Home / Keluarga / Dear Thelma: Saya tidak akan membiarkan dia bercakap dengan wanita lain, dan dia meninggalkan saya

Dear Thelma: Saya tidak akan membiarkan dia bercakap dengan wanita lain, dan dia meninggalkan saya

Dear Thelma: I won’t let him talk to another woman, and he left me

Suaminya tidak akan berhenti hubungan dengan wanita lain dan kini dia mungkin telah kehilangan dia selama-lamanya.

Keluarga

Dear Thelma,

Kami telah berkahwin selama lebih 18 tahun. Ia adalah perkahwinan yang diatur. Tidak lama selepas perkahwinan, dia meletakkan beberapa peraturan: kita tidak sepatutnya terlibat dalam masalah orang lain, atau melibatkan orang lain dalam masalah kita. Beliau berkata beliau tidak akan suka jika saya berinteraksi rapat dengan rakan-rakan laki-laki atau saudara-mara. Jadi saya menjauhkan diri daripada mereka kerana saya menghormati hasratnya.

Beliau adalah gila kerja dan terdapat komunikasi sedikit antara kita, walaupun dia adalah seorang lelaki yang bertanggungjawab. Kami mempunyai beberapa isu-isu sebagai ibunya didera saya emosi dan secara lisan setiap kali dia melawat kami. Saya terus jarak saya dari beliau. Tempat kerja

Tiga tahun lalu, seorang perempuan sekerja menyertai suami saya. Dia memberitahu saya dia tertekan, dan ibu bapanya meminta bantuan dan bimbingan dari dia. Beliau bersetuju untuk membantu kerana dia suka sebagai rakan sekerja.

Saya mengingatkan beliau pemerintahan kita dan dia berkata dia akan berkahwin tidak lama lagi dan akan bergerak jauh. Ya, dia telah berkahwin tetapi dia menetap di bahagian lain bandar.

Kemudian suami saya memberitahu saya yang mereka telah membina satu ikatan selama ini, dan dia tidak boleh hanya berjalan kaki dari beliau. Katanya, beliau sentiasa mahu seorang saudara perempuan atau anak perempuan, dan dia telah bersetuju untuk menjadi goddaughter kepada ibunya. Sebaliknya, dia melihat dia sebagai seorang abang dan seorang bapa.

Dia mahu bertanya beliau kemudian tunangnya untuk kebenaran untuk berada abangnya tetapi dia memberitahunya ia tidak perlu untuk meminta kebenaran sesiapa. Sejak mereka adalah satu ikatan emosional dan bukan urusan fizikal, dia tidak melihat apa-apa yang salah dengan hubungan mereka.

Kami mempunyai kejatuhan lebih ini. Beliau berkata beliau tidak akan melepaskan hubungan dengan dia, demi perkahwinan kita atau anak-anak.

Bagi saya, ini adalah kafir emosi. Beliau telah berpindah ke pekerjaan lain tetapi mereka berada di sembang WhatsApp setiap hari dan mempunyai nama-nama haiwan peliharaan satu sama lain. Beliau menyiasat selepas setiap hari kebajikannya. Beliau dijangka menggugurkan segala-galanya dan tergesa-gesa untuk sisinya setiap kali dia memerlukannya untuk sesuatu atau lain-lain.

saya cuba bercakap dengannya tetapi dia mendakwa bahawa saya telah berhadapan, dan dia berjalan keluar dari perkahwinan kami. Ia merupakan satu tahun sekarang dan saya terus hidup dengan dua kanak-kanak lelaki saya. Beliau menyokong kami dari segi kewangan kerana saya adalah seorang pembuat rumah.

Dia menggambarkan saya sebagai isteri yang cemburu, tidak munasabah dan posesif kepada rakan-rakan dan keluarga. Akhir-akhir ini, beliau mengurangkan penyelenggaraan bulanan, mengatakan bahawa perbelanjaan lain telah timbul. Beliau telah memotong semua komunikasi dengan saya dan memenuhi anak-anak di luar rumah pada hujung minggu

Saya terbuka kepada perdamaian -. Demi anak-anak – jika dia bersedia untuk mengubah cara-caranya. Adakah itu pilihan yang lebih baik atau kita perlu berpecah selama-lamanya? Adakah anak-anak dapat menghadapi keadaan ini? Adakah semua hak untuk meletakkan diri saya pertama sebagai anak-anak remaja saya tidak lama lagi akan mempunyai kehidupan mereka sendiri? – Sad Isteri


Dear Isteri Sad,

Terdapat pelbagai isu yang bermain di sini ; masalah itu tidak timbul daripada keadaan ini sahaja. Keadaan di antara suami dan wanita ini mungkin telah menekankan, atau diburukkan lagi, masalah yang sedia ada dalam perkahwinan anda.

Anda sentiasa membesarkan hakikat bahawa suami anda telah melanggar peraturan sendiri. Ini adalah benar. Apakah yang dimaksudkan dengan perkahwinan anda? Anda mengikuti peraturan ini, tetapi nampaknya ada beberapa kebencian di pihak anda kerana telah melakukan demikian. Mengapa? Adakah terdapat beberapa hubungan anda terpaksa melupakan tetapi tidak mahu? Adakah terdapat beberapa perkara yang anda mahu lakukan tetapi tidak dapat kerana peraturan ini? Kepada ketidakadilan di dalam ia sekarang sedang diketengahkan oleh hakikat bahawa suami anda mendapat untuk peraturan-peraturan tersebut, tetapi tidak anda.

reaksi awal anda kepada keadaan ini mungkin telah lahir daripada cemburu. Ya, terdapat ketidakadilan di dalam suami anda tidak mematuhi peraturan. Tetapi mungkin anda juga tidak senang dengan hakikat bahawa suami anda Tadi kepada wanita muda ini dengan cara yang dia tidak dapat bersama kamu. Anda menggambarkan suami anda sebagai seorang lelaki yang bertanggungjawab tetapi tidak komunikatif. Untuk melihat dia kemudian dapat mendedikasikan masa dan melabur emosi dalam wanita lain mungkin ada, difahami, tugged pada beberapa rentetan emosi yang tidak menyenangkan di dalam kamu.

Untuk menambah penghinaan kepada kecederaan, ibu anda dalam undang-undang – yang tidak terlalu baik untuk anda – telah menerima wanita muda ini dengan sepenuh hati. Ini wanita muda yang seolah-olah telah merampas kedudukan anda dalam kedua-dua suami dan ibu-di-undang-undang kehidupan yang anda.

Jika masalah ini wanita muda adalah sama buruknya apabila ia dibuat menjadi, ia adalah satu keajaiban yang bantuan profesional tidak dicari. Adakah dia tidak mempunyai keluarga sendiri dan sokongan sosial? Jika dia tidak, maka semua lebih dia akan memerlukan bantuan profesional yang boleh membantu beliau dalam membangunkan mekanisme daya tindak menangani masalah-masalahnya.

Ia tidak adil kerana masalah dia perlu mengambil keutamaan ke atas anda dan keluarga anda. jantina si gadis bukan masalah. Isu-isu yang sama akan timbul jika ia adalah seorang lelaki. Hakikat bahawa beliau adalah seorang wanita hanya menambah satu dimensi tertentu untuk keadaan. keperluan suami anda untuk melindungi beliau mungkin tidak kuat, misalnya, jika dia seorang lelaki.

Setelah berkata, mungkin masalah itu tidak adalah bahawa suami anda memberi beliau seperti ini perhatian. Isunya ialah bahawa suami anda mempunyai masalah mengekalkan sempadan. Seberapa banyak yang dia boleh menganggap ini wanita muda sebagai saudara perempuan atau anak perempuannya, ada masalah apabila orang lain menjadi tumpuan utama dan keperluan ahli keluarga diabaikan.

Dan ini adalah apa yang berlaku sekarang. Daripada memberi perhatian dan melabur masa dan tenaga dalam perkahwinannya, dia bersedia untuk memberi ia untuk orang lain. Lebih buruk lagi, dan bukannya menghormati dan menghormati anda sebagai isterinya, dia pemfitnahan anda untuk anak-anak anda sendiri dan ahli keluarga.

Akhirnya, dia juga menghadkan sokongan kewangan kepada anda kerana “perbelanjaan lain” telah timbul. Ini semua adalah sangat tidak adil, terutama kerana anda tidak bekerja dan bergantung sepenuhnya kepada beliau, dari segi kewangan.

Anda tidak salah dalam meletakkan diri anda terlebih dahulu dalam situasi ini. Anak-anak anda akan bergerak dengan kehidupan mereka. Di mana yang akan meninggalkan anda, kemudian? Anda adalah terbuka kepada perdamaian, dan itu adalah baik. Tetapi ia hanya akan berfungsi jika dia mampu untuk bertemu dengan kamu sekurang-kurangnya separuh. Adakah anda fikir dia mampu untuk berbuat demikian? Adakah anda fikir dia akan dapat melihat keadaan seperti yang timbul daripada apa-apa tetapi cemburu dan possessiveness anda? Dia akan dapat untuk mengambil tanggungjawab untuk beberapa perkara yang telah berlaku?

Ini adalah soalan-soalan yang anda perlu dipertimbangkan sebelum anda boleh membuat keputusan. Pada masa ini, mungkin ia boleh menjadi idea yang baik untuk anda untuk mendapatkan kembali pada kaki anda. Ia boleh memberi manfaat untuk anda untuk mendapatkan pekerjaan. Ini akan membolehkan anda untuk mendapatkan beberapa jenis kebebasan kewangan.

Anda tidak perlu menghadapi wanita muda ini. Dia adalah apa yang dia adalah. Akhirnya, ia datang kepada suami anda dan bagaimana dia bertindak balas kepadanya. Masalahnya terletak dengan suami anda, bukan dia.

Ia mungkin baik untuk anda untuk berunding dengan seorang peguam sebelum anda membuat keputusan. Pilihan lain adalah perkahwinan kaunseling. Masalah seperti ini boleh diselesaikan dengan komitmen dan dedikasi kepada hubungan, dengan bantuan profesional yang terlatih. Tetapi untuk ini untuk bekerja, kedua-dua pihak mesti sama-sama dilakukan.

Sudah tentu, anda hanya boleh menerima apa yang berlaku dan memilih untuk berdiam diri demi perkahwinan anda. anda boleh berbuat demikian? Ia akan menjadi sangat sukar dan tidak ada yang boleh menghukum anda jika anda mendapati bahawa anda tidak boleh.

Orang-orang yang terbaik untuk beralih kepada untuk mendapatkan nasihat tentang bagaimana untuk bergerak ke atas adalah orang-orang yang paling rapat dengan anda . Rakan-rakan dan sokongan keluarga adalah apa yang anda perlukan sekarang.

Juga, jangan menganggap bahawa anak-anak anda mungkin tidak mempunyai perkataan bijak atau dua dalam cahaya keadaan. Mereka telah menyaksikan ia berlaku. Mereka mungkin mempunyai pandangan ke dalam kedua-dua anda dan tingkah laku suami anda. Juga, mereka akan mempunyai suara sama ada perkahwinan itu patut diteruskan, dan bagaimana, atau tidak. Lagipun, mereka akan terjejas dengan apa jua keputusan yang anda buat. – Thelma


Adakah sesuatu yang mengganggu anda? Adakah anda memerlukan telinga mendengar atau bahu untuk bersandar? Thelma adalah di sini untuk membantu

Tulis kepada:. Dear Thelma, c / o Star2, Menara Star, 15, Jalan 16/11, 46350 Petaling Jaya, Selangor

Atau e. -mel: star2.thelma@thestar.com.my

Sila sertakan nama penuh dan alamat, dan nama samaran. Sebarang surat-menyurat swasta akan dilayan. The Star tidak memberi apa-apa jaminan kepada ketepatan, kesempurnaan, kegunaan, kesesuaian untuk tujuan tertentu atau jaminan yang lain itu tentang pendapat dan pandangan yang dinyatakan dalam ruangan ini. The Star menafikan semua tanggungjawab untuk apa-apa kerugian yang ditanggung secara langsung atau tidak langsung yang timbul dari pergantungan kepada pendapat dan pandangan tersebut.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.