Home / Berita / Deja vu di Congo sebagai Presiden Kabila berpaut kepada kuasa

Deja vu di Congo sebagai Presiden Kabila berpaut kepada kuasa

ABIDJAN (Reuters) – Zaire Presiden Mobutu Sese Seko keduanya ketika beliau menyampaikan ucapan pada April 1990 menjanjikan kaumnya menamatkan pemerintahan satu parti dan masa depan tanpa orang yang mereka tahu sebagai Guide.

“Memahami emosi saya,” katanya, tersendiri suara dalam, beliau retak.

Dalam tempoh tujuh tahun-tahun berikutnya, diktator tentera bertindak ke atas beberapa janjinya dan Zaire tenggelam ke dalam keadaan huru-hara, yang membawa kepada penggulingan beliau pada tahun 1997 dan membantu mencetuskan satu siri konflik yang akan membunuh berjuta-juta orang.

Satu perempat daripada satu abad selepas ucapan Mobutu, ada rasa deja vu sebagai nasib demokrasi tergantung dalam imbangan dan kebimbangan perang saudara tumbuh di pengeluar tembaga terbesar di Afrika, kini dikenali sebagai Republik Demokratik Congo .

Presiden Joseph Kabila telah gagal untuk mengesahkan beliau akan berundur selepas berkhidmat dua penggal, maksimum perlembagaan. Dan ketua suruhanjaya pilihan raya berkata pada hari Sabtu bahawa beliau menjangkakan pilihan raya kerana bulan depan akan ditangguhkan sehingga Disember 2018 atas sebab-sebab logistik.

“Congo adalah sebuah negara yang hebat dengan potensi ekonomi dan manusia yang sangat besar, tetapi ia adalah pada ambang perang saudara … kerana ada seorang presiden yang ada dan mahu tinggal meletakkan, “kata Menteri Luar Perancis, Jean-Marc Ayrault Rabu lepas.

Bantahan terhadap Kabila, 45, membawa kepada pertempuran dengan keselamatan kuasa-kuasa bulan lalu di mana Bangsa-Bangsa Bersatu berkata sekurang-kurangnya 50 orang terbunuh di ibu negara Kinshasa.

orang juga resah atas keadaan ekonomi. Walaupun ia mempunyai rizab besar emas, kobalt, berlian, timah dan coltan, yang digunakan dalam komputer riba dan telefon bimbit, negara yang luas telah dilanda kejatuhan harga komoditi global.

Barnabe Kikaya, Ketua Kabila ini penasihat diplomatik, memberitahu Reuters presiden itu komited kepada demokrasi.

Merujuk kepada pertumpahan darah yang dicemari pemindahan sebelum kuasa, Kikaya berkata: “Ia sentiasa berdarah … Kita perlu memecahkan ejaan Pilihan raya adalah satu-satunya cara aman..”

Tetapi Kabila terus mengelak daripada membuat komitmen yang jelas untuk tidak berjalan lagi dan lawan menuduhnya mencari untuk melanjutkan pemerintahannya di luar akhir mandat beliau pada bulan Disember.

Sesetengah membandingkan taktik kepada orang-Mobutu, yang menggunakan kekerasan dan muslihat politik deft untuk cuba untuk berpaut kepada kuasa.

“Mobutu telah menitiskan air mata buaya (ketika menyampaikan ucapan 1990). realiti baginya adalah bagaimana untuk mendapatkan semula kelebihan dan kekal berkuasa, “kata Mbwebwe Kabamba, seorang ahli politik pembangkang di Kinshasa.

“Terdapat banyak persamaan dengan apa yang berlaku sekarang,” katanya.

DIALOG KEBANGSAAN

Kabila mengambil alih kuasa pada tahun 2001 selepas pembunuhan bapanya, Laurent Kabila, yang bekas pemberontak yang telah dipaksa keluar Mobutu. Joseph Kabila memenangi pilihan raya pada 2006 dan 2011, tetapi kedua-duanya telah dicemari oleh keganasan.

Walaupun pasukan keselamatan bertempur dengan penunjuk perasaan pada bulan lalu, sekutu Kabila ini telah mengadakan rundingan dengan wakil-wakil masyarakat sivil dan beberapa ahli-ahli pembangkang sebagai sebahagian daripada proses yang dikenali sebagai Dialog Kebangsaan Inclusive.

Mengumumkan rundingan tahun yang lalu, Kabila berkata matlamatnya adalah untuk melancarkan semula proses pilihan raya – penyokongnya berkata jadual waktu pilihan raya itu tidak lagi realistik.

Tetapi banyak pembangkang memulaukan rundingan kebimbangan tujuan sebenar adalah untuk membolehkan Kabila untuk kekal berkuasa dengan melambatkan pilihan raya atau memasang sebuah kerajaan yang berkongsi kuasa.

Beberapa perbandingan seri dengan persidangan Kebangsaan Sovereign, satu forum awam yang melibatkan sejumlah besar kumpulan-kumpulan politik yang Mobutu dianjurkan pada 1990-an.

persidangan ini bertujuan untuk menghuraikan peta jalan untuk peralihan Zaire untuk sistem pelbagai parti. Tetapi Mobutu memanipulasi perbincangan untuk melambatkan pilihan raya dan bermain saingannya off terhadap satu sama lain dengan janji-janji jawatan kerajaan.

Perjanjian draf diedarkan di kalangan peserta bulan lepas menetapkan satu tarikh untuk pilihan raya tetapi meliputi peruntukan mengekalkan Kabila berkuasa manakala mewujudkan sebuah kerajaan perpaduan negara diketuai oleh seorang Perdana Menteri pembangkang – tandatangan Mobutu taktik.

“Ia adalah jelas bahawa Kabila mewujudkan margin untuk bergerak,” kata Pierre Lumbi, bekas penasihat Kabila bertukar tokoh pembangkang yang mengambil bahagian dalam persidangan itu di bawah Mobutu tetapi memulaukan rundingan dijalankan sekarang.

“Presiden telah tidak lagi berkata:” Dengar, saya tidak akan berjalan, “kata Lumbi. “Jika beliau berkata ia, yang akan menyelesaikan masalah ini.”

Dalam halangan kepada harapan Kabila ini untuk menjamin perjanjian, Gereja Katolik di negara ini berpengaruh telah menggantung penyertaan dalam dialog itu sejak protes bulan lalu.

Mana-mana perjanjian itu tidak akan mempunyai legitimasi pula kerana kedua-dua blok pembangkang utama telah menginap daripada rundingan.

Jason Stearns, pengarang “Menari di Kemuliaan Monsters”, rentetan peristiwa post Congo keruntuhan -Mobutu, percaya ini boleh memberi isyarat pengakhiran kepada tradisi lama memotong perjanjian antara elit politik.

“Buat masa ini, saya rasa drama utama akan bermain keluar di jalan-jalan di Kinshasa,” katanya berkata. “Semakin, ahli-ahli pembangkang tidak berminat untuk tawar-menawar.”

WESTERN KESABARAN RUNNING OUT

kerajaan Barat disokong Mobutu hampir ke akhir, takut vakum pemergiannya akan buat. Tetapi ia adalah keengganan beliau untuk pergi yang membawa Uganda dan Rwanda untuk menganjurkan pemberontak untuk menggulingkan beliau, satu tindakan yang menyediakan pentas bagi konflik yang akan menarik dalam setengah dozen negara-negara jiran.

Masyarakat antarabangsa mahu mengelakkan ulangan sejarah, dan kesabaran dengan Kabila sedang berjalan keluar dengan cepat

pada hari Rabu, Amerika Syarikat yang dikenakan sekatan kewangan kepada dua tokoh utama dalam sistem keselamatan Kabila ini -. Ketua John Numbi dan Gabriel Amisi Kumba.

Ekonomi di bekas tanah jajahan Belgium lebih daripada 80 juta orang juga menjadi perhatian yang semakin meningkat untuk Kabila. Bank pusat menaikkan kadar faedah utama minggu lepas 2-7 peratus kepada cuba untuk membendung inflasi.

Kerajaan memotong bajet 2016 pada bulan Jun sebanyak 22 peratus kerana kejatuhan hasil daripada sektor perlombongan dan minyak, yang merupakan kira-kira 95 peratus daripada pendapatan eksport. Ia juga telah mengurangkan anggaran pertumbuhan 9-4,3 peratus.

Sebagai seorang ahli politik pembangkang, Kabamba mempunyai sedikit iman yang Kabila akan pergi secara senyap-senyap.

Tetapi pakar bedah yang berjuang melalui tahun-tahun akhir sukar bawah Mobutu, termasuk dua pusingan dahsyat tentera merampas dan perang saudara, masih berharap.

“Dia masih mempunyai masa untuk mengatakan ‘Saya selesai. Sekarang orang lain mengambil alih.’ Dia akan turun dalam sejarah Congo sebagai tokoh lambang, “kata Kabamba.

(Penyuntingan oleh Timothy Warisan)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *