Home / Berita / diplomasi tanpa henti Kerry berdepan ujian getir di Syria

diplomasi tanpa henti Kerry berdepan ujian getir di Syria

NEW YORK (Reuters) -. John Kerry telah mendengar cukup

Selepas lepas pengeboman seminggu daripada bantuan konvoi PBB di Syria pukulan maut ke dalam perjanjian gencatan senjata di mana beliau telah melabur semua modal diplomatik dengan Rusia, Setiausaha Negara Amerika Syarikat dilambung mengetepikan halaman nota dan melihat Menteri Luar Rusia Sergei Lavrov di seluruh berbentuk ladam meja di Majlis Keselamatan PBB.

“Saya mendengar rakan sekerja saya dari Rusia, dan saya semacam berasa sedikit seperti mereka semacam dalam alam semesta yang selari di sini,” kata seorang jelas kelihatan marah Kerry, berkesan memanggil Lavrov pembohong untuk menyalahkan Amerika Syarikat untuk merosakkan gencatan senjata itu.

Sebaik dalam beberapa cara ditangkap masa bekas ahli politik sebagai diplomat tertinggi AS, yang akan berakhir dengan pentadbiran baru pada bulan Januari.

[19459004bulan] Bukan kali pertama, Kerry telah melabur diplomasi intensif dan perjalanan gigih mengenai sesuatu isu hanya untuk berakhir perasaan kecewa atau tertipu dengan berunding rakan kongsi. Di Syria, Kerry telah mahu lebih besar penglibatan Amerika Syarikat daripada Presiden Barack Obama bersedia untuk menyokong.

Dalam satu temu bual pada hari Jumaat dengan Reuters, Kerry berkata Lavrov ini “kekeliruan terang-terangan realiti … nafas saya pergi.”

Syria gencatan senjata percubaan adalah usaha yang paling bercita-cita tinggi untuk menetapkan apa ada orang yang mengatakan adalah perbuatan salah dasar luar yang terbesar pentadbiran Obama, yang bermula dengan kegagalan pada tahun 2013 untuk mengikuti melalui “garis merah” ancaman terhadap Presiden Syria Bashar al-Assad ke atas penggunaan senjata kimia.

Kerry dibelasah gencatan senjata dua minggu lalu, tetapi ditinggalkan merayu sia-sia dengan Rusia minggu lalu untuk menghentikan serangan udara baru di bandar yang mengepung Aleppo.

James Dobbins, bekas Duta Khas AS ke Afghanistan, berkata “tak kenal lelah, penglibatan terus-terusan” Kerry walaupun mengikuti dasar pentadbiran beliau tidak sentiasa bersetuju dengan.

“Kerry pada kreditnya mempunyai tinggal dalam permainan walaupun dia mempunyai tangan yang lemah, “kata Dobbins, seorang diplomat yang bekerja bersama Kerry pada tahun 2013 untuk memuktamadkan perjanjian dengan Presiden Hamid Karzai untuk menjaga tentera AS di Afghanistan.

“Keadaan di Syria terlalu serius dan terlalu berbangkit hanya berundur dan menyerahkan kepada orang lain.”

Dari perspektif Kerry, ia adalah lebih baik untuk gagal daripada tidak telah mencuba.

“Tangan lemah semua adalah untuk mempunyai satu lagi pusingan pendatang pergi ke Eropah, (Presiden Rusia Vladimir) Putin melakukan apa sahaja yang dia mahu dengan menjatuhkan bom dan Amerika Syarikat melakukan apa-apa tetapi berpura-pura kami menghantar sedikit sokongan kepada rakyat, “kata Kerry kepada Reuters.

” Itulah tangan yang paling lemah, dan ia adalah jauh lebih kuat untuk berdiri dan mencari jalan untuk memanfaatkan mendapat ke meja dan mendapatkan beberapa jenis persefahaman, “katanya.

MENGAMBIL RISIKO

dalam beliau hampir empat tahun sebagai diplomat tertinggi Amerika, Kerry telah dilawati oleh lebih banyak batu daripada mana-mana setiausaha lain di negeri, kadang-kadang muncul untuk tergesa-gesa tanpa strategi yang jelas.

“adalah jelas bahawa Kerry bersedia untuk mengambil risiko yang lebih besar dengan reputasi peribadinya sendiri daripada yang lain mungkin mempunyai … kerana mereka tidak mahu dikenal pasti dengan kegagalan, “kata Dobbins.

Tetapi sesetengah pengkritik berkata Kerry tinggal dalam permainan terlalu lama dalam rundingan dengan Rusia, yang mereka berbalah dimanipulasi usaha beliau untuk urusan atas Syria untuk mengukuhkan kedudukannya.

Konflik Syria, dengan itu beralih kuasa geopolitik, pakatan baru kompleks dan ancaman baru seperti kebangkitan Negara Islam, telah menguji Kerry seperti tidak ada isu lain.

Selepas Obama enggan melancarkan serangan mengancam kepada kuasa Assad ke atas senjata kimia, Kerry dilihat yang pembukaan untuk bekerja dengan Lavrov pada perjanjian untuk mendapatkan Syria untuk menyerahkan senjata kimia, katanya kepada Reuters.

Itulah perjanjian melanda pada 2013 dianggap satu kejayaan, tetapi kerana perang telah merosot dan berkembang lebih kompleks berikut Rusia campur tangan tentera menyokong Assad tahun lepas.

sekarang gencatan senjata push berterusan oleh Kerry menyerang beberapa isyarat sebagai harapan.

“pelan Kerry adalah untuk melakukan lebih daripada yang sama walaupun kegagalan yang berulang-ulang US cuba untuk memuktamadkan satu perjanjian dengan Rusia, “kata Mutasem Alsyofi Pengisytiharan Inisiatif Masyarakat Sivil Syria, yang bertemu Kerry di New York minggu lalu.

keterlaluan?

Ia bukan kali pertama Kerry telah dituduh overreaching. Pada permulaan tempoh pada 2013, Kerry bersemangat meneruskan perjanjian damai antara Israel dan Palestin.

Walaupun orang lain memberi amaran kegagalan, yang Kerry gentar menghabiskan bulan alik antara Jerusalem dan Ramallah.

Walau bagaimanapun, US sekutu pengumuman Israel 700 unit perumahan baru untuk penempatan Yahudi di wilayah Palestin menuntut keadaan masa depan akhirnya menyebabkan perbincangan untuk runtuh, walaupun Israel menyalahkan Palestin bergerak untuk memohon untuk menyertai 15 konvensyen dan perjanjian antarabangsa.

pencapaian terbesar Kerry, yang telah datang 2015 dengan perjanjian nuklear Iran dan perjanjian perubahan iklim PBB. Dalam kedua-dua contoh, beliau mempunyai kepimpinan Obama dan sokongan penuh untuk peranan AS sangat kelihatan, walaupun kedua-dua tawaran telah dicerca dalam negara dalam suasana politik Amerika yang sempit.

kegagalan minggu lalu, perjanjian gencatan senjata Syria kedua diusahakan oleh Kerry melepaskan pusingan segar kritikan rasa pedih dasar Syria pentadbiran.

Republikan Senator John McCain dipanggil Kerry “berani tetapi delusional” untuk meletakkan terlalu banyak kepercayaan kepada prospek kerjasama dengan Rusia.

Kerry , seorang veteran Vietnam yang tewas kepada George W. Bush dalam pilihan raya presiden 2004, tidak berjalan untuk pejabat lagi dan sering mengatakan bahawa dia mempunyai apa-apa untuk kehilangan.

“dalam perniagaan ini diplomasi, anda perlu untuk perkara ujian kadang-kadang, “katanya kepada Reuters. “Ia adalah satu kesilapan untuk menipu diri sendiri. Ia juga adalah satu kesilapan untuk mengelakkan meletakkan sesuatu untuk menguji di mana ada kemungkinan sesuatu yang munasabah mungkin boleh berlaku.”

Jam selepas pertukaran tegang di Majlis Keselamatan PBB , Lavrov dan Kerry bertemu lagi. Diplomat Rusia telah membawa cadangan baru untuk meletakkan gencatan senjata itu kembali ke landasan. Kerry melihat lembaran kertas, dilipat ia ketat dan disumbat ke dalam poket atas beliau.

(Pelaporan tambahan oleh Phil Stewart, Patricia Zengerle di Washington; Penyuntingan oleh Stuart Grudgings)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.