Home / Berita / Colombia Santos, saingan Uribe sanggup bekerja pada perjanjian damai

Colombia Santos, saingan Uribe sanggup bekerja pada perjanjian damai

BOGOTA (Reuters) – Presiden Colombia, Juan Manuel Santos dan saingan pembangkang Alvaro Uribe bertemu di Rabu dalam usaha untuk menyelesaikan perbezaan ke atas perjanjian damai dengan pemberontak Farc Marxsis yang ditolak dalam undi kejutan minggu ini, meninggalkan negara dalam limbo.

dua menyatakan kesediaan untuk mendapatkan menamatkan 52 tahun peperangan yang telah membunuh lebih daripada 220,000 orang dan kehilangan berjuta-juta lagi.

hasil kejutan referendum semalam yang membingungkan peninjau pendapat dan merupakan bencana politik untuk Santos, menjunamkan negara ke dalam ketidaktentuan masa depan Angkatan Bersenjata Revolusi Colombia (FARC) pemberontak, yang telah dijangka untuk melucutkan senjata sekali perjanjian itu diluluskan oleh pengundi.

Selepas lebih daripada tiga jam ceramah, bekas Presiden Uribe menekankan keperluan untuk “penyelarasan dan cadangan yang perlu diperkenalkan .. .to mendapatkan perjanjian damai baru yang akan termasuk semua Colombia. “

Tanpa memberi apa-apa cadangan konkrit, Uribe, 64, berkata Santos telah menunjukkan ia mau menyerah kepada perubahan.

Uribe, bekas peguam dan lembu pengusaha pertanian, menentang rundingan damai Santos ‘dari awal dan berkata perjanjian akhir, yang telah dicapai pada bulan Ogos selepas empat tahun rundingan teliti dalam Havana, memberi terlalu banyak konsesi kepada pemberontak .

Dia menerajui “tidak” kempen, menggesa Colombia tidak meluluskan perjanjian itu, yang akan diberikan Farc dijamin kerusi kongres dan kekebalan daripada hukuman penjara tradisional. “Tidak” dijalankan hari oleh kurang daripada setengah mata peratusan.

“Kami mengenal pasti bahawa banyak kebimbangan mereka datang dari mata yang memerlukan penjelasan atau precisions. Hari ini kita mula bekerja dengan mereka untuk mengukuhkan mata tersebut dan menyelesaikan keraguan mereka, “kata Santos dalam satu kenyataan ringkas.

masa depan tawaran seolah-olah tergantung kepada sama ada Farc akan menerima keadaan sukar untuk demobilisasi, mungkin digabungkan dengan penurunan permintaan garis keras Uribe.

Santos pernah berkhidmat dalam kabinet Uribe, tetapi kedua-dua telah tidak bermesyuarat sejak lewat 2010.

kerajaan telah berkata keputusan untuk membuka semula rundingan terletak pada kepimpinan pemberontak.

perunding Kerajaan disediakan Havana untuk berunding dengan komander gerila yang telah berkata mereka akan kekal “setia” perjanjian ini.

Seorang pegawai kanan Jabatan Negara AS berkata pada hari Rabu kerajaan dan pemberontak komited untuk dialog untuk mencapai persetujuan.

“mereka telah menyatakan dengan jelas mereka mahu proses damai untuk meneruskan dan mereka mahu berunding penyelesaian,” kata pegawai itu kepada pemberita pada panggilan persidangan. Katanya, beliau telah bertemu dengan kedua-dua pihak di Havana, Cuba.

(Laporan oleh Julia Symmes Cobb, laporan tambahan oleh Patricia Zengerle; Penyuntingan oleh Bill Trott dan Andrew Hay)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia