Home / Berita / doktor Malaysia masih ditahan di pusat tahanan Tel Aviv

doktor Malaysia masih ditahan di pusat tahanan Tel Aviv

The Zaytouna-Oliva was escorted to Ashdod port in southern Israel after it was seized by the Israeli navy in the Mediterranean sea. – Reuters

The Zaytouna-Oliva telah diiringi ke Ashdod pelabuhan di selatan Israel selepas ia telah dirampas oleh tentera laut Israel di Laut Mediterranean.

Dalam satu kenyataan dari FFC, hanya dua daripada 13 wanita di atas kapal bot Gaza Zaytouna-Oliva telah dikeluarkan, Al Jazeera wartawan Mina Harballou dan Hoda Rakhme dari Rusia.

“peguam hak asasi manusia cuba untuk menghubungi semua ahli-ahli misi kapal Zaytouna-Oliva untuk membebaskan mereka,” kata gabungan itu pada Khamis.

Pada hari Rabu Boat Wanita Ke Gaza berkata di laman webnya bahawa hubungan telah hilang dengan perahu, bersama-sama dengan suara yang dirakam dari anak-anak kapal yang menyatakan bahawa mereka telah ditahan oleh tentera Israel.

“Pada 15:58 European Standard Waktu Pusat (21:58 waktu Malaysia) pada 5 Oktober, kami terputus hubungan lagi dengan Zaytouna-Oliva dan menganggap bahawa pendudukan Tentera Laut Israel telah mengelilinginya, Islamic Republic (kedudukan terkini yang direkodkan : Lat + 31.906033 Lon + 33.757630) dan telah memaksa ia di luar kursus ke Gaza, “kata Boat Wanita untuk Gaza

.

Ia menambah bahawa selain daripada Dr Fauziah, 12 wanita lain di atas kapal bot.

“Lembaga Pada 13 wanita termasuk Mairead Maguire, 1976 Nobel Nobel keamanan dari Ireland Utara, Fauziah Hasan, seorang doktor dari Malaysia, dan bersara US tentera Kolonel Ann Wright,” kata Boat Wanita Untuk Gaza.

Dr Fauziah, graduan MBBS dari University of Tasmania pada tahun 1982, adalah seorang perunding di Hospital Pakar Ampang Puteri, Kuala Lumpur.

Dia bendahari Mercy Malaysia dari tahun 2000 hingga 2006 dan telah mengambil bahagian dalam misi untuk Kosovo (1999), Maluku Indonesia (2000), Afghanistan (2001,2002,2003), Aceh (2005), Pakistan (2005) dan Gaza (2009).

Dr Fauziah juga telah aktif dalam Aqsa Syarif, kemanusiaan NGO Malaysia dalam menyokong rakyat Palestin, yang pada 2015 menjadi sebuah agensi di bawah naungan Humanitarian Care Malaysia (MyCare).

Beliau adalah Timbalan Pengerusi Aqsa Syarif dari tahun 2010 dan kini merupakan ahli Lembaga Pemegang Amanah MyCare.

Sejak 2011, dia juga menjadi penasihat Rose2Rose (R2R), satu lagi agensi MyCare.

Dr Fauziah mempunyai tiga anak dan enam cucu.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia