Home / Berita / Di Itali ‘Mini-Calais’, pendatang impian hidup di Perancis

Di Itali ‘Mini-Calais’, pendatang impian hidup di Perancis

Ventimiglia, Itali (Reuters) – Far dari ‘Jungle’ sesak kem di Calais mana pendatang cuba menyeludup diri mereka di atas kapal trak menuju ke Britain, beratus-ratus lagi mempertaruhkan nyawa mereka untuk memasuki hujung Perancis dari utara Itali.

sempadan antara Itali Ventimiglia dan Menton di selatan Perancis sudah dikenali sebagai ‘Mini Calais’ – dan masalah itu boleh menjadi lebih besar. Pada minggu ini, coastguards Itali telah menyelamatkan lebih daripada 10,000 pendatang yang dinyatakan dari Libya di pantai utara Afrika.

Semalam, orang-orang yang berhijrah perang di negara-negara seperti Sudan dan Libya yang dinyatakan dari Palang Merah dan kem Caritas di sebelah Itali dengan harapan bahawa mereka boleh berunding 5-6 km (3,1-3,7 batu) pas gunung dan terowong dan masukkan Perancis tanpa disedari.

“Ini adalah percubaan kelapan saya,” kata Hassan , seorang lelaki muda yang dinyatakan dari rantau Darfur Sudan lima tahun lalu dan telah membuat sejauh ini walaupun kecederaan zaman kanak-kanak yang telah meninggalkan dia dengan handicap berjalan.

rekod 65.3 juta orang telah dicabut seluruh dunia tahun lalu, dengan peperangan di Syria dan Afrika bertanggungjawab untuk sebahagian besar daripada peningkatan 50 peratus dalam tempoh lima tahun, agensi pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkata dalam satu laporan pada bulan Jun. Ini bermakna 1 dalam setiap 113 orang di planet ini kini merupakan pelarian, pencari suaka atau orang pelarian.

“Itali No, Italy Tidak,” dikir satu kumpulan pendatang muda di kalangan mereka bermain kucing-dan- tetikus dengan pengawal sempadan Perancis.

“Secara peribadi, saya mahu ke Montpellier kerana seorang wanita Perancis saya bertemu pada bot bercakap mengenainya,” kata Magdi, yang meninggalkan Sudan januari lalu, menyeberangi Chad, Niger dan Libya sebelum membuat ia ke Ventimiglia.

Salah satu percubaan untuk memasuki Perancis 10 hari lepas telah digugurkan apabila rakan-rakan-asing telah dilanggar oleh kereta api dan cedera parah ketika berjalan di sepanjang trek.

untuk orang-orang yang mendapatkan lebih daripada Magdi dan sahabatnya, terdapat setiap peluang yang dihantar terus kembali.

jabatan polis tempatan di rantau Alpes-Maritimes Perancis berkata 1,521 pendatang ditahan minggu lalu, yang mana 94 peratus telah dikembalikan. Setakat tahun ini, jumlah tangkapan di kawasan itu adalah 24.344.

undang-undang Kesatuan Eropah berkata pendatang perlu memohon suaka di negara ini di mana mereka mula-mula memasuki blok, dan Itali semakin bergelut untuk berurusan dengan nombor yang semakin meningkat.

(Penulisan oleh Brian Love; Penyuntingan oleh Andrew Kalus dan Mark Trevelyan)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia