Home / Teknologi / Donald Trump untuk bertemu dengan pemimpin teknologi Silicon Valley

Donald Trump untuk bertemu dengan pemimpin teknologi Silicon Valley

Hard lump to swallow: Will the Donald offer an olive branch to Silicon Valley or dump more invective on them? — AFP

sekaligus Sukar untuk menelan: Adakah Donald menawarkan perdamaian kepada Silicon Valley atau membuang lebih hamun kepada mereka? – AFP

Presiden-umat pilihan Donald Trump dikenali untuk membuat tajuk utama dengan jawatan media sosial, tetapi nampaknya apabila ia datang kepada pemimpin mesyuarat berteknologi, dia masih lebih suka berkomunikasi cara lama: secara peribadi.

Ahli politik Republikan mendekati pemimpin teknologi untuk menghadiri “meja bulat” di New York pada Disember 14. Reince Priebus, ketua White House yang diterima kakitangan; Jared Kushner, Trump anak dalam undang-undang-undang; dan Peter Thiel, seorang usahawan Silicon Valley dan pelabur yang adalah sebahagian daripada pasukan peralihan beliau, yang ditandatangani jemputan, menurut USA Today dan The Wall Street Journal . Agenda bagi mesyuarat itu belum dikeluarkan.

firma berteknologi San Jose Cisco mengesahkan kepada akhbar ini pada 6 Disember lalu bahawa Ketua Pegawai Eksekutifnya Chuck Robbins telah dijemput dan merancang untuk hadir.

Oracle mengesahkan bahawa itu Ketua Pegawai Eksekutif Bersama Safra Catz akan berada di sana juga.

Intel dan LinkedIn enggan mengulas. firma teknologi lain seperti Facebook, Alphabet Google, Tesla Motors dan Microsoft tidak segera bertindak balas kepada permintaan untuk komen. pejabat akhbar Trump juga tidak segera bertindak balas kepada permintaan untuk komen.

Banyak moguls teknologi Silicon Valley disokong penama Demokratik Hillary Clinton semasa pilihan raya presiden, menjadi bahan api ketegangan antara Trump dan beberapa syarikat teknologi terbesar di dunia.

Robbins, yang merupakan seorang Republikan, memberitahu CNN pada bulan Mac bahawa dia mahu seorang pemimpin yang boleh membawa orang bersama-sama dan telah condong ke arah menyokong Clinton.

Facebook Ketua Pegawai Operasi Sheryl Sandberg juga telah secara terbuka berkata beliau menyokong Clinton.

Trump, bagaimanapun, telah mengkritik syarikat teknologi Silicon Valley juga.

Selepas Apple enggan membantu pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang persekutuan membuka kunci iPhone digunakan oleh penembak pada 2015 serangan San Bernardino, Trump dipanggil untuk memboikot semua produk Apple.

Semasa pilihan raya, Trump juga menuduh Twitter, Google dan Facebook menanam berita mengenai siasatan ke dalam pelayan e-mel peribadi Clinton, memanggil mereka “media sangat tidak jujur” dalam tweet.

Sementara itu, terdapat kebimbangan bahawa pentadbiran Trump akan melumpuhkan visa H-1B, mengancam tenaga kerja asing di mana banyak syarikat Bay Area bergantung, dan bahawa dia akan menentang berkecuali bersih.

Jika Trump meningkatkan perbelanjaan pertahanan, yang boleh memberi manfaat kepada firma teknologi Bay Area yang membekalkan perkakasan atau perisian yang digunakan oleh tentera, berkata laporan UCLA Anderson Ramalan, yang dikeluarkan Selasa.

Minggu lepas, Trump juga mengumumkan penubuhan sebuah majlis penasihat perniagaan yang dikenali sebagai “Presiden Forum Strategik dan Dasar” yang akan dipengerusikan oleh Stephen Schwarzman, Ketua Pegawai Eksekutif firma pelaburan Blackstone Group. IBM, Walt Disney Company, General Motors dan syarikat-syarikat utama yang lain adalah sebahagian daripada forum, tetapi firma teknologi Silicon Valley tidak dimasukkan dalam senarai rakan kongsi.

kumpulan Perdagangan yang mewakili firma teknologi telah mendekati Trump selepas beliau memenangi pilihan raya presiden.

Pada bulan November, Persatuan Pengguna Teknologi, Persatuan Internet, Lembah Kumpulan Kepimpinan Silicon dan organisasi perdagangan yang lain menghantar surat kepada Trump meminta beliau mempertimbangkan prinsip-prinsip yang mereka katakan akan memupuk pertumbuhan dan inovasi di seluruh negara. Yang termasuk melabur dalam lebih banyak pekerjaan, pembaharuan cukai dan peraturan-peraturan untuk merangsang pertumbuhan startups.

“Sebagai pemimpin organisasi yang mewakili syarikat-syarikat teknologi yang paling dinamik di dunia, kami komited untuk menggerakkan negara ke hadapan ke arah masa depan ekonomi yang lebih cerah,” kata surat itu. – San Jose Mercury News / Tribune News Service

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia