Oktober 2016. – EPA

MANILA: Presiden Rodrigo Duterte secara peribadi memohon maaf kepada Yahudi di Filipina untuk reaksi beliau mengenai perbandingan antara beliau dan diktator Jerman Adolf Hitler.

Presiden Rodrigo Duterte peribadi mengemukakan permohonan maaf kepada masyarakat Yahudi di Filipina, pada hari Selasa, untuk melukis perbandingan antara perang pada dadah kepada penganiayaan Adolf Hitler orang Yahudi.

Duterte memegang media dan lawan politiknya bertanggungjawab untuk menggambarkan beliau sebagai Hitler.

“Apabila saya pulang ke rumah dari Laos, saya letih. Kami tiba pada jam 2 pagi daripada Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (Asean) Summit, dan sebagai sebahagian daripada taklimat itu, saya telah digambarkan oleh seorang lelaki media, terutama mereka terhadap saya di sisi politik, yang digambarkan dan digambarkan saya sebagai Hitler, “yang Presiden kepada kira-kira 100 orang Yahudi menandakan Tahun Baru Yahudi di rumah ibadat di Makati.

Duterte telah mengadakan lawatan ke Laos untuk menghadiri Sidang Kemuncak Asean.

“Sesuai dengan watak saya, Saya bukanlah seorang yang akan berkata, ‘Tidak, saya bukan itu.’ Saya hanya akan berkata okay. Dengan berbuat demikian, saya menyebut perkataan Yahudi dan itu adalah apa yang betul-betul salah dan untuk itu saya minta maaf, “Duterte membuat kenyataan itu, yang menarik tepukan daripada masyarakat.

Presiden menyatakan rasa hormatnya kepada orang-orang Yahudi dan menyebut bahawa bekas isterinya, Elizabeth Zimmerman adalah keturunan seorang Yahudi Amerika.

“Mengapa saya menajiskan ingatan orang Yahudi? Apa yang akan saya dapat jika saya menghina orang-orang Yahudi? Apabila kita telah rakan-rakan, “tegas beliau.

“Malah dalam hal senjata, saya berkata tidak membeli daripada sesiapa kecuali Israel. Mengapa? Kerana kita mempunyai hubungan yang sangat baik, dan jika anda menjual kami alat ini, mereka tidak akan memasukkan bug di sana untuk mendengar, “Duterte dinyatakan, memperlihatkan respon lucu daripada penonton. – The Philippine Daily Inquirer / Asia News Network

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.