Home / Berita / Colombia menandatangani perdamaian dengan pemberontak Marxis, berakhir perang 52 tahun

Colombia menandatangani perdamaian dengan pemberontak Marxis, berakhir perang 52 tahun

CARTAGENA, Colombia (Reuters) – Kerajaan pusat kanan Colombia dan Marxsis kumpulan pemberontak FARC telah menandatangani perjanjian damai pada Isnin, mengakhiri perang setengah abad yang membunuh satu perempat daripada satu juta orang dan pernah mengambil negara Andean ke ambang keruntuhan.

Selepas empat tahun rundingan damai di Cuba , Presiden Juan Manuel Santos, 65, dan pemimpin pemberontak Timochenko – yang nom de guerre untuk Rodrigo Londono berusia 57 tahun – dengan mesra berjabat tangan di tanah Colombia buat kali pertama dan ditandatangani perjanjian dengan pen yang dibuat daripada selongsong peluru [

Sekumpulan orang kenamaan melaungkan “lama hidup Colombia, keamanan hidup lama” sebagai Santos diserahkan Timochenko pin merpati putih. Seorang lelaki mengibarkan bendera Colombia besar yang mempunyai jalur putih tambahan dalam penghormatan kepada perjanjian damai.

“Malam dahsyat keganasan yang telah menyelimuti kami dengan bayang-bayang itu untuk lebih daripada setengah abad berakhir,” Santos berkata. “Kami membuka hati kita kepada harapan baru, untuk matahari yang cemerlang penuh dengan kemungkinan yang telah muncul di langit Colombia.”

Hadirin diperhatikan satu minit berdiam diri dalam ingatan mereka yang terbunuh, cacat, dirogol, diculik dan pelarian semasa perang.

berakhirnya perang Amerika Latin paling lama akan bertukar gerila FARC menjadi sebuah parti politik berjuang di peti undi dan bukannya medan perang mereka telah diduduki sejak tahun 1964.

“Jangan ragu-ragu bahawa kita akan menjalankan politik tanpa senjata,” kata Timochenko, yang meminta maaf kepada mangsa FARC. “Kita semua bersedia untuk melucutkan senjata dalam fikiran kita dan hati kita.”

Tetamu pada majlis itu di bandar pantai Caribbean Cartagena telah diminta untuk memakai putih dan dimasukkan ke Bangsa-Bangsa Bersatu Setiausaha Agung, Ban Ki-moon, Cuba Presiden Raul Castro dan Setiausaha Negara Amerika Syarikat John Kerry.

Menunjukkan sokongan terhadap perjanjian damai, Kesatuan Eropah pada hari Isnin dikeluarkan Farc dari senarai nama kumpulan pengganas.

Kerry berkata Washington akan juga mengkaji sama ada untuk mengambil Farc dari senarai pengganas, dan telah berjanji $ 390,000,000 untuk Colombia tahun depan untuk menyokong proses damai.

“Sesiapa sahaja boleh mengambil pistol, meniup perkara, menyakiti orang lain, tetapi ia tidak membawa anda di mana-mana … Peace adalah kerja keras, “katanya mengenai diplomatik baik berita yang jarang berlaku bagi pentadbiran Obama kerana ia menegaskan dengan perang sukar dikawal yang dilihat di Syria dan konflik lain.

PEACE VOTE

Walaupun bantuan meluas di menamatkan pertumpahan darah dan penculikan daripada 52 tahun yang lalu, perjanjian itu telah menyebabkan perpecahan dalam ekonomi keempat terbesar di Amerika Latin.

berpengaruh bekas Presiden Alvaro Uribe dan lain-lain marah perjanjian yang membolehkan pemberontak untuk memasuki parlimen tanpa berkhidmat bila-bila masa penjara.

Colombia akan mengundi pada 2 Oktober sama ada untuk mengesahkan perjanjian itu, tetapi pemilihan menunjukkan ia perlu lulus dengan mudah. ​​

Dalam Cartagena pada hari Isnin, papan iklan besar menggesa “ya” undi, manakala Uribe membawa beratus-ratus penyokong dengan payung dalam warna bendera Colombia menggesa pengundi untuk menyokong “tidak.”

The FARC, atau Revolusi Angkatan Tentera Colombia, bermula sebagai pemberontakan petani, menjadi pemain besar dalam perdagangan kokain dan paling berpengaruh mempunyai 20,000 pejuang. Kini kira-kira 7,000 pejuang mesti menyerahkan senjata mereka kepada Bangsa-Bangsa Bersatu dalam tempoh 180 hari.

Colombia saraf ke atas bagaimana pemberontak akan mengintegrasikan ke dalam masyarakat, tetapi kebanyakan sejahtera yakin akan membawa lebih banyak faedah daripada masalah.

“Ini adalah masa ini, ia kini atau tidak pernah,” kata peguam berusia 50 tahun Melquis Pulecio, kerana beliau melihat majlis itu dengan beribu-ribu orang lain pada skrin besar di tengah-tengah Bogota. “Kami bosan dengan perang ini -. Kita dilahirkan untuk perang”

Colombia telah menunjukkan prestasi yang lebih baik dari segi ekonomi daripada negara-negara jiran pada tahun-tahun kebelakangan ini, dan keamanan perlu mengurangkan perbelanjaan keselamatan kerajaan dan membuka kawasan baru di negara ini untuk perlombongan dan syarikat-syarikat minyak.

Tetapi kumpulan-kumpulan jenayah boleh cuba untuk mengisi kekosongan di kawasan-kawasan yang dikuasai pemberontak, periuk api menghalang pembangunan dan kemiskinan luar bandar masih merupakan cabaran yang besar.

dengan keamanan dicapai, Santos, ahli daripada keluarga Bogota kaya, mungkin akan menggunakan modal politiknya untuk menolak pembaharuan cukai dan langkah-langkah lain untuk mengimbangi penurunan dalam pendapatan minyak disebabkan oleh kejatuhan harga tenaga.

skrin besar telah ditubuhkan di seluruh negara daripada 49 juta rakyat supaya ribuan boleh menonton majlis itu hidup.

“Ia seperti satu hari yang penting,” kata Duvier, yang nom de guerre untuk menderhaka berusia 25 tahun menghadiri FARC kongres minggu lepas dalam selatan Yari Plains yang mengesahkan perjanjian damai. “Sekarang kita boleh melawan politik, tanpa darah, tanpa peperangan.”

(Laporan tambahan oleh Julia Symmes Cobb dalam Yari Plains dan Bogota, Patricia Zengerle dalam Cartagena Monica Garcia di Bogota; Penyuntingan oleh Andrew Cawthorne, Kieran Murray, Grant McCool)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *