Home / Teknologi / Dadah bergerak dalam talian, profesional kesihatan mengatakan

Dadah bergerak dalam talian, profesional kesihatan mengatakan

Health risk: A filepic of pills. The sale of synthetic or novelty drugs online has made them more dangerously difficult to track. — AFP Relaxnews

risiko kesihatan: A Gambar fail pil. Penjualan dadah sintetik atau sesuatu yang baru dalam talian telah menjadikan mereka lebih berbahaya sukar untuk mengesan. – AFP RELAXNEWS

Pembelian banyak ubat-ubatan sesuatu yang baru bergerak dalam talian, membuat jualan mereka lebih sukar untuk mengesan dan menimbulkan ancaman baru, menurut University of Kansas Hospital Pusat Kawalan Racun.

“Untuk masa yang paling lama, ubat-ubatan yang dijual di sudut jalan dan perkara-perkara seperti itu. Nah, sekarang mereka diedarkan melalui Internet. Orang memanggilnya ‘pasaran kelabu,” kata Dr Stephen Thornton, pengarah perubatan untuk University of Kansas Hospital Pusat Kawalan Racun.

“Secara literal anda boleh pergi ke laman web yang berpangkalan di China atau di Eropah dan anda boleh membeli bahan-bahan yang menyalahi undang-undang di sini di Amerika Syarikat dan telah mereka dihantar ke pintu anda.”

Thornton dibentangkan “Tweeking pada abad ke-21,” persembahan pada methamphetamine, garam mandi dan bahan-bahan lain, untuk penyedia penjagaan kesihatan di Mosaic Life Care Dis 6.

Penggunaan cathinones sintetik , lebih dikenali sebagai garam mandi, telah meningkat dalam tempoh lima hingga enam tahun lepas, kata Thornton. Mereka mendapati garam mandi yang dijual dalam talian dilabel sebagai “makanan tumbuhan,” “bahan kimia penyelidikan” dan produk-produk lain yang tidak dimaksudkan untuk kegunaan manusia, katanya.

“Bahan-bahan lain adalah jauh lebih sukar untuk mengenal pasti, jauh lebih sukar untuk mengawal,” kata Thornton. “Kami hanya perlu memastikan bahawa semasa kita melakukan kerja yang baik cuba untuk mencegah dan merawat penyalahgunaan methamphetamine, bahawa kita tidak ketinggalan seperti ini meningkat pada bahan-bahan yang lain.”

Reaksi kepada dadah sintetik boleh mengancam nyawa dan memerlukan rawatan perubatan kecemasan, kata Dr Jeremy Hunter, Penolong Pengarah perubatan untuk jabatan kecemasan Mosaic.

“Kami melihat ini jenis toxidrome setiap hari dalam jabatan kecemasan, mengetahui bahawa tidak semua itu adalah methamphetamine klasik kami bahawa kita pun mendengarnya,” kata Hunter. “Ini adalah pendedahan kepada apa lagi di luar sana dan bagaimana mereka yang hadir.”

Thornton menggalakkan ibu bapa untuk mengetahui aktiviti dalam talian anak-anak mereka untuk mengelakkan pembelian cathinones sintetik.

“Anda benar-benar mendapat untuk menonton apa yang anak-anak anda lakukan di Internet. Anda perlu berhati-hati jika mereka mempunyai kad kredit atau kad debit dan menjejaki bagaimana mereka menggunakan mereka kerana itulah bagaimana perkara-perkara yang dibeli , “katanya.

“Saya dengar banyak kes-kes di mana keluarga itu berkata, ‘Saya tidak pernah tahu bahawa anda boleh mendapatkan barangan itu.’ Mengetahui bahawa itu di luar sana, itu jelas sebahagian daripada cabaran. ” – St. Joseph News-Press / News Tribune Perkhidmatan

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.