Home / Berita / Colombia mengundi referendum pada perjanjian damai, ‘ya’ menang mungkin

Colombia mengundi referendum pada perjanjian damai, ‘ya’ menang mungkin

BOGOTA (Reuters) – Colombia kelihatan bersedia untuk menyokong perjanjian damai dengan Marxist pemberontak dalam referendum pada hari Ahad, halangan terakhir untuk perjanjian berakhir 52 tahun perang yang memerlukan pejuang FARC memasukkan semula masyarakat dan menubuhkan parti politik.

plebisit The meminta yang mudah “ya” atau “tidak” kepada sama ada Colombia menyokong perjanjian yang ditandatangani minggu lalu oleh Presiden Juan Manuel Santos, yang telah mempertaruhkan legasi beliau kepada keamanan, dan komander pemberontak yang dikenali sebagai Timochenko.

Angkatan Bersenjata Revolusi Colombia (FARC), yang jumlahnya berkurangan kepada kira-kira 7,000 pada tahun-tahun kebelakangan ini kerana serangan ketenteraan yang disokong AS, telah bersetuju untuk menghidupkan dalam senjata dan berjuang untuk kuasa di peti undi dan bukan dengan peluru.

Selepas empat tahun rundingan di Havana , perjanjian akhir telah bertepuk tangan pusingan dunia. pemilihan baru-baru menunjukkan kira-kira dua pertiga daripada pengundi mungkin mengesahkannya.

Berpengaruh bekas Presiden Alvaro Uribe telah membawa “tidak” kem, dengan alasan bahawa pemberontak perlu membayar untuk jenayah di penjara dan tidak pernah diberikan kerusi kongres. Tetapi kebanyakan Colombia, termasuk juga beberapa yang melihat perjanjian itu sebagai terlalu lembut pada FARC, seolah-olah yakin bahawa keamanan tidak sempurna adalah lebih baik daripada perang lebih lanjut.

“Walaupun kurang satu kematian adalah cukup hujah,” kata Sandra Guevara, seorang setiausaha yang berusia 42 tahun itu. “Saya mengundi ya kerana saya bertaruh harapan, untuk menjamin anak saya boleh melihat negara yang lebih baik.”

Di bawah perjanjian itu Farc, yang bermula sebagai pemberontakan petani pada tahun 1964, boleh bersaing dalam 2018 pilihan raya dan presiden dan perundangan mempunyai 10 kerusi kongres yang tidak dipilih dijamin melalui 2026.

Walaupun jumlah kerusi tidak cukup untuk mempengaruhi undang-undang, ada yang masih marah.

“Presiden telah diberikan gerila keupayaan untuk berada dalam kerajaan. Dia habis dijual negara ini, “kata suri rumah Bogota berusia 66 tahun Fanny Castro, yang anak dalam undang-undang-undang adalah dalam tentera. “Kami perlu mengundi tidak atau kita akan mempunyai gerila di atas kami.”

Selama beberapa dekad, Farc mengongkosi konflik yang paling lama berjalan di Amerika melalui penculikan dan peras ugut, menyebarkan rasa keganasan yang menyebabkan beberapa Colombia terjejas. Konflik ini meragut lebih 220,000 nyawa dan berjuta-juta pelarian orang.

Jika perjanjian damai itu diluluskan pada hari Ahad, Santos mungkin akan mengalihkan tumpuan ke arah pembaharuan cukai yang amat diperlukan dan langkah-langkah lain untuk mengimbangi penurunan dalam pendapatan minyak, serta mungkin mengadakan perbincangan dengan kumpulan pemberontak ELN yang lebih kecil.

Pengundian ditutup pada pukul 4 petang waktu tempatan (2100 GMT) dan keputusan dijangka menjelang petang semalam.

(Laporan oleh Helen Murphy dan Julia Symmes Cobb, laporan tambahan oleh Carlos Vargas dan Monica Garcia; Penyuntingan oleh Andrew Cawthorne dan Tom Brown)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *