Home / Berita / Dalam tidur sebentar, Israel Peres berpanjangan, disebabkan keamanan, politik

Dalam tidur sebentar, Israel Peres berpanjangan, disebabkan keamanan, politik

(Reuters) – Selama bertahun-tahun Shimon Peres, yang meninggal dunia pada hari Rabu pada umur sebanyak 93, mendapat oleh pada tidur yang sangat sedikit.

beliau adalah pada pertengahan 70-an apabila saya bertanya kepadanya berapa banyak yang lain beliau purata setiap malam diberikan penglibatan gigih beliau dalam kehidupan awam untuk apa yang sudah lebih daripada setengah abad .

“Lima jam,” katanya.

nabi kekal Israel keamanan, Peres diadakan setiap jawatan tertinggi dalam kabinet.

Beliau berkhidmat sebagai Presiden, membawa daya hidup kepada pekerjaan istiadat semasa tempoh tujuh tahun yang berakhir pada 2014, hari malu ulang tahun ke-91 beliau.

Dalam temu bual dan perbualan tidak rasmi kami terpaksa melalui bertahun-tahun, Peres pernah ditinggalkan semangat beliau untuk medan perang politik, walaupun ia bermakna berkekalan cemuhan negaranya yang tagged dia berangan-angan.

walaupun pidato dan diplomasi beliau menjadikan beliau seorang pengunjung dialu-alukan di sebahagian besar dunia, keyakinan beliau sering kelihatan keluar dari tempat di dunia kasar dan kekasaran politik Israel.

Dia berterusan namun.

dARI Dimona KE OSLO

Peres adalah dalam langkah yang sama helang dan burung merpati.

dipersiapkan untuk kepimpinan melalui pengasas Israel, David Ben-Gurion, Peres sudah telah membina pertahanan negara sebelum penciptaannya pada tahun 1948.

Beliau telah membantu menghidupkan Israel dalam tahun-tahun awal menjadi kuasa nuklear oleh memperoleh reaktor Dimona rahsia dari Perancis. Sebagai Menteri Luar Negeri pada tahun 1993, beliau dan Perdana Menteri Yitzhak Rabin dimeterai perjanjian Oslo, pecah tanah 1993 perjanjian damai sementara dengan Palestin.

“Saya merasakan bahawa Israel mesti menjadi cukup kuat supaya dia akan dapat untuk berdamai , “katanya. Beliau dipatuhi kedudukan itu walaupun impiannya untuk keamanan berkekalan di Timur Tengah baru terbukti sukar difahami.

MOVES PEACE

Peres tersenyum dalam satu temu bual apabila saya bertanya apa kata Rabin kepadanya di saat-saat mereka berjabat tangan dengan Yasser Arafat untuk mengukuhkan perjanjian Oslo.

kami di matahari terluntur White House rumput tidak boleh percaya mata kita apabila Rabin dan Arafat, pemimpin Palestin, sampai seluruh dekad peperangan dan permusuhan untuk berjabat tangan.

Apabila Arafat seterusnya dilanjutkan tangannya kepada Peres, Rabin menunjuk pada Peres dan berkata sesuatu.

“Kini giliran anda,” Rabin memberitahunya. Ia adalah “seolah-olah kita akan melakukan sesuatu yang bersifat dahsyat,” Peres memberitahu saya dengan senyuman yang lebar.

Hampir sebagai mengejutkan kerana perjanjian itu sendiri adalah hakikat yang berambut kelabu Peres dan Rabin, saingan selama beberapa dekad, telah mengadakan perdamaian dengan satu sama lain.

A berunding CHALLENGE

pada pelbagai mata dalam kerjayanya, Peres menimbulkan kemarahan rakyat Palestin dengan pura-pura melakukan sedikit untuk mengekang perluasan penempatan Israel di atas tanah ditawan semasa 1967 Timur Tengah perang.

Dan jika ia dan Rabin berkongsi Hadiah Nobel Keamanan dengan Arafat pada tahun 1994, Peres berkata beliau sedar akan keperluan untuk menunjukkan rasa hormat apabila berunding dengan pemimpin Palestin.

“Kadang-kadang saya memberi amaran kepada diri saya sendiri , ‘Jangan terlalu berjaya. Ia boleh menjadi tidak produktif. Jangan tekan dia terlalu banyak. Jangan cuba untuk memerah keluar terlalu banyak. Anda mesti cukup murah hati untuk membolehkan beliau kekal sebagai rakan kongsi. “

Ketika ditanya sama Arafat telah menunjukkan kepadanya penghormatan yang sama, Peres memberitahu saya, “Saya tidak pasti. Saya rasa untuk dia saya adalah seorang benua pelik … saya rasa jauh di dalam hatinya dia memahami bahawa saya bukan musuh, ini bermakna saya dengan baik, tetapi dia juga … takut bahawa saya cuba untuk menguasai dia, bahawa saya cuba untuk menolak dia di satu sudut. “

pada hari Rabu, Presiden Palestin, Mahmoud Abbas, pengganti Arafat , berkata beliau telah menghantar surat takziah kepada keluarga Peres memuji Israel “usaha intensif untuk mencapai keamanan yang berkekalan … sehingga zaman akhir.”

HUG a, THEN pembunuhan

pada bulan November 1995, hampir 26 bulan selepas majlis perjanjian Oslo, seorang lelaki bersenjata Yahudi bertentangan dengan keamanan bergerak dengan rakyat Palestin terbunuh Rabin di Tel Aviv.

minit sebelum ini, Perdana Menteri telah memberikan Peres, saingan sekali sahaja beliau, pelukan pada perhimpunan aman.

“Anda lihat,” Rabin kepada pemberita. “Perkara mengubah bukan sahaja di dunia tetapi juga di Timur Tengah -. Juga untuk kita”

Tahun selepas berjabat salam White House, perjanjian damai Oslo beliau berkeping-keping, Peres berpaut kepada kuasa, yang bercita-cita, beliau berkata, untuk menjalin kehidupan yang lebih baik untuk kanak-kanak dan cucu-cucunya.

NASIB ANDA SENDIRI ‘

Pada tahun 1999, Peres telah menjalankan pusat keamanan Tel Aviv yang hingga ke hari ini membawa namanya. Ehud Barak, penggantinya sebagai pemimpin Parti Buruh, telah menawarkan diri untuk Perdana Menteri.

Peres menarik nafas panjang apabila saya bertanya sama ada beliau akan lebih suka untuk membuat larian lain di jawatan tertinggi Israel sendiri.

“Sesungguhnya engkau mempunyai nasib anda sendiri dan nasib anda sendiri dan terdapat tidak masuk akal untuk marah atau menjadi pesimis. Ia adalah satu pembaziran masa, dan untuk berlaku adil saya mendapat peluang saya, “kata Peres.

yang terakhir pengasas Israel, Peres kemudian berkhidmat di beberapa kabinet lebih sebelum Knesset, parlimen Israel, memilih beliau presiden.

(Laporan oleh Howard Goller; Penyuntingan oleh Toni Reinhold)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.