Home / Kesihatan / Dapatkan anak-anak anda menari untuk pembangunan yang lebih baik

Dapatkan anak-anak anda menari untuk pembangunan yang lebih baik

Get your kids dancing for better development

Selain aspek fizikal, ia telah menunjukkan tarian yang sebenarnya membantu membentuk laluan neural lebih dan sambungan neural lebih besar , yang bermaksud kecerdasan yang lebih tinggi. Photo: AFP

Kanak-kanak

Dance boleh dianggap sebagai bentuk pembelajaran yang kebanyakan kanak-kanak bukan sahaja akan menikmati, tetapi juga merasa cara yang menyeronokkan pembelajaran dengan melakukan (pembelajaran kinaesthetic) .

yang paling menarik, tarian mewakili satu bentuk senaman yang cemerlang.

Lagipun, ia adalah sebahagian daripada Kementerian Malaysia cadangan Kesihatan kanak-kanak mendapat sekurang-kurangnya 60 minit intensiti sederhana aktiviti fizikal setiap hari, dan mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti yang lebih ketat yang meningkatkan otot dan kekuatan tulang, sekurang-kurangnya tiga kali seminggu.

Jadi bukan sahaja akan menari membantu anak anda membakar apa-apa tenaga berlebihan yang dia ada, ia juga membantu dia tinggal sihat dan menawarkan banyak faedah lain.

Dancing sebenarnya melibatkan pelbagai fungsi otak secara serentak. Ia telah menunjukkan tarian yang sebenarnya membantu membentuk laluan neural lebih dan sambungan neural yang lebih besar, yang bermaksud kecerdasan yang lebih tinggi.

Walaupun dari umur satu atau dua bulan, anak kecil anda mampu untuk bertindak balas terhadap muzik. Anda mungkin mendapati dia tersenyum pada anda, atau melakukan tiruan sendiri tarian oleh bergoyang atau mungkin melambai tangan atau kakinya sekitar.

Jangan ingat bahawa walaupun sebelum mereka dilahirkan, bayi yang memberi perhatian kepada bunyi dan irama, untuk intonasi ucapan contoh ibu dan denyutan jantung. Dengan masa yang mereka dapat berjalan, kemahiran motor kasar kanak-kanak kecil anda telah bertambah baik cukup untuk beliau “tarian” dengan menggerakkan badannya naik dan turun.

Image result for dance kids gif

Dance adalah yang kuat alat yang boleh membantu memupuk pelbagai aspek perkembangan kanak-kanak yang sedang membesar dan tidak terhad kepada hanya fizikal. Dancing membantu mengintegrasikan beberapa fungsi otak pada masa yang sama, iaitu kinaesthetic, rasional, muzik, dan emosi.

ini membantu untuk meningkatkan lagi sambungan neural anak anda, membuka laluan lebih neural.

Mari kita mengambil melihat cepat pada setiap satu daripada faedah:

pembangunan fizikal : Berbanding dengan aktiviti fizikal yang lain, tarian adalah lebih fizikal mencabar kerana ia melibatkan julat yang lebih tinggi gerakan, ketahanan fizikal, stamina dan penyelarasan. Dance boleh meningkatkan nada otot, membetulkan postur yang lemah, meningkatkan keseimbangan dan meningkatkan kesihatan kardiovaskular secara keseluruhan.

Keindahan menari adalah bahawa seluruh badan digunakan, sekali gus menjadikannya pilihan senaman yang cemerlang. Antara faedah lain termasuk kepadatan tulang yang lebih baik dan hati yang sihat dan paru-paru

kematangan emosi :. Dengan membenarkan kanak-kanak untuk meluahkan emosi mereka melalui tarian, mereka mendapat kesedaran diri, keyakinan diri dan harga diri. hafalan rutin tarian atau urutan pergerakan. Ini membawa kepada baki bertambah baik, kesedaran ruang dan terbaik dari semua, membantu mempromosikan cara yang terperinci berorientasikan pemikiran dalam anak anda

Kesedaran sosial :. Kelas Dance menyediakan kanak-kanak dengan peluang sosial pertemuan. Keseronokan dan sering mencabar aspek bekerja dalam kumpulan yang akan memberi manfaat kepada anak anda kerana dia akan belajar mengenai interaksi sosial dan kerjasama

Perkembangan kognitif :. Dancing membantu meningkatkan kemahiran kognitif anak anda. Menari adalah aktiviti lasak yang banjir otaknya dengan banyak bekalan darah, dengan itu memastikan bahawa ia berfungsi dengan baik. Sifat dinamik dalam membuat keputusan (seperti langkah-langkah tarian seterusnya yang perlu diambil) membantu meningkatkan fungsi otak, sekali gus meningkatkan kapasiti mental sejak badan dan proses kognitif akan mendapat senaman.

Image result for dance kids gif

dengan begitu banyak manfaat untuk menawarkan, tarian adalah sesuatu yang anda perlu mempertimbangkan dengan serius untuk anak anda. Ingat, manfaat melampaui jantina -. Kanak-kanak lelaki dan perempuan akan kedua-dua manfaat daripada tarian

Jadi bagaimana anda mendapatkan anak anda bermula? Satu kaedah mudah adalah untuk menandatanganinya untuk kelas tarian. Terdapat banyak gaya tarian untuk dipilih, seperti balet, tarian paip, tarian sosial atau tarian tradisional / budaya / etnik.

Jika pilihan ini tidak merayu kepada anak anda, terdapat lain-lain gaya tarian kontemporari untuk memilih dari seperti hip-hop, Zumba, atau jalan-menari.

Jadi sama sekali tidak ada sebab untuk tidak mendapatkan dia untuk boogie!


Dr Mahenderan Appukutty ialah pakar pemakanan dan saintis sukan. Artikel ini adalah ihsan program Positive Parenting oleh Persatuan Pediatrik Malaysia dengan kerjasama rakan-rakan pakar. Artikel ini juga disokong oleh geran pendidikan daripada KidZania Kuala Lumpur. Untuk maklumat lanjut, starhealth@thestar.com.my e-mel atau layari www.mypositiveparenting.org.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia