Home / Keluarga / Dear Thelma: Saya rasa rakan sekerja saya yang lebih muda tertarik kepada saya

Dear Thelma: Saya rasa rakan sekerja saya yang lebih muda tertarik kepada saya

Dear Thelma: I think my younger colleague is attracted to me

Dia tertanya-tanya jika perhatian yang dia mendapat daripada seorang lelaki yang lebih muda tidak bersalah

Keluarga

Dear Thelma,

Saya berusia 45 tahun, berkahwin dan mempunyai seorang anak kecil, dan suami saya bekerja di negeri lain . hubby saya dan saya bertemu bulanan. Baru-baru ini, saya mendapat tahu seorang lelaki muda, M, di tempat kerja saya. M adalah 25 tahun lebih muda daripada saya. Kami menjadi kawan baik selepas saya membantunya untuk menyelesaikan beberapa masalah di tempat kerja.

Saya melihat 10 tahun lebih muda dari usia sebenar saya dan M tidak tahu umur sebenar saya.

M telah menghantar teks saya setiap hari. Kadang-kadang ia mengenai kerja. Pada masa yang lain, ia mengenai keluarganya, hal-hal peribadi atau bekas teman wanitanya.

Dia berkata dia tidak keberatan menyertai anak saya dan saya untuk aktiviti hujung minggu.

Ia membuatkan saya tertanya-tanya jika dia tertarik kepada saya atau dia sedang mencari seorang tokoh ibu. Selepas waktu kerja, kita boleh bercakap tentang apa-apa di bawah matahari.

Di pejabat, dia bertindak seolah-olah kita adalah rakan-rakan semata-mata. Dia tidak bergaul dengan pekerja-pekerja lain. Beliau telah meminta saya keluar makan tengah hari dan makan malam, tetapi saya tidak menerima jemputan itu kerana saya telah cukup sibuk di tempat kerja.

Beliau berkata satu daripada sebab-sebab dia berpisah dengan teman wanitanya kerana dia sibuk dengan kerja dan tidak mempunyai banyak masa untuk membalas mesej teks beliau. Tetapi dia telah menghantar mesej saya setiap hari, semasa dan selepas waktu pejabat. Ini telah berlangsung selama dua bulan.

Sekali atau dua kali, saya memberitahunya bahawa dia telah menghabiskan terlalu banyak masa menghantar teks saya dan dia perlu mencari orang usianya. Dia tidak bertindak balas terhadap teks ini saya. Apabila dia memberitahu saya bahawa bekas teman wanitanya itu lekat dan ia mendapatinya menyesakkan.

Jika dia tertarik kepada saya, saya berasa berbesar hati. Walaupun dia tidak begitu, saya ok dengan itu kerana saya begitu banyak lebih tua daripada dia.

Saya tidak mahu membawa dia di atas jika dia memang tertarik kepada saya.

Adakah saya bertindak lampau dalam situasi ini? Apakah yang perlu saya lakukan Hairan


Dear Hairan

suami anda adalah jauh dari rumah dan anda tertarik dengan lelaki yang lebih muda, terdorong oleh kepentingan ketara dalam anda, dan ini membuatkan anda berasa bersalah. Anda telah mencuba separuh hati untuk mendapatkan beberapa jarak, tetapi tidak berjaya berbuat demikian.

Kadang-kadang rasa bersalah boleh menjadi petunjuk yang baik bahawa anda menyeberangi garis. Walau bagaimanapun, rasa bersalah adalah emosi khianat kerana ia sering tanaman tanpa sebab yang baik. Sebagai contoh, adakah anda pernah berasa bersalah kerana melanggar sesuatu? Walaupun ia adalah satu kemalangan dan jenis yang anda mahu memaafkan orang lain untuk, serta-merta?

Rasa bersalah adalah emosi rumit, jadi jelas kita perlu melihat ini dengan mata yang tiada belas kasihan . Apabila saya tidak menentu, saya mengambil diri saya daripada persamaan dan bertanya kepada diri sendiri bagaimana perasaan saya jika saya telah melihat orang lain.

Maka, katakan Janet dan John, pasangan suami isteri dengan kanak-kanak kecil, tiba-tiba dipisahkan. John pergi ke bandar yang jauh untuk bekerja, meninggalkan keluarganya di belakang. Dia kemudian bertemu seorang gadis, rakan sekerja 20 tahun lebih muda, dan mula menghabiskan masa dengan dia. Beliau tidak mempunyai hubungan sulit; mereka hanya mendapat benar-benar, benar-benar rapat.

Sekarang, mengapa John cookies? Kerana dia terlalu sangat sunyi. Adakah ia tidak berdosa? Ya. Tetapi bagaimana Janet akan rasa apabila dia mendapati ini? Sewaktu dia kemungkinan besar merasa tersinggung. Dia mungkin akan bimbang bahawa John adalah kasih sayang dia kurang.

Selain itu, ia tidak akan mengambil masa yang lebih untuk John untuk melakukan sesuatu yang bodoh. Dia jauh dari rumah dan dia mungkin jatuh ke dalam hubungan sulit yang akan memusnahkan perkahwinannya dan lusuh keluarganya selain.

Saya fikir keadaan anda adalah sama seperti John. Pertimbangkan ini: sedikit masa lalu anda mempunyai suami yang penyayang di sisi anda. Sekarang anda seperti seorang ibu tunggal. Ia adalah sementara tetapi itu tidak bermakna ia tidak tertekan.

Kita manusia adalah makhluk sosial. Tanpa, hubungan peribadi positif yang kuat, kami terputus-putus. Malah, jika anda menafikan seseorang daripada hubungan sosial, dia akan menjadi cemas dan tertekan. pengasingan jangka panjang dikaitkan dengan mencederakan diri sendiri dan membunuh diri.

Anda kesepian dan anda cuba untuk memperbaiki masalah tersebut dengan menyambung dengan seseorang. Itulah tingkah laku manusia normal. Walau bagaimanapun, memandangkan anda sudah berkahwin, keadaan ini mungkin berisiko.

Anda telah menjunam ke dalam keadaan yang sukar dan anda bertindak balas seperti orang mungkin tetapi anda merasakan sesuatu yang tidak kena. Ini bermakna anda mempunyai yang sangat baik pengetahuan diri. Kemudian anda mendekati dan meminta nasihat. Itu adalah waras serta berani.

Jadi saya mengesyaki anda tahu apa yang perlu dilakukan. Mengubah keadaan ini sebelum anda membuat kesilapan yang merosakkan anda dan perkahwinan anda.

Pertama, langkah ke belakang daripada rakan sekerja anda dan menghentikan hubungan itu di landasan perniagaan yang lebih formal. Dia teknikal dewasa, tetapi pada 20 dia sangat muda. Orang yang lebih tua seperti kita mempunyai kewajipan berjaga-jaga, jadi anda mesti menjaga ini.

pakar Communications Dr Khairuddin Othman, Dekan Fakulti Communi-kation, Universiti HELP, mempunyai ini nasihat: “apabila menyatakan sesuatu yang peribadi yang boleh kacau perasaan emosi, mengambil masa yang tenang dan tempat pada akhir hari apabila dia penggulungan ke bawah. Tegas dan mengekalkan hubungan mata untuk menunjukkan anda serius. Menyatakan perasaan anda, kemudian memberikan sebab-sebab cool-down, dan mengikuti dengan cara alternatif untuk bagaimana hubungan ini perlu diteruskan. Jangan salahkan orang lain (kawan-kawan saya, bos tidak suka Cupids pejabat). “

Bagi saya, saya akan mengatakan sesuatu seperti,” Walaupun saya menikmati persahabatan kita, saya menjadi tidak selesa. Saya rasa kita menjadi terlalu dekat. Saya berkahwin dan lebih tua daripada anda. Saya mempunyai untuk langkah ke belakang sekarang. Kami kedua-duanya perlu berhubung dengan orang zaman kita sendiri. Ia sukar tetapi ia adalah perkara yang betul untuk dilakukan. “

Jika dia membantah, terus mengulangi,” Saya tidak selesa. Saya mempunyai untuk langkah ke belakang. “Kemudian meninggalkan, dan hanya membalas hubungan kerja. Dia masih muda maka Ia akan mempunyai tantrums. Anda mesti mengabaikan mereka.

Bagi anda, anda masih perlu untuk menyambung kerana menjadi sepi adalah seburuk-buruknya. Berbincang dengan suami anda setiap hari. Skype, Facetime dan perkhidmatan dalam talian lain membuat yang murah dan mudah. ​​

Juga, membangunkan beberapa persahabatan dewasa. Cuba aktiviti kumpulan popular seperti bulatan kraftangan, kelas taekwondo dan kumpulan masakan. Apa-apa sahaja yang membawa anda ke dalam kumpulan yang bagus.

Anda mungkin mengambil masa sehingga kerja-kerja amal tetapi berhati-hati. Jika anda berasa ke bawah, mengelak daripada bekerja terlalu rapat dengan kesedihan. Ia mungkin lebih selamat untuk mendapatkan wang dan untuk melindungi diri anda daripada apa-apa yang terlalu gelap. Di atas semua, berbuat baik kepada diri sendiri! – Thelma


Adakah sesuatu yang mengganggu anda? Adakah anda memerlukan telinga mendengar atau bahu untuk bersandar? Thelma adalah di sini untuk membantu

Tulis kepada:. Dear Thelma, c / o Star2, Menara Star, 15, Jalan 16/11, 46350 Petaling Jaya, Selangor

Atau e. -mel: star2.thelma@thestar.com.my

Sila sertakan nama penuh dan alamat, dan nama samaran. Sebarang surat-menyurat swasta akan dilayan. The Star tidak memberi apa-apa jaminan kepada ketepatan, kesempurnaan, kegunaan, kesesuaian untuk tujuan tertentu atau jaminan yang lain itu tentang pendapat dan pandangan yang dinyatakan dalam ruangan ini. The Star menafikan semua tanggungjawab untuk apa-apa kerugian yang ditanggung secara langsung atau tidak langsung yang timbul dari pergantungan kepada pendapat dan pandangan tersebut.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.