Home / Percutian / Dari Macao ke Guangdong

Dari Macao ke Guangdong

From Macao to Guangdong

Untuk pemandangan mengambil kereta kabel ke puncak Jingshan. Foto: Tan Ee Wah

Asia & Oceania

Saya gembira untuk melarikan diri haba melepuh di Malaysia apabila keluarga dan saya pergi ke Macau dan Guangdong pada bulan April. Zhuhai, Guangdong nampaknya terkenal sebagai bandar terbaik untuk hidup di China. Adalah menarik bahawa pemimpin China mendiang Deng Xiaoping memilih Zhuhai dan Macau menjadi antara kawasan-kawasan yang bereksperimen dengan kapitalisme sebelum memperluaskannya di seluruh China.

Macao kelihatan biasa, tetapi saya pada dasarnya hanya tahu ia untuk perjudian dan bahawa ia digunakan untuk menjadi pelopor bagi perdagangan kuli ngeri. Dan bahawa kebanyakan penduduk mempunyai darah Portugis.

Perhentian pertama kami adalah The Macao Venetian, syurga untuk penjudi, dengan lebih daripada 40 kasino untuk dipilih di seluruh pulau. Resort ini mengandungi replika jalan-jalan yang indah di Venice, terusan dan gondola.

Kami sampel beberapa tart telur Portugis yang terkenal yang berasal di sana.

Seterusnya, Kuil Mazhu (Dewi Laut ), yang merupakan tempat pertama Portugis melawat, dan dari mana Macao berasal namanya. Mazhu secara meluas disembah di China, Taiwan, Asia Tenggara dan sebenarnya berasal dari rantau nenek moyang saya Putian, Fujian (yang saya melawat pada lawatan pertama saya ke China).

Last up telah fa├žade ikonik St gereja Paulus di mana terdapat kerumunan pelancong. Selepas membeli-belah, kita telah melalui Imigresen menyeberang ke Zhuhai dan turun ke dalam maze yang luas bawah tanah Gongbei Port Plaza -. Dengan lokasi mudah di kawasan Imigresen

The mascots of Guangzhou dont make you go ewe.

The maskot Guangzhou tidak membuat anda pergi seekor.

Terdapat pelbagai jenis kedai. Kami memilih sebuah restoran di mana kita boleh mencuba darah itik mi sup dan “ladu naga kecil” yang agak baik

Pada majlis makan malam, kami mempunyai beberapa mengejutkan hidangan untuk 14 daripada kita dalam kumpulan.; ia adalah untuk menjadi corak untuk makanan masa depan kita

Saya terkejut melihat durian sana -.. tetapi mereka mungkin dari Thailand

Selebihnya percutian kami dihabiskan di Zhuhai, Shunde, Foshan dan Guangzhou – semua di Guangdong – melakukan apa yang pelancong lakukan: bersiar-siar, berpesta, membeli-belah dan kadang-kadang mendapat bulus di perangkap pelancong. Pelancong di mana-mana perlu berjaga-jaga mereka semasa lawatan ke kedai-kedai khusus. Lebih-lebih lagi apabila ia datang kepada perkara yang tidak dikenali, seperti barang perhiasan atau ubat-ubatan, kerana kita tidak boleh mengukur harga yang tepat.

Pada Zhuhai, kami berkata hello kepada patung Fisher Girl dan melawat puncak indah Gunung Jingshan melalui kabel kereta. Kami juga mengambil dalam yang besar New Yuan Ming Garden Palace taman (masuk percuma).

The Fisher Girl of Zhuhai on an overcast day.

The Fisher Girl Zhuhai pada hari yang mendung.

Kami melawat taman pelbagai tarikan luas di Chimelong Ocean Kingdom taman tema. Kami duduk melalui persembahan sarkas menampilkan persembahan memikat dengan kumpulan-kumpulan antarabangsa. Walaupun sarkas itu menarik, saya menyesal bahawa pengendali pelancongan terpilih kami sarkas ke taman laut yang mempunyai pengalaman yang luar biasa melihat jerung paus berenang di akuarium titanic. Ia juga menawarkan haiwan eksotik lain seperti ikan paus beluga dan beruang kutub, selain menampilkan pelbagai tunggangan roller-coaster.

Walau bagaimanapun, kami telah ditenangkan oleh Huafa Mall yang besar dihiasi dengan diorama indah termasuk sebuah kapal lanun bersaiz dibuat dari belon berwarna-warni. Selepas itu, kami makan malam makanan laut segar di makanan laut jalan Zhuhai yang popular.

(From right) The writer, wife, daughter and father-in-law seem to be in Venice but its actually Macao.

(Dari kanan) Penulis, isteri, anak perempuan dan bapa mertua kelihatan berada dalam Venice tetapi ia sebenarnya Macao.

Dalam Shunde, terdapat Muzium Taman Qinghui yang indah, yang Deng Xioaping pernah digunakan sebagai tempat untuk menyambut orang kenamaan. Semasa di Foshan, kami kagum dengan Zumiao (Kuil Leluhur), yang merupakan sebuah kompleks kuil berabad-abad lamanya. Ia terselamat Revolusi Kebudayaan yang huru-hara dan kini mengandungi Huang Feihong dan Ip Man dewan peringatan penghormatan kepada warisan seni mempertahankan diri yang terkenal Foshan.

Kami melawat tempat-tempat yang ketara seperti kawasan Xiguan di mana orang kaya pernah tinggal dan Taman Yuexiu di mana terdapat adalah ukiran daripada lima ekor domba jantan maskot Guangzhou

Kami juga membuat lawatan sampingan yang berfaedah -. pelayaran malam yang indah di sepanjang Sungai Pearl di Guangzhou di mana bangunan pencakar langit dan pelbagai bangunan lain meletakkan mempesonakan “pertunjukan cahaya” pada kedua-dua bank.

China sememangnya telah mencapai kemajuan yang pesat sejak ia membuka pintunya kepada dunia!


pandangan yang dinyatakan sepenuhnya penulis sendiri.

Dinikmati percutian anda dan tidak sabar-sabar untuk berkongsi cerita anda? Kami ingin mendengar apa yang membuat percutian anda yang begitu istimewa. Anda juga boleh berkongsi pandangan dikumpulkan dan tips berguna. Cerita anda (Word atau format teks sahaja) perlu kira-kira 600-800 perkataan yang panjang, dengan enam atau tujuh foto (1MB). Tidak ada bayaran untuk penghujahan. Kami mempunyai hak untuk mengedit semua penghujahan. Hantar artikel anda ke:. Star2travel@thestar.com.my

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia