Home / Berita / Duterte berkata akan datang permainan perang Filipina dengan Amerika Syarikat akan

Duterte berkata akan datang permainan perang Filipina dengan Amerika Syarikat akan

terakhir

HANOI (Reuters) – Presiden Filipina, Rodrigo Duterte menjunam salah satu daripada Amerika Syarikat ‘ paling pakatan penting Asia jauh ke dalam ketidakpastian pada Rabu dengan mengisytiharkan AS-Filipina latihan ketenteraan yang akan datang “yang terakhir,” dan menolak sebarang rondaan tentera laut bersama.

The batu api Duterte berjanji untuk menghormati perjanjian keselamatan telah lama wujud dengan Amerika Syarikat , tetapi berkata China menentang latihan laut bersama di Filipina bermula minggu depan dan tidak akan ada permainan perang lebih dengan Washington selepas itu.

“Saya berkhidmat notis kini kepada Amerika, ini akan menjadi latihan ketenteraan yang lalu,” kata Duterte semasa lawatan ke Vietnam. “Bersama, Filipina-Amerika Syarikat:. Yang terakhir”

ucapan Duterte telah memberikan salah satu daripada tanda-tanda kuat lagi rekahan dalam pakatan bersejarah bahawa Washington telah dipercayai seperti cuba untuk mengukuhkan pengaruhnya di Asia untuk mengimbangi China peningkatan pesat. Menteri Luar Duterte itu kemudian berkata komen beliau telah diambil di luar konteks.

Jurucakap Jabatan Negara John Kirby berkata beliau tidak mengetahui tentang sebarang pemberitahuan rasmi daripada Filipina tentang berakhir latihan bersama.

“kami tumpuan diberikan kepada hubungan hari ini dan bergerak ke hadapan, “Kirby pada taklimat berita biasa. “Kami percaya bahawa itulah mungkin. … (W) e mempunyai komitmen keselamatan yang signifikan dengan Filipina. Kami komited untuk memenuhi komitmen dan untuk melanjutkan hubungan ini.”

The Filipina tentera dan US Marin adalah untuk mengadakan latihan pendaratan amfibia tahunan daripada 4 Okt hingga 12 pemimpin tentera dari negara-negara juga telah mula membuat persediaan untuk satu set baru senaman tahun depan.

Duterte berkata beliau akan menubuhkan “pakatan baru bagi perdagangan dan dagang “dengan Rusia dan China, tetapi akan mengekalkan perjanjian keselamatan dengan Washington.

ledakan hampir setiap hari beliau terhadap Amerika Syarikat bermula dengan bersungguh-sungguh pada bulan lalu, apabila dia bercakap mengenai dakwaan kekejaman abad yang lalu oleh Amerika Syarikat apabila ia adalah di Filipina pemerintah kolonial.

beliau telah menggesa Presiden Barack Obama yang “anak ab ****” dan berkata beliau akan mengarahkan pengunduran pasukan khas baki AS ditempatkan di Filipina ‘selatan bergolak .

Duterte memberitahu perhimpunan masyarakat Filipina di Hanoi tidak akan ada peluang untuk rondaan tentera laut dengan Washington kerana mereka mempertaruhkan mengheret Filipina ke dalam konflik dengan China.

Filipina dan China telah lama berdebat atas kedaulatan di Laut China Selatan, dan Manila dan Washington telah berkongsi kebimbangan mengenai pengaruh ketenteraan China dan mengejar tuntutan maritim luas.

APA DUTERTE “JELAS DIMAKSUDKAN “

Ketika ditanya sama Duterte serius berakhir latihan ketenteraan dengan Amerika Syarikat, Setiausaha luar Perfecto Yasay katanya telah disalah faham dan kata-kata beliau diambil di luar konteks.

satu-satunya perkara Duterte telah menolak adalah rondaan bersama di luar Filipina ‘perairan 12 batu nautika wilayah, berkata Yasay.

“perjanjian kami, yang akan dihormati dan ini adalah apa yang Presiden jelas dimaksudkan,” Yasay memberitahu banyak orang wartawan, merujuk kepada a 1951 Mutual Defence Treaty.

Walaupun fakta Yasay ini, komen terkini Duterte ini menambah ketidakpastian mengenai apa permainan ajalnya dan sama ada bergerak Manila seterusnya boleh merumitkan diplomasi serantau atau mengubah status quo di Laut China Selatan.

seorang pegawai pertahanan AS berkata, beliau tidak melihat Filipina membuat permintaan rasmi untuk menghentikan rondaan laut dan menambah bahawa bar untuk “rondaan bersama” dengan Filipina adalah rendah.

“Jika sendi rondaan berhenti, ini akan mempunyai apa-apa jenis kesan yang besar kepada keadaan di Laut China Selatan? Kemungkinan besar tidak, “kata pegawai itu, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan. Tambahnya, dalam tanda sesuatu meneruskan seperti biasa, kapal pendaratan USS Germantown akan membuat panggilan pelabuhan di Manila dari Rabu.

Richard Jacobson, seorang pakar keselamatan Amerika, berkata pendirian Duterte itu boleh memberi semangat China untuk mengeksploitasi hubungan yang mudah tersinggung antara dua sekutu lama.

“hubungan AS-Filipina mungkin menjadi tegang dan juga goyah,” kata Jacobson.

“pertaruhan geopolitik AS di rantau ini adalah terlalu tinggi untuk bertindak balas terhadap hiperbola beliau. Sikap semasa di Washington matang -. Lebih daripada kesabaran daripada perasaan menimbulkan “

The Filipina tidak secara rasmi komited untuk menyertai Amerika Syarikat dalam rondaan di luar perairan wilayah di Laut China Selatan Ia telah dijalankan di. kurangnya dua rondaan dengan Amerika Syarikat tahun ini yang kekal dalam lingkungan 12 batu nautika dari pantai Filipina

(laporan tambahan oleh Karen Lema dan Manuel Mogato di Manila dan David Brunnstrom dan Idrees Ali di Washington;. Penyuntingan oleh Alex Richardson dan Leslie Adler)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *