Home / Berita / Dua anggota tentera Pakistan terbunuh dalam kejadian berbalas tembakan dengan India dalam pertikaian Kashmir

Dua anggota tentera Pakistan terbunuh dalam kejadian berbalas tembakan dengan India dalam pertikaian Kashmir

NEW DELHI / ISLAMABAD (Reuters) – Para pegawai India berkata tentera elit menyeberang ke Pakistan yang diperintah Kashmir pada hari Khamis dan membunuh disyaki militan bersedia untuk menyusup masuk dan menjalankan serangan ke atas bandar-bandar utama, dalam satu serbuan kejutan yang menimbulkan ketegangan antara pesaing bersenjata nuklear.

Pakistan berkata, dua askar terbunuh dalam pertukaran kebakaran, tetapi menafikan India telah membuat apa-apa serangan disasarkan seluruh de facto sempadan yang berjalan melalui wilayah Himalaya terhadap.

satu sumber tentera India dan seorang pegawai kerajaan berkata pasukan khas India melintasi sempadan banyak ketenteraan dengan berjalan kaki hanya selepas tengah malam dan mencecah kira-kira setengah dozen “pelancaran pad”, di mana suspek militan telah bersedia untuk menyelinap di seluruh.

Pegawai itu berkata tentera membunuh militan berjumlah mencapai dua angka, dan bahawa tiada askar India telah dibunuh.

Seorang pegawai tentera yang berpangkalan di Kashmir India yang dikawal berkata dua anggota tentera India telah cedera ketika dalam perjalanan pulang dari serbuan -. satu dipijak periuk api dan satu lagi ditembak

Pakistan juga menangkap seorang askar India di sebelah sempadan, pegawai-pegawai tentera dari kedua-dua negara itu. Seorang pegawai tentera India berkata askar telah secara tidak sengaja melintasi sempadan dan tidak ada kena mengena dengan serbuan sebelum ini.

serangan Khamis ini menandakan satu pengumuman awam yang jarang berlaku oleh India bahawa ia telah melancarkan operasi ketenteraan di sempadan de faktor dengan pakistan.

Dan mereka mengikuti amaran Perdana Menteri Narendra Modi bahawa orang-orang India bertanggungjawab “tidak akan luput dari hukuman” untuk serangan September 18 di pangkalan tentera di Uri, berhampiran Line Kawalan, yang membunuh 18 askar.

Serangan menimbulkan kemungkinan peningkatan ketenteraan antara negara-negara jiran yang boleh menghancurkan sebuah 2003 Kashmir gencatan senjata.

India dipindahkan orang dari kampung-kampung dalam 10 km (enam batu) de facto sempadan di kawasan Jammu sebagai langkah berjaga-jaga.

pasaran saham di India dan Pakistan jatuh selepas India mengumumkan mogok pada sidang akhbar tergesa-gesa dipanggil.

di Washington, Rumah putih menggesa India dan Pakistan untuk mengelakkan . peningkatan

jurucakap White House Josh Earnest berkata laporan itu menunjukkan tentera India dan Pakistan telah berada dalam komunikasi antara satu sama lain dan menambah: “. Kami menggalakkan perbincangan berterusan … untuk mengelakkan peningkatan”

Earnest berkata Susan Rice, penasihat keselamatan negara Amerika Syarikat, telah bercakap dengan rakan sejawatannya dari India beliau pada Rabu dan membuat jelas Washington adalah “bimbang dengan bahaya yang keganasan merentas sempadan menimbulkan.” Beliau berkata beliau tidak dapat bercakap dengan “mana-mana penyelarasan khusus” antara Delhi dan Washington.

Earnest berkata Amerika Syarikat juga berhubung rapat dengan Pakistan.

A.S.. duta ke India, Richard Verma, membatalkan bercakap penglibatan Washington pada hari Khamis untuk kembali ke New Delhi. “Jelas sekali ia adalah satu keadaan yang sangat dinamik dan beliau merasakan ia adalah berhemat untuk kembali,” kata jurucakap Jabatan Negara Amerika Syarikat John Kirby pada taklimat berita biasa.

Kirby kata Setiausaha Negara Amerika Syarikat John Kerry telah bercakap dengan Hal Ehwal Luar India Menteri Sushma Swaraj pada hari Selasa dan amaran kemudian terhadap peningkatan.

Kirby enggan menyatakan sama ada Amerika Syarikat telah dimaklumkan mengenai serangan terlebih dahulu. Tetapi pada masa yang sama, beliau berkata Amerika Syarikat terus menggesa tindakan terhadap kumpulan militan berpangkalan di Pakistan seperti Lashkar-e-Taiba, Jaish-e-Mohammed dan rangkaian Haqqani.

Leftenan Jeneral Ranbir Singh, Ketua Pengarah tentera India operasi ketenteraan (DGMO), berkata, serangan adalah berdasarkan “maklumat khusus dan boleh dipercayai bahawa beberapa unit pengganas telah meletakkan diri mereka sendiri … dengan tujuan untuk menjalankan penyusupan dan serangan pengganas “.

Singh berkata beliau telah memanggil rakan sejawatannya dari Pakistan beliau untuk memberitahu operasi. India kemudian diberi taklimat parti-parti pembangkang, yang disokong misi, serta kira-kira 25 duta-duta asing, tetapi tidak mendedahkan butiran operasi.

“Ia menunjukkan bahawa ini adalah semua cukup diatur dengan baik,” kata seorang diplomat, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana taklimat oleh Setiausaha Luar Subrahmanyam Jaishankar adalah sulit.

“A LIE tidak berasas”

jurucakap tentera Pakistan menolak akaun India sebagai “tidak berasas sama sekali”, berkata hubungan antara DGMOs hanya termasuk komunikasi mengenai tembakan merentasi sempadan, yang dalam peraturan yang sedia ada pertunangan.

“Kami menafikannya. tidak ada perkara seperti di atas tanah. Terdapat hanya insiden menembak malam terakhir, yang kami menjawab, “Leftenan Jeneral Asim Bajwa memberitahu Geo TV.

pertembungan sempadan datang pada masa halus untuk Pakistan, dengan kuat Panglima Tentera Darat Kakitangan Am Raheel Sharif bersara tidak lama lagi dan Perdana Menteri Nawaz Sharif masih untuk membuat keputusan pada pengganti.

The premier Pakistan mengutuk “pencerobohan provokasi dan telanjang” India dan memanggil mesyuarat kabinet pada Jumaat untuk membincangkan langkah-langkah seterusnya.

Akaun Kedua pasukan itu dapat disahihkan. Rasmi kerajaan India diberi taklimat mengenai operasi enggan memberi lebih banyak bukti tentang bagaimana serangan telah dijalankan atau apa militan merancang untuk lakukan.

pendedahan India serangan seperti pernah berlaku sebelum ini, kata Ajai Sahni New Delhi Institute Pengurusan Konflik, dan menghantar mesej bukan sahaja kepada rakyatnya sendiri tetapi kepada dunia.

“India menjangka sokongan global untuk melancarkan tindakan yang lebih fokus terhadap Pakistan,” kata Sahni. “Terdapat tekanan kepada Perdana Menteri India untuk membuktikan bahawa dia bersedia untuk mengambil tindakan serius.”

Jammu dan Kashmir Ketua Menteri Mehbooba Mufti memberi amaran bahawa konfrontasi boleh membawa bencana jika langkah segera tidak diambil untuk mengurangkan ketegangan.

“New Delhi dan Islamabad perlu membuka saluran komunikasi, menyedari akibat yang berbahaya daripada apa-apa peningkatan konfrontasi yang berterusan di sepanjang sempadan,” katanya.

ARTILLERY HEAVY FIRE

pegawai India berkata mogok kawasan berhampiran dengan Garisan Kawalan, di mana ia percaya militan berkumpul untuk taklimat terakhir mereka sebelum curiga merentasi sempadan yang disasarkan.

satu sumber keselamatan India berkata operasi itu bermula dengan tentera India menembak meriam di seluruh sempadan untuk memberi perlindungan selama tiga hingga empat pasukan tentera untuk menyeberang di mata beberapa km (batu) selain.

operasi itu berakhir sebelum matahari terbit , kata pegawai itu.

Seorang pegawai tentera Pakistan di Chhamb, berhampiran Line Kawalan, bercanggah dengan versi India, berkata serangan itu telah ditolak.

Kedua-dua India dan Pakistan mendakwa Kashmir sepenuhnya , tetapi mengawal bahagian yang berasingan, dan telah berjuang tiga perang sejak kemerdekaan daripada Britain pada tahun 1947, kedua-dua mereka ke atas Kashmir.

Ketegangan telah tinggi kerana tindakan keras India pada perbezaan pendapat di Kashmir berikutan pembunuhan seorang pemimpin muda pemisah oleh pasukan keselamatan pada bulan Julai.

Mereka terus meningkat apabila New Delhi menyalahkan Pakistan untuk menyerang Uri, yang dikenakan tol yang paling berat pada tentera India dalam satu kejadian sahaja dalam tempoh 14 tahun.

India, yang sudah melancarkan pemacu diplomatik untuk mengasingkan Pakistan, berkata pada hari Rabu ia akan memboikot sidang kemuncak serantau yang dianjurkan oleh Pakistan pada bulan November.

(Penulisan oleh Douglas Busvine, Paritosh Bansal dan Tommy Wilkes; Laporan tambahan oleh Fayaz Bukhari dalam SRINAGAR, Paritosh Bansal, Rupam Jain dan Tommy Wilkes di NEW DELHI, Drazen Jorgic dan Mehreen Zahra-Malik di ISLAMABAD dan David Alexander dan David Brunnstrom di Washington; penyuntingan oleh Andrew langit dan Tom Brown)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.