Home / Berita / Dengan mengambil pilihan yang lebih keras

Dengan mengambil pilihan yang lebih keras

THE Timbalan Perdana Menteri tidak pernah menyembunyikan fakta bahawa dia perlu meningkatkan penguasaan terhadap bahasa Inggeris. Malah, beliau secara terbuka memberitahu kawan-kawannya bahawa dia mempunyai untuk menyegarkan kembali bahasa Inggerisnya sekarang bahawa dia perlu bercakap di mesyuarat antarabangsa.

Maka ia datang tidak mengejutkan jika beliau English kemahiran berucap pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) minggu lalu tidak betul-betul mewah dan licin.

Mari kita hadapi itu – Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi tidak adalah hasil dari sebuah sekolah berasrama penuh British dan juga tidak dari kedudukan tertinggi atau universiti elit. Malah, dia tidak mendapat manfaat daripada belajar di sebuah sekolah mubaligh, di mana bahasa Inggeris adalah bahasa pengantar.

Dr Ahmad Zahid datang dari latar belakang yang sama sekali berbeza. Ibu bapanya tidak bangsawan dan mereka pula tidak dari keturunan pemimpin Umno. Dia tidak dilahirkan dengan sudu perak dalam mulutnya, jadi untuk bercakap.

Beliau mendapat pendidikan awal di SK Sungai Balai dan menengah di SM Agama Izuddin Shah, Ipoh dan kemudian Sek Tengku Ampuan Rahimah, Kelang. Ini bukan sekolah dalam kategori Institusi St John, Institusi St Xavier, Penang Free School atau Maktab Tentera Diraja.

Suka atau tidak, ucapan sulungnya di Perhimpunan Agung PBB telah menjadi subjek kontroversi di media sosial, dengan beberapa tembakan pengambilan periuk pada kekurangan dikatakan beliau penguasaan bahasa Inggeris.

Walaupun pengalamannya sebagai ahli pidato, dia kelihatan agak tidak selesa di platform antarabangsa dan dia mempunyai pengendalian tentang terminologi dan sebutan perkataan dia tidak menggunakan secara tetap kesukaran sedikit.

Tetapi saya fikir rakyat Malaysia perlu memberi kredit untuk mencuba. mesej beliau mudah difahami oleh kebanyakan kita.

Dia boleh dengan mudah telah menggunakan Bahasa Malaysia, bermain kad kebangsaan dan mendakwa bahawa beliau adalah pemimpin Malaysia yang pertama untuk menggunakan bahasa kebangsaan di PBB.

Dia juga telah menyebutkan ayat-ayat al-Quran untuk menolak kelayakan agamanya. Lagipun, mesej tersebut bertujuan untuk penonton Malaysia.

Tetapi beliau memilih Bahasa Inggeris – pilihan yang lebih sukar. Beliau telah diejek tetapi dia tidak boleh menyerah. Amalan membuat sempurna dan dari sekarang, dia harus cuba untuk menyampaikan seberapa banyak ucapan yang mungkin dalam bahasa Inggeris.

Dia tidak boleh mendengar Naib Presiden PAS, Iskandar Samad, yang telah dipetik sebagai berkata bahawa Zahid Hamidi tidak sepatutnya diberikan ucapannya dalam bahasa Inggeris.

Beliau dilaporkan berkata bahawa ramai pemimpin lain negara-negara di mana Bahasa Inggeris bukan bahasa ibunda tidak akan berfikir untuk menggunakan Bahasa Inggeris di PBB kerana mereka sentiasa berbangga dengan bahasa mereka sendiri.

Iskandar adalah kes klasik kemunafikan, penyakit yang ditimpakan banyak ahli politik kita. Beliau menulis komen beliau dalam Bahasa Inggeris “untuk manfaat rakan-rakan Facebook di seluruh dunia.”

Itulah titik. Jika TPM telah menggunakan BM, dia tidak akan sampai ke seluruh planet. Tidak seperti di PBB, kebanyakan orang tidak mempunyai penterjemah di tangan dan suka atau tidak, bahasa Inggeris adalah bahasa universal. Iskandar perlu tahu bahawa pada perlawanan bola sepak Piala Dunia, pengadil menggunakan bahasa Inggeris, walaupun ia adalah “setengah yang lalu enam,” atau “separuh masak” seperti yang sering kita katakan.

Dr Ahmad Zahid Inggeris adalah banyak Melayu aksen tetapi kemudian, Bahasa Inggeris Setiausaha Agung PBB Ban Ki-moon adalah Korea aksen; yang sama terpakai kepada pemimpin dari India walaupun asas yang kukuh dalam bahasa Inggeris.

Jika ada satu perkara utama dalam episod ini yang kita perlu menangani, ia adalah ini – Bahasa Inggeris, sama ada bertulis atau lisan, adalah betul-betul penting tetapi kita kehilangan kelebihan kita pernah. Guru-guru yang telah gagal dalam ujian bahasa Inggeris mereka mengajar anak-anak kita bahasa Inggeris dan itu adalah hakikat yang menakutkan.

pemimpin hipokrit kami, yang memberitahu rakyat Malaysia untuk menghantar anak-anak mereka ke sekolah kebangsaan, adalah pembungkusan anak-anak mereka pergi ke sekolah-sekolah berasrama penuh di UK, atau sekolah swasta dan antarabangsa di Malaysia.

Tidak vernakular atau sekolah kebangsaan menyebabkan perpecahan seperti yang tersilap mendakwa, bahawa kita harus bimbang tentang; Isu yang kita semua harus mengambil berat tentang adalah standard penurunan pendidikan di Malaysia -. yang termasuk standard yang mengejutkan Bahasa Inggeris diajar di sekolah atau kekurangan itu

Kebanyakan kita merasa jijik dengan rasa malu pada jenis bahasa Inggeris yang disiarkan di Facebook oleh beberapa menteri-menteri kita. Ia adalah dahsyat dan tiada siapa yang seolah-olah memberitahu mereka untuk membetulkannya sebelum reputasi mereka lagi rosak. Beberapa kelihatan sama sekali tidak mampu berbahasa Inggeris sama sekali.

Orang-orang yang ketawa pada Dr Ahmad Zahid hendaklah terlebih dahulu bertanya kepada diri sendiri sama ada penguasaan Bahasa Malaysia apa-apa yang baik, apatah lagi memberi ucapan dalam bahasa kebangsaan.

Ini adalah rakyat Malaysia yang hadir di jabatan-jabatan kerajaan, menggunakan bahasa Inggeris dan menjangkakan kerani dapat membalas dalam garing Queen Inggeris. Dan apabila mereka tidak boleh, mereka menyatakan kejutan, kecewa, diikuti dengan kritikan keras.

Di Belgium, Switzerland atau Belanda, orang mampu bertutur dengan fasih dalam beberapa bahasa Eropah, termasuk Bahasa Inggeris. Ramai rakyat Malaysia, di sisi lain, tidak mempunyai keupayaan pelbagai bahasa; di kawasan luar bandar kadang-kadang dicemuh apabila mereka cuba untuk berbahasa Inggeris.

Mr Timbalan Perdana Menteri, mengabaikan kritikan dan terus berbahasa Inggeris. Malah, membuat lebih banyak ucapan dalam bahasa Inggeris!

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.