Home / Keluarga / Dear Thelma: Saya ditipu sebelum ini, kini dia menipu pada saya

Dear Thelma: Saya ditipu sebelum ini, kini dia menipu pada saya

Dear Thelma: I cheated before, now she is cheating on me

Dia ditipu sebelum ini tetapi kini yakin bahawa isterinya mempunyai hubungan sulit. Adakah beliau betul?

Keluarga

Dear Thelma,

saya 70 tetapi saya melihat 75. Isteri saya adalah 57 tetapi dia kelihatan 45. kami telah berkahwin selama 35 tahun dan kami mempunyai lima orang anak yang berpendidikan tinggi dan bebas. Isteri saya yang berpendidikan tinggi. Bukan saya. Saya mendapat sedikit dari perniagaan kecil-kecilan saya.

perkahwinan kami adalah tidak salah satu yang disusun mahupun perkahwinan cinta. Kami bertemu dan selepas beberapa lama, kami mengambil keputusan untuk berkahwin. Dia bukan jenis yang romantis. Tidak ada perbuatan berpeluk dan berpelukan sepanjang hidup kami suami isteri.

Selepas kami berdaftar perkahwinan kami, saya mendapat tahu bahawa dia mempunyai banyak teman lelaki. Apabila saya mendapat tahu bahawa dia intim dengan seorang lelaki, saya mahu membatalkan perkahwinan itu. Tetapi saya mengahwininya kerana kasihan.

Saya bukan malaikat. Saya mempunyai teman wanita beberapa sebelum perkahwinan. Mungkin kerana kekecewaan, saya tersesat semasa perkahwinan kami. Pada masa ini, saya tidak mempunyai sebarang teman wanita. Saya suami yang bertanggungjawab kepada isteri saya, dan bapa yang bertanggungjawab kepada anak-anak saya. Saya cuba untuk memberikan mereka yang terbaik.

Isteri saya agak cantik, lembut, bersopan santun, mempunyai ciri-ciri yang menyenangkan dan mesra dengan semua orang, terutama lelaki. Sehinggakan sesetengah lelaki mengambil kesempatan ke atas dirinya dan cuba untuk menggoda dia, tetapi saya menggigit masalah di putik

Apa yang saya tidak suka tentang dia ialah dia suka berbohong.; dia fikir saya bodoh.

Dua tahun lalu, dia pergi bercuti. Ia adalah lawatan berkumpulan. Dalam kumpulan itu, dia bertemu dengan seorang lelaki yang sudah berkahwin yang tujuh tahun lebih muda daripada beliau. Saya tidak tahu apa-apa tentang perkara ini sehingga beberapa bulan yang lalu.

Lewat satu malam, mesej teks masuk. Seperti dia sedang tidur dan berfikir bahawa ia boleh menjadi sesuatu yang mendesak, saya memeriksa telefon beliau. Terdapat banyak mesej dari ramai orang, tetapi ada satu dari lelaki ini yang telah menyuruh dia kira-kira 400 mesej sejak dua tahun yang lalu! Terdapat beberapa pertukaran romantis di antara mereka.

Apabila saya mempersoalkan dia, dia marah seperti biasa. Beliau berkata mereka hanya berkawan. Saya amat kecewa. Saya tahu dia telah berbohong lagi. Dia telah jatuh untuk orang ini, dan begitu juga sebaliknya.

Mungkin saya patut dipersalahkan kerana saya outstation agak kerap dan saya tidak menghabiskan banyak masa dengan dia. Mungkin ia adalah perbezaan umur. Bagaimanapun, kita tidak pernah serasi. Saya berbincang dengan rakan peguam saya yang berkata bahawa dia menggalakkan beliau dengan bertindak balas kepada mesej yang intim. Ini menunjukkan dia adalah jelas berminat dengannya.

Pada masa kini beliau mengunci telefon beliau. Satu hari, saya berkeras untuk memeriksa telefon beliau. Tiada apa yang lebih dalam. Saya tahu dia telah memadam mesej selepas membaca mereka. Dia fikir saya bodoh.

saya tertekan. Untuk menambah garam kepada kecederaan, dia mengatakan bahawa saya orang gila.

Saya telah membuat keputusan untuk laki-laki itu saya tidak boleh menghalang beliau daripada mencintai lelaki lain. Saya tidak dapat memaafkan sesiapa sahaja yang mengkhianati saya. – Broken hati


Dear Broken hati,

Anda telah berkahwin selama masa yang lama. Seperti kebanyakan perkahwinan, anda mempunyai bahagiannya daripada cabaran. Anda telah melalui banyak. Jadi, persoalannya ialah: mengapa ini isu tersebut sekarang

Mula-mula, anda mengaku mempunyai hubungan ada sebelum anda berkahwin. Apabila anda mendapati bahawa isteri anda juga mempunyai hubungan sebelum bertemu dengan anda, ia adalah mencabar. Ia sudah cukup untuk anda untuk mahu membatalkan perkahwinan itu. Mengapa? Kenapa ia boleh diterima untuk anda untuk mempunyai hubungan masa lalu tetapi tidak isteri anda? Yang berbunyi anak lelaki yang tidak adil.

Dan kemudian, anda mengatakan anda meneruskan perkahwinan itu kerana kasihan untuk isteri anda. Mengapa kasihan? Adakah anda fikir anda telah melakukan dia nikmat dengan berkahwin dengan dia? Adakah anda berfikir bahawa dia tidak mempunyai pilihan lain tetapi untuk berkahwin?

Mungkin ia adalah ini rasa kasihan yang kini mengisi beberapa kemarahan dalam hubungan anda dengan isteri anda. Anda berasa seperti dia berhutang anda sesuatu. Anda berasa seperti dia berhutang kesetiaan walaupun anda tidak setia kepada beliau semasa perkahwinan anda.

Sebagai tambahan kepada ini adalah tanda-tanda sedikit cemburu yang jelas dalam cara anda menerangkan isterimu . Kebencian dan iri hati adalah perkara-perkara berbahaya dalam hubungan. Unsur-unsur ini menjejaskan hubungan anda dengan isteri anda, tetapi tidak tugas anda sebagai suami dan bapa. Ini semua adalah perkara yang sangat berbeza.

Semua ini tidak, bagaimanapun, mewajarkan tindakan isteri anda jika dia memang menipu pada anda. Apakah definisi anda menipu, walaupun? Beliau seolah-olah mempunyai perbualan intim – bukti yang anda telah lihat – dengan lelaki lain. Ia boleh menjadi penipuan emosi.

Tetapi, benar-benar, perbualan ini boleh menunjukkan apa-apa. Mereka hanya boleh menjadi flirtations. Mereka boleh walaupun hanya menjadi perbualan intim, dan tidak lebih. Anda tidak tahu jika dia adalah cinta dengan lelaki lain ini. Tetapi anda telah membuat fikiran anda, jadi ia tidak kira apa yang dia kata pula.

Pasti, isteri anda jelas suka pertukaran dengan lelaki ini. Itulah sebabnya ia terus berbuat demikian. Adakah ini bermakna dia adalah isteri yang tidak baik? Masalahnya nampaknya hubungan anda dengan isteri anda, dan ini mendahului keadaan semasa dengan lelaki ini dia berbual dengan.

Mungkin anda mempunyai cukup. Mungkin anda telah hilang apa-apa sebab untuk meneruskan perkahwinan anda kerana ia seolah-olah bahawa terdapat sambungan sedikit antara kamu berdua pada tempat pertama.

Jadi, sebelum anda menganggap perceraian, ia mungkin bernilai cuba untuk memikirkan apa sahaja yang anda mahu. Adakah anda ingin isteri anda untuk menjadi benar-benar setia kepada anda dan tidak mempunyai apa-apa perbualan yang tidak perlu dengan lelaki lain?

Anda menggambarkan perkahwinan anda sebagai tanpa percintaan, berpelukan dan berpelukan. Jelas sekali dia mampu ini. Ia hanya hilang dalam hubungan anda. Jadi, anda mahu dia untuk menunjukkan kepada anda beberapa kasih sayang yang dia mampu? Adakah anda iri hati bahawa dia menunjukkan bahagian ini daripada perempuan kepada orang lain dan tidak anda?

Jika anda mahu dia berhenti perbualan ini dengan lelaki lain, mungkin anda perlu memikirkan mengapa dia tidak ia di tempat pertama. Mungkin dia suka perhatian. Mungkin dia suka keseronokan. Bolehkah anda, maka, berikanlah kepadanya ini?

Sudah tentu, apa yang anda sanggup lakukan sekarang ialah penyandang kepada apa yang anda fikir keadaan perkahwinan itu. Keadaan sekarang adalah hasil daripada faktor-faktor yang terkumpul selama ini. Ia tidak boleh diselesaikan dalam tempoh masa yang singkat. Ia akan memerlukan banyak kerja dan pelaburan masa dan tenaga. Adakah anda mahu itu? anda boleh berbuat demikian?

Mungkin perkara lain yang perlu dipertimbangkan, juga, adalah mengapa isteri anda telah memilih untuk berkekal berkahwin dengan anda selama ini. Jika dia sebagai menarik dan mampu seperti yang anda katakan dia, boleh dia tidak telah memulakan perceraian jika dia tidak berpuas hati dengan anda?

Anda telah bercakap dengan seorang peguam dan anda mempunyai alasan yang cukup untuk perceraian. Mengapa tidak anda bercakap dengan dia untuk mempertimbangkan apa yang dia mahu dan di mana dia melihat hubungan menuju sebelum membuat keputusan.

Adakah hubungan anda lebih bernilai penetapan? Anda dan isteri anda perlu bersedia untuk mengakui kesilapan lalu dan meminta ampun kepada satu sama lain. Anda mungkin perlu mencari sesuatu dalam hubungan anda yang bernilai berjuang untuk. Adakah anda percaya pada peluang kedua dan adakah anda bersedia untuk mencuba satu lagi

Ia menyakitkan apabila anda tahu bahawa orang yang dikasihi – seseorang sehampir pasangan – mungkin telah melabur emosi mereka di tempat lain. Ia menyakitkan lebih apabila mereka menyerang dalam keadaan marah, penafian, dan kemudian menuduh anda tidak siuman untuk mempercayai perkara-perkara di tempat yang pertama.

Tidak ada hubungan yang sempurna. Sesetengah orang merasa perlu untuk memenuhi keperluan yang tidak dipenuhi mereka di luar hubungan mereka. Walaupun ini tidak mewajarkan penipuan – dalam apa jua bentuk – ia juga tidak bermakna bahawa seseorang itu tidak baik. Ia menunjukkan bahawa hubungan memerlukan bantuan. Yang akan membayangkan, bagaimanapun, bahawa hubungan tersebut adalah bernilai penjimatan dalam tempat pertama. – Thelma


Adakah sesuatu yang mengganggu anda? Adakah anda memerlukan telinga mendengar atau bahu untuk bersandar? Thelma adalah di sini untuk membantu

Tulis kepada:. Dear Thelma, c / o Star2, Menara Star, 15, Jalan 16/11, 46350 Petaling Jaya, Selangor

Atau e. -mel: star2.thelma@thestar.com.my

Sila sertakan nama penuh dan alamat, dan nama samaran. Sebarang surat-menyurat swasta akan dilayan. The Star tidak memberi apa-apa jaminan kepada ketepatan, kesempurnaan, kegunaan, kesesuaian untuk tujuan tertentu atau jaminan yang lain itu tentang pendapat dan pandangan yang dinyatakan dalam ruangan ini. The Star menafikan semua tanggungjawab untuk apa-apa kerugian yang ditanggung secara langsung atau tidak langsung yang timbul dari pergantungan kepada pendapat dan pandangan tersebut.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.