Home / Berita / Colombia mengundi referendum pada perjanjian damai, ‘ya’ menang mungkin

Colombia mengundi referendum pada perjanjian damai, ‘ya’ menang mungkin

BOGOTA (Reuters) – Kerajaan Colombia dan gerila Marxist hancur pada hari Isnin untuk memulihkan rancangan untuk menamatkan perang 52 tahun mereka selepas pengundi menolak tawaran keras dirundingkan sebagai terlalu lembut ke atas pemberontak di hasil kejutan referendum yang menjunam negara menjadi tidak menentu.

mana-mana perjanjian damai dirundingkan semula kini seolah-olah bergantung kepada sama ada Angkatan Bersenjata Revolusi Colombia (FARC) dapat menerima sekatan lebih keras terhadap mereka.

“Tidak” pengundi yang sempit memenangi plebisit Ahad ini, mahu jaminan pemberontak akan menyerahkan wang tunai daripada dadah, menghabiskan masa di penjara, dan mendapat masa depan politik mereka di peti undi dan bukannya dapat jaminan, tempat duduk yang tidak dipilih dalam Kongres.

Kedua-dua Presiden Juan Manuel Santos dan Rodrigo Londono, komander FARC bahagian yang lebih dikenali oleh beliau nom de guerre Timochenko, meletakkan wajah yang berani di atas kemunduran referendum selepas empat tahun rundingan di Havana antara pasukan mereka.

Mereka berikrar untuk mengekalkan gencatan senjata dan terus bekerja bersama-sama, walaupun itu boleh menjadi satu lagi proses yang panjang dan rumit. “Saya akan terus mencari kedamaian sehingga saat-saat akhir tempoh saya,” kata Santos, yang meninggalkan pejabat pada pertengahan 2018.

Dalam satu kenyataan, Farc berkata ia akan “tetap setia” kepada perjanjian yang ditandatangani lalu minggu dengan kerajaan dan menggesa Colombia untuk menggerakkan secara aman untuk menyokong syarat-syarat perjanjian yang sedia ada.

Ahli-ahli pembangkang, yang diketuai oleh bekas Presiden berkuasa Alvaro Uribe, akan bertemu dengan kerajaan untuk cuba menyelamatkan perjanjian itu, Santos berkata pada hari Isnin dalam ucapan di televisyen.

“Dengan kehendak untuk keamanan dari semua pihak, saya yakin kita boleh mencapai penyelesaian yang memuaskan untuk semua orang tidak lama lagi, “kata Santos, yang imej politik telah mengambil menewaskan dengan hasilnya. “Negara ini akan keluar menang dan proses ini akan diperkukuhkan.”

Uribe, sekutu sekali sahaja yang telah menjadi pengkritik sengit Santos ‘, mengekalkan pengaruh luas dan berhujah pemberontak perlu menjalani hukuman penjara dan tidak pernah dibenarkan untuk menyertai politik.

“Kami benar-benar bersedia untuk berdialog,” Uribe, sekarang senator, berkata di atas lantai Kongres pada Isnin. “Tetapi ada kesediaan di pihak kerajaan untuk mendengar dan memperkenalkan beberapa perubahan?”

konflik yang paling lama di Amerika Latin telah membunuh 220,000 orang, kehilangan berjuta-juta dan membawa kekejaman pada semua pihak.

International desakan untuk Colombia untuk kekal di atas jalan untuk keamanan banjir di.

jurucakap White House Josh Earnest menyatakan sokongan AS untuk usaha Santos dan pihak-pihak lain untuk berunding dan menggesa semua pihak untuk meneruskan usaha mencapai keamanan. Washington telah bersedia untuk memainkan peranan yang membina, katanya.

“Kami sedih dengan kemenangan tipis untuk ‘Tidak’,” kata Menteri Luar Ecuador, Guillaume Long di tengah-tengah korus seluruh Amerika Latin. Perjanjian itu telah ditolak oleh margin tipis kurang daripada setengah mata peratusan, hanya 54,000 undi.

Kehadiran untuk undi adalah remeh 37 peratus, mencerminkan beberapa sikap tidak peduli daripada “Ya” penyokong yang menganggap kemenangan mudah, di samping cuaca buruk yang menghalang pengundi.

Berikutan keputusan itu, yang beberapa pengulas berbanding dengan kejutan Britain “Brexit” undi untuk meninggalkan Kesatuan Eropah, penyelidik keamanan menurun Colombia dari senarai kegemaran untuk Hadiah Keamanan Nobel.

pasaran Colombia dicelup dalam dagangan hari ini pada kekecewaan di “tiada” undi yang boleh merumitkan usaha kerajaan untuk memastikan kadar agensinya dan lulus pembaharuan cukai untuk mengimbangi pendapatan minyak hilang. [L2N1C90JM]

Hasil juga akan menjejaskan harapan Santos ‘untuk ledakan pelaburan asing dalam perlombongan, minyak dan pertanian dalam ekonomi keempat terbesar di Amerika Latin.

U.N. GALAKAN

PBB memuji penyelenggaraan gencatan senjata di Colombia walaupun undi dan berkata duta khasnya, Jean Arnault, juga akan ke Cuba untuk membantu proses.

“Kami akan mempunyai mengharapkan hasil yang berbeza, tetapi saya gembira dengan komitmen yang dinyatakan (oleh Santos dan Timochenko), “kata ketua PBB Ban Ki-moon. “Saya bergantung kepada mereka untuk meneruskan sehingga mereka mencapai keamanan selamat dan berkekalan.

Colombia, malah mereka yang disokong” Tidak “undi, terkejut dengan keputusan dan ketidaktentuan tentang masa depan.

“kami tidak pernah terfikir ini boleh berlaku,” kata ahli sosiologi dan “Tidak” pengundi Mabel Castano, 37. “sekarang saya hanya berharap kerajaan, pembangkang dan Farc datang dengan sesuatu yang pintar yang termasuk kita semua.”

The perjanjian damai yang ditawarkan kemungkinan bahawa pejuang pemberontak akan menyerahkan senjata mereka ke PBB, mengaku jenayah mereka dan menubuhkan parti politik yang berakar umbi dalam ideologi Marxsis mereka.

The FARC, yang bermula sebagai pemberontakan petani pada tahun 1964, akan dapat untuk bersaing dalam 2018 pilihan raya presiden dan perundangan dan mempunyai 10 kerusi kongres yang tidak dipilih dijamin melalui 2026.

pemberontak lembut pendirian mereka dalam rundingan asal, mengakui secara terbuka untuk kali pertama mereka diperdagangkan dadah, mengambil anak di bawah umur dan melakukan pelanggaran hak asasi manusia, termasuk pembunuhan beramai-ramai.

Tetapi pengundi bimbang pemberontak tidak akan menjadikan lebih aset daripada dadah dan perlombongan haram, yang berpotensi memberikan mereka dada perang yang menggerunkan yang boleh terlepas dari azab tabung parti tradisional.

Kawasan masih terbelah oleh konflik, termasuk kawasan-kawasan miskin di sepanjang Pasifik dan Caribbean pantai, mengundi meyakinkan memihak kepada perjanjian itu, tetapi kawasan pedalaman yang sebelum ini ganas tenteram semasa kepimpinan Uribe yang sebahagian besarnya disokong “Tidak” kem.

“Alangkah sedihnya. Ia seolah-olah Colombia telah lupa tentang kekejaman perang, kematian kami, cedera, cacat, mangsa kami kami dan penderitaan yang kita semua telah hidup melalui dengan perang ini,” kata Adriana Rivera, 43, seorang profesor falsafah berdiri dgn suara sedih di perumahan hotel ibu pejabat kempen “Ya”.

(Laporan tambahan oleh Colombia bilik berita, Alexandra Valencia di Quito, Alexandra Ulmer di Caracas, Alister Doyle di Oslo, Michelle Nichols di New York, Matt Spetalnick di Washington dan Stephanie Ulmer-Nebehay di Geneva; Penulisan oleh Andrew Cawthorne ; Penyuntingan oleh Alistair Bell dan Andrew Hay)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.