Home / Artikel / “Doktor salahkan nurse, nurse salahkan doktor” – Gara2 Kecuaian Hospital,Kaki Bayi 4 Bulan Bengkak dan Jadi Hitam

“Doktor salahkan nurse, nurse salahkan doktor” – Gara2 Kecuaian Hospital,Kaki Bayi 4 Bulan Bengkak dan Jadi Hitam

 

Seorang bayi berusia 4 bulan tak pasal-pasal kena menanggung kesakitan kerana kecuaian pihak hospital apabila kakinya membengkak dan ditumbuhi gelembung hitam yang mengandungi air.

Doktor ‘salah masuk line’ masa jalani pembedahan hernia 

Menerusi perkongsian datuk mangsa yang viral di Facebook, cucunya Muhammad Zain Al Fateh Muhammad Faizal Amri pada awalnya menjalani pembedahan hernia di Hospital Pulau Pinang sebelum bayi itu mengalami komplikasi apabila tekanan darahnya menurun.

Walau bagaimanapun, ibu mangsa mendakwa pihak hospital telah melakukan kecuaian ketika memasukan darah melalui kaki bayi apabila doktor tersalah masuk line (tersalah cucuk jarum) hingga kaki anaknya membengkak begini. Aduhai!  

Sumber: Facebook
Sumber: Facebook

“Doktor salahkan nurse dan nurse salahkan doktor depan parents” 

Lebih mengecewakan, setelah kejadian tersebut berlaku kedua-dua pihak sama ada doktor ataupun jururawat yang melakukan pembedahan terhadap bayi itu langsung tidak mahu mengaku salah.

Malah lebih teruk, mereka salah menyalahkan antara satu sama lain di hadapan ibu bapa bayi itu. Uishh boleh pulak macam tu! 

“Doktor tuduh jururawat yang salah masukkan jarum ke saluran darah, menyebabkan kaki anak saya membengkak dan menggelembung air, seperti apa yang diberitahu saya awal hari ini. 

“Apa yang lebih mengecewakan ialah doktor dan jururawat saling menyalahkan satu sama lain. Doktor kata jururawat yang lakukannya dan jururawat pula kata sebaliknya, dan mereka bergaduh di hadapan saya,”  kata Muhammad Faizal Amri Abdul Ghani, bapa bayi itu kepada NST.

Sumber: Facebook

Boleh saman pihak hospital dalam tempoh tiga tahun dari sekarang

Menurut NST, bapa bayi memaklumkan bahawa kaki anaknya perlu dibedah bagi mengeluarkan darah beku di dalamnya. Pun begitu, anaknya kini dalam keadaan stabil.

“Pihak hospital mendakwa perkara ini berlaku sebab pergerakan bayi. Tapi kini anak saya masih tak sedarkan diri lepas diberi suntikan pembedahan hernia. 

“Anak saya masih dalam suntikan anaesthetic untuk kurangkan kesakitan lepas pembedahan. Macam manapun saya risau akan kesan anaesthetic yang akan ganggu tumbesarannya,” kata bapa bayi.

Sumber: Facebook

Dia juga memaklumkan bahawa pihak hospital memberitahunya untuk menyaman mereka dalam tempoh tiga tahun dari sekarang. Oleh itu, dia akan membuat laporan polis hari ini dan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Hospital Pulau Pinang kerana kecuaian.

Dalam pada itu, Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri, Datuk Dr Wan Mansor Hamzah akan membuat pertemuan dengan ibu bapa bayi tersebut hari ini untuk penjelasan lanjut.

Harap bayi tersebut cepat sembuh. Sedih tengok keadaan kaki dah menggelembung macam tu! 

sumber

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia