Home / Berita / dermaga selamat untuk ‘raja-raja’ Westports

dermaga selamat untuk ‘raja-raja’ Westports

PETALING JAYA: Kebijaksanaan konvensional dalam dunia pemasaran adalah bahawa pelanggan adalah “raja “.

Tetapi ia tidak memohon Tan Sri G. Gnanalingam, pengasas Westports Holdings Bhd.

Untuk hartawan yang membina pelabuhan dari awal ke dalam salah satu terminal kontena paling sibuk di Asia, pekerjanya adalah “raja” manakala pelanggan memainkan peranan yang lebih rendah daripada “ratu”.

“Di Westports kakitangan kami adalah raja dan pelanggan adalah permaisuri. Kami mengambil orang untuk belajar dan cemerlang. Mereka menandatangani kontrak emosi dengan kami dan bukannya kontrak pekerjaan. Pada akhir hari, kita lebih suka sikap yang lebih otak, “kongsi Gnanalingam dengan kira-kira 300 orang yang membanjiri dewan teater Menara Star edisi September siri Power Ceramah yang dianjurkan oleh Star Media Group semalam.

Pengerusi eksekutif berusia 71 tahun Westports Holdings Bhd mendapat terlibat dalam setiap aspek dalam kehidupan pekerjanya ke pusat walaupun membantu menyelesaikan masalah kewangan mereka.

Sebagai satu cara untuk menyelesaikan masalah kewangan pekerja yang telah meminjam dari jerung tunggal, Westports digunakan untuk menyelesaikan hutang mereka dan memotong jumlah yang lebih beberapa tahun kerana syarikat itu mahu pekerja untuk memberi tumpuan kepada kerja mereka.

“Kami akan memotong jumlah yang mereka berhutang kepada kita dalam ansuran dari gaji mereka. Tetapi pada satu ketika kita tidak membuat keputusan untuk meneruskan bantuan ini ad hoc seperti yang kita perhatikan pekerja sama akan mendapatkan dalam keadaan huru-hara sama sekali lagi, “kata Gnanalingam, yang memelihara penonton dihiburkan dengan kata-kata lucu beliau sepanjang sesi satu jam.

Tetapi, Gnanalingam mengakui bahawa Westports mulanya terpaksa melakukan banyak untuk memupuk untuk mengambil dan melatih orang yang betul dari awal merendah diri sebuah pelabuhan greenfield dengan hanya 550 pekerja pada tahun 1996 kepada besar-besaran bernilai berbilion syarikat dengan lebih daripada 4,300 pekerja hari ini .

“Kebanyakan orang kemudian mahu untuk sama ada menjadi doktor, jurutera atau arkitek dan tiada siapa yang mahu bekerja di pelabuhan. Kami bermula dengan enam bulan ke atas latihan polis latihan kerja, tentera dan juga membina semangat berpasukan. Hari ini, kami bangga menjadi majikan bagi pekerja 100% Malaysia, “katanya.

Westports juga dilanjutkan pinjaman komputer, pinjaman perumahan, pinjaman kenderaan dan juga sehingga dua bulan tanpa faedah gaji lebih awal tanpa apa-apa soalan.

“adalah Malaysia orang malu. Oleh itu, kita tidak bertanya soalan dan kami beransur-ansur akan memotong jumlah yang mereka berhutang lebih satu tempoh masa, “katanya.

Mengenang kembali dalam perjalanannya yang membawa kepada penglibatan beliau dalam industri pelabuhan, Gnanalingam yang lulus dari Universiti Malaya pada tahun 1968, mendarat pekerjaan di Syarikat Tembakau Malaysia (kini dikenali sebagai British American Tobacco).

Ia ada bersama-syarikat tembakau sehingga tahun 1988. Pada masa itu beliau menjadi pengarah pemasaran syarikat itu dan telah menjadi terkenal sebagai orang yang mendapat hak untuk siaran daripada 1986 bola sepak Piala Dunia di Mexico.

Gnanalingam kemudian melihat peluang dalam industri media apabila Radio TV Malaysia (RTM) sendiri menghadapi persaingan sengit daripada TV3. Beliau menubuhkan sebuah syarikat – G-Team Consultancy – yang telah diberi mandat untuk meningkatkan pendapatan RTM. Mereka berjaya meningkatkan pendapatan dari RM50 juta sehingga RM360mil selama ini.

Menjawab soalan tentang mengapa beliau memilih untuk pergi ke dalam perniagaan pelabuhan, Gnanalingam berkata bahawa dia melihat ancaman yang datang dari Astro.

“Astro mempunyai begitu banyak saluran, saya merasakan bahawa mereka akan mengalahkan orang stesen TV bebas ke udara yang telah saluran terhad,” kata Gnanalingam.

The G-Team memenangi penswastaan ​​Westports pada tahun 1994 dan sejak itu Gnanalingam tidak pergi ke mana-mana industri lain.

Beliau berkata, salah satu sebab untuk dia pergi ke dalam perniagaan kerana 95% daripada perdagangan dunia adalah melalui laut.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.