Home / Berita / Di Jamaica " wickedest " bandar, beberapa takut kemarahan Hurricane Matius

Di Jamaica " wickedest " bandar, beberapa takut kemarahan Hurricane Matius

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

PORT ROYAL, Jamaica (Reuters) – Sejak ditubuhkan pada pertengahan abad ke-17, bandar nelayan Jamaica kecil Port Royal telah terselamat kitaran yang tidak berkesudahan ancaman biasanya Caribbean, termasuk lanun, malapetaka, ribut taufan, kebakaran dan gempa bumi.

Mungkin mengejutkan itu, penduduk tempatan kejururawatan ais rum-dan-Cokes pada petang Ahad di dataran di bandar adalah naluri santai tentang Hurricane Matthew -. terkini kesulitan yang berpotensi membawa maut kepada angin melalui Port Royal

“Saya pasti tidak ada cuti, bro,” kata Edgar Barrington Aitken, yang bertaring nelayan berusia 57 tahun. “Tidak, saya tak takut, bro. Saya nelayan. Jika sesuatu berlaku, ia akan berlaku. Itulah bagaimana saya melihat kehidupan. Jadi mengapa saya perlu berjalan?”

Matthew, taufan paling kuat untuk mengancam negara-negara Caribbean sejak 2007, bertiup angin 145 batu sejam (233 kilometer sejam) pada petang Ahad dan mengancam untuk menenggelamkan Port Royal dengan hujan dan ribut lonjakan.

Awal semalam, Delmares putih, jurucakap Pejabat Jamaica terhadap Kesiapsiagaan Bencana dan Pengurusan Kecemasan, berkata kerajaan menggesa orang ramai di kawasan rendah, kawasan pantai atau yang sering dilanda banjir untuk mengosongkan rumah mereka.

Di Port Royal, yang terletak pada akhir meludah tanah yang menjorok ke laut, kira-kira 30 minit pemanduan dari pusat bandar Kingston, kerajaan menghantar bas untuk mengambil mangsa ke pusat perlindungan sementara di National Arena, katanya.

Oleh 4:00, bagaimanapun, bas masih belum menjadi kenyataan. Mereka tidak akan berkhidmat banyak digunakan, bagaimanapun, kerana kebanyakan di Port Royal bangga untuk mengatakan bahawa mereka tidak ke mana-mana.

“saya akan menaiki ia keluar,” kata Edmond Nicholas, 21-tahun- scraper ikan lama, kerana dia shoveled pasir ke dalam guni gula untuk benteng rumahnya. “Saya telah mengalami tiga (taufan) sudah.”

Pada asalnya didiami oleh Taino India, laman web ini telah ditawan oleh Sepanyol pada abad ke-15. Ia telah ditubuhkan sebagai sebuah bandar di 1655 oleh Inggeris yang ditetapkan ia ibu negara Jamaica dan memajukannya sebagai salah satu bandar yang paling penting dan pangkalan tentera laut di Caribbean.

MANUSIA SELAMAT DI SINI

Tetapi bencana alam telah sentiasa menjadi sebahagian daripada DNA di bandar.

Pada 1692, gempa bumi dan tsunami hampir memusnahkan Port Royal. Pada tahun 1703, kebakaran besar-besaran boleh diserahkan bandar kecil yang ingkar kepada sejarah, tetapi ia tinggal di untuk terus hidup tiga taufan lanjut antara 1712 dan 1726.

Long magnet untuk lanun harta-lapar dan ne’er- lain do-telaga, Port Royal pernah dikenali sebagai “bandar terkaya dan yang jahat-jahat di dunia.”

hari ini, bagaimanapun, banyak bahaya yang telah berpindah ke perairan hingga ke Kingston, di mana kemiskinan dan keganasan dadah adalah bertiup kencang, kata Henry Hunt, seorang bekas pengawal pantai berusia 74 tahun, yang telah tinggal hidupnya di Port Royal.

dia tidak mempunyai rancangan untuk berpindah kerana katanya rumahnya adalah sebuah tempat yang tenang berbanding dengan jalan-jalan yang teruk Kingston.

“Port Royal digunakan untuk menjadi salah satu tempat yang jahat-jahat di dunia,” katanya sambil memeriksa bot nelayan di pelabuhan, yang telah membidas bersama-sama dalam persediaan untuk ribut.

“sekarang saya percaya ia adalah blessedest di dunia, kerana tidak ada jenayah dan keganasan di sini,” katanya, sebagai hujan cahaya dusted rambut pemutihan beliau. “Orang ramai lebih selamat di sini.”

(Laporan oleh Gabriel Stargardter; Penyuntingan oleh Peter Cooney)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *