Home / Pendidikan / DNA Giant helix arca menggunakan jeans menjadikan ia ke dalam MBR

DNA Giant helix arca menggunakan jeans menjadikan ia ke dalam MBR

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Setting a record: Guests at the ‘Jeans for Genes Malaysia 2016’ campaign playing their role in forming the DNA double helix.

Menetapkan rekod: Tetamu di ‘Jeans untuk Genes Malaysia 2016’ kempen memainkan peranan mereka dalam membentuk DNA heliks ganda dua.

PETALING JAYA: DNA dua struktur heliks 531m panjang terbentuk daripada lebih 1,000 pasang seluar jeans telah menjadikan ia ke dalam Malaysia Book of Records (MBR). Ia telah dicipta oleh Universiti Malaya (UM) pelajar di “Jeans untuk Genes Malaysia 2016” kempen.

Kempen tahunan yang bermula enam tahun lalu bertujuan untuk meningkatkan kesedaran mengenai gangguan genetik, terutamanya yang melibatkan kanak-kanak, dan juga untuk mengumpul dana bagi pesakit yang menghidap penyakit itu.

penciptaan telah dianugerahkan “Longest Jeans DNA Double Helix Chain pembentukan” title oleh MBR.

Aktiviti yang dijalankan sempena kempen ini, telah diadakan di Dewan Tunku Canselor UM semalam.

Jeans untuk Genes Pengarah Malaysia dan penganjur kempen Dr Azlina Ahmad Annuar berkata arca itu merupakan rangkaian dua DNA heliks yang pertama di dunia menggunakan jeans denim.

“Ramai rakyat menyokong kempen.

“Sesetengah daripada mereka muncul pada hari majlis itu membawa lebih jeans.

“Kami mahu melakukan sesuatu yang berbeza di mana ia akan menjadi lebih bermakna dan penting untuk orang ramai untuk membantu organisasi mengumpul dana,” katanya.

Beliau menambah bahawa mendapatkan sumbangan akan menjadi lebih mudah dengan penjualan jeans, dan bukannya meminta orang untuk wang.

“Sepanjang tempoh kempen ini, pengunjung beramah mesra dengan beberapa orang secara genetik terjejas. Ini akan membantu lebih ramai orang belajar tentang gangguan genetik, “katanya.

Pengurus MBR pejabat Lee Pooi Leng berkata rekod itu adalah yang pertama pernah dicipta seumpamanya.

“Satu projek seperti ini memerlukan banyak kerja keras dan usaha kerana mereka terpaksa mendapatkan pelbagai pihak dan penaja untuk membantu, “katanya, sambil menambah bahawa beliau mengambil masa lebih satu jam untuk mengukur gergasi ukiran helix DNA.

Lee juga menggesa penganjur acara untuk memohon tempat di Guinness World Records.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *